Cum acționează grupul infracțional PSD: Birchall, amenințată cu moartea pentru că cere desființarea SS. Procurorul general pune tunurile pe instituția "moșită de Iordache, Tudorel Toader și compania"


Cum acționează grupul infracțional PSD: Birchall, amenințată cu moartea pentru că cere desființarea SS. Procurorul general pune tunurile pe instituția "moșită de Iordache, Tudorel Toader și compania"

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a declarat vineri că îşi păstrează părerea conform căreia Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) ar trebui desfiinţată, ea aducând ca argumente faptul că SIIJ are o încărcătură mare de dosare şi un număr mic de procurori, nu poate instrumenta cauze care sunt mari consumatoare de resurse şi "pune omul pe drumuri"' pentru audieri.

"Categoric că am aceeaşi opinie, opinia exprimată anul trecut, atunci când eram purtător de cuvânt ad hoc al asociaţiei în care activam. Nu a fost una de dragul discuţiei, ci întemeiată încă din anul 2017, când domnul ministru Toader a produs celebrele slide-uri, dar în spatele cărora nu vedeam o justificare reală", a afirmat Gabriela Scutea, într-un interviu acordat vineri Digi 24, conform news.ro.

Scutea a adus ca argumente în favoarea desfiinţării SIIJ faptul că acest parchet are peste 1.400 de dosare, pe care trebuie să le instrumenteze un număr mic de procurori, în condiţiile în care "nu sunt doritori” care să lucreze acolo.

"Ce putem să spunem cetăţeanului care face o plângere pentru abuz în serviciu sau pentru orice altă infracţiune împotriva unui magistrat? Aşteptaţi până când se vor completa posturile de la această secţie? Putem să le spunem că sunt dosare multe şi va veni şi rândul dosarului dumnealui? Că termenul de prescripţie curge în cauze, termenul de prescripţie nu trebuie să-l privim static, raportat numai la faza în care dosarul este la procuror, acesta trebuie să permită în condiţiile legii ca persoana să îşi caute dreptatea în faţa unei instanţe judecătoreşti. Prin urmare, raportarea noastră este una în sensul în care SIIJ nu are o fundamentare sustenabilă. Această secţie, spus în termeni comuni, pune omul pe drumuri să vină de la Oradea până la Bucureşti pentru audiere", a susţinut procurorul general.

În plus, Gabriela Scutea a spus că SIIJ nu pate instrumenta dosare care sunt mari consumatoare de resurse, pentru că nu se pot face delegări la această unitate de parchet.

"SIIJ nu are resursele în acest moment pe care le poate antrena DNA, dar pe care le antrenau şi Parchetele de pe lângă Curţile de Apel în legătură cu alte categorii de fapte decât cele de competenţa DNA, ca să facă faţă unor activităţi fie flagrante, fie foarte, foarte consumatoare de resurse şi noi nu putem să-i ajutăm pentru că este o procedură specială de numire în cadrul acestei secţii", a mai spus Scutea.

Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a salutat poziția Procurorului general privind desființarea SS. Totodată, Birchall a dezvăluit că a fost amenințată cu moartea pentru faptul că a susținut desființarea SS, instituție "moșită de Iordache, Tudorel Toader și compania".

Birchall, pe Facebook: "Absolut corectă poziția Procurorului General. Așa cum am spus mereu (deși mi-am atras critici, campanii de denigrare în presă, amenințări, inclusiv cu moartea, o acțiune șicanatorie la CCR din partea găștii Savonea -câștigată de mine- și în final excluderea din partid) Secția Specială (SIIJ) în actuala formă moșită de Iordache, Tudorel Toader și compania este toxică pentru sistemul judiciar și trebuie desființată!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.