INTERVIU emoționant: Au salvat vieți și spitalul Suceava, dar NU se cunosc între ei! Locotenent colonelul doctor Dinu Chioralia relatează din prima tranșee a luptei cu Covid-19


INTERVIU emoționant: Au salvat vieți și spitalul Suceava, dar NU se cunosc între ei! Locotenent colonelul doctor Dinu Chioralia relatează din prima tranșee a luptei cu Covid-19

Radio Top Suceava publică un amplu interviu al cărui protagonist este locotenent colonelul doctor Dinu Chioralia, cel care se pregătește în aceste zile să predea funcția de director medical al Spitalului Județean unui medic civil.

Din 2 aprilie la Suceava, unde a învăţat un singur traseu, casă-spital, locotenet colonelul doctor Dinu Chioralia a început să predea funcţia de director medical al Spitalului Judeţean Suceava şi se pregăteşte să se întoarcă la Bistriţa, pentru că „și cei din Bistrița au nevoie de suportul și sprijinul meu, pe care de altfel l-am acordat pînă acum doar telefonic”.

• Despre experienţa trăită la Suceava: „Unică... unică și sper că irepetabilă”.

• Despre personalul medical cu care a lucrat la Suceava: „Nu nu ne știm… plecăm din Suceava și o mare parte din personal, adică 90%, nu ne știm decît după nume, după ochelari, culoarea ochelarilor”.

• „Zilnic sîntem asaltați de cereri și de personal medical care dorește să se întoarcă din nou la muncă în spital”.

• „Cam 70% sînt cei proprii (angajaţi) ai spitalului și diferența de cam 30% veniți de la Iași, cu predilecţie, şi de la Spitalul Militar din Cluj, care se pare că a devenit spital sprijin-suport al Spitalului Județean”.

 „Materiale sînt cu zecile de mii, halate de protecție, combinezoane, mănuși, viziere, ochelari de protecție”.

• „Chiar încurajăm să vină să nască la spital la noi pentru că sînt asigurate condițiile. De exemplu, în perioada 1-27 aprilie am avut un număr de 47 de nașteri, din care 19 cezariene si 27 de nașteri naturale”.

Radio Top:  Cîți medici și asistenți medicali vă lipsesc în scest moment și care sînt secțiile cele mai deficitare?

Dinu Chioralia: O să încep cu faptul că au început să sosească tot mai mulți. Zilnic sîntem asaltați de cereri și de personal medical care dorește să se întoarcă din nou la muncă în spital. Acum avem prezenți deja  în jur de 250 de medici și 600 de asistenţi medicali. Deficitari sîntem la capitolul infirmieri și brancardieri, dar sperăm ca pe măsura ce oamenii  își termină perioada de autoizolare, din cei care au fost depistați pozitivi să vină cît mai repede. Din nou, astăzi, vom avea încă o comisie de analiză a cererilor și de a se reîntoarce la muncă și vom mai soluționa cîteva cereri de a se reîntoarce la muncă, fiind foarte important fiecare om care se reîntoarce la muncă.

Ca proporție domnule doctor, cîți medici din spitalul sucevean lucrează în prezent și cîți sînt veniți de la alte unități medicale?

Dinu Chioralia: În proporție cam de 70% sînt cei ai spitalului și diferența de cam 30% sînt veniți de la Iași, cu predilecție, și de la Spitalul Militar din Cluj, care se pare că a devenit spital sprijin-suport al Spitalului Județean, pe partea asta cu medici și asistenți, lucru pentru care bineînteles  le mulțumim tuturor. M-ați întrebat cu secțiile deficitare. În continuare cele deficitare sînt cele de pe Medicală, Anestezie-Terapie Intensivă, dar încet-încet, prin sosirea personalului propriu, sperăm să acoperim deficitul de personal.

Tot personalul care lucrează în prezent în spital a fost testat COVID?

Dinu Chioralia: Da bineînțeles. Cel care este în prezent la datorie a fost testat.

Cum stați în prezent cu materialele de protecție, cu medicamentele și cu hrana?

Dinu Chioralia:  S-o luăm cu materialele de protecție. Chiar aseară am fost într-un control la depozite. Materiale sînt cu zecile de mii, halate de protecție, combinezoane, mănuși, viziere, ochelari de protecție. Chiar s-a văzut foarte clar, cel puțin în perioada asta de cînd am venit noi, sprijinul extraordinar al tuturor structurilor și al tuturor celor care au donat și continuă s-o facă în continuare. Zilnic avem mașini care vin la spital cu donații, cu materiale, tiruri cu medicamente. A fost o problemă, o mică problemă, cu Kaletra, dar s-a rezolvat prin grija Ministerului Sănătății. Spitalul are acum și Plaquenil și Kaletra în cantitate suficientă pentru a asigura tratamentul pacienților internați.

Și cu hrana?

Dinu Chioralia: Hrana se gătește și la blocul alimentar al spitalului. În jur de 500-520 de porții zilnic, și nu am mai auzit să fie plîngeri că nu a ajuns mîncare la vreun pacient. Cu apa nici atît. În continuare apa se primește, după cum se poate vedea în curtea spitalului, chiar se primește și apă. Grija noastră este ca toți pacienții internați atît în Spitalul Nou cît și în Spitalul Vechi să primească la timp hrană și apă.

La acest moment cîte secții din Spitalul Județean sînt non-COVID?

Dinu Chioralia: Non-COVID în jur de patru secții. Dar dacă putem pune și ambulatoriile de specialitate, am început cu telemedicina la pacienții cronici cu diabet. Sperăm ca astăzi sau cel tîrziu mîine să începem să dăm drumul la telemedicina în ambulatoriul ORL pentru relațiile cu medicii specialialiști conform adresei Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, cu medicii de familie și medicii specialiști din spital prin intermediul unui medic desemnat de noi, de către spital, în persoana domnului doctor Dumitrescu de la ORL  care se va ocupa de acestă telemedicină. Ieri a venit la serviciu și doamna doctor Purcariu, care este hematologul spitalului și de asemenea dînsa va porni programul de hematologie. Deci lucrurile încep să fie cît de cît mai bune.

Dacă o femeie din Suceava trebuie să nască o poate face la Spitalul Județean în deplină siguranță?

Dinu Chioralia: Așa cum am mai spus, chiar încurajăm să vină să nască la spital la noi pentru că sînt asigurate condițiile. De exemplu, în perioada 1-27 aprilie am avut un număr de 47 de nașteri, din care 19 cezariene și 27 de nașteri naturale. Din numărul acesta de nașteri au fost şase mame depistate COVID, din care trei s-au vindecat, trei sînt în continuare sub tratament și urmează să se vindece. Eu  zic că se poate naște în condiții de deplină siguranță și cu personal dedicat și profesionist.

Dumneavoastră veți pleca în curînd de la Suceava, veți preda conducerea spitalului civililor. Ieri, șefii de secție și-au ales directorii, domnul Buzdugan director plin, director medical domnul Gavrilovici. Cînd se va face predarea-primirea?

Dinu Chioralia: Da, așa a fost. A fost o alegere pe bază de vot. 29 de membri ai Consiliului Medical au votat și au ales conducerea, ocazie cu care le doresc succes. Cu domnul doctor Buzdugan, cît am reușit să ne cunoaștem, așa, să luăm contact, un om deosebit.  Domnul doctor Gavrilovici, la fel. Cu dînsul am colaborat mai mult prin intermediar, fiind un intermediar între spital și Arhiepiscopia Sucevei prin sprijinul acordat pacienților și personalului medical cu agheasma mică de Izvorul Tămăduirii. Avem și director de îngrijiri medicale, o doamnă care de cînd am venit noi aici a fost alături de noi din prima zi, doamna Geanina. Sperăm ca astăzi, dacă nu cel tîrziu de mîine, dar noi intenționăm de astăzi, să începem să predăm încet-încet, să ne pregătim și noi retragerea, dar să fim convinși că noua conducere va prelua tot ce a fost de la noi și să meargă treaba bine în continuare.

Eu știind ce îmbrăcăminte aveți acum cînd sunteți la spital cu acele combinezoane de tip cosmonaut stau și mă întreb dacă dumneavoastră vă întîlniți pe stradă cu doctori și asistenți medical cu care lucrați acuma v-ați recunoaște?

Dinu Chioralia: Doar dacă potrivit dispozițiilor și variantelor găsite de noi să ne inscripționăm numele. Așa da, dar altfel nu avem cum, numai fără mască.

Deci nu vă cunoașteți unii cu alții. Numai așa pe combinezon și ce scrie acolo?

Dinu Chioralia: Exact.

Pe stradă dacă vă întîlniți, nu vă știți?

Dinu Chioralia: Nu, nu ne știm... Plecăm din Suceava și o mare parte din personal, adică 90%, nu ne știm decît după nume, după ochelari, culoarea ochelarilor. Dar dacă ne ajută Dumnezeu într-o vizită în vacanță cu familia sper ca atunci să ne cunoaștem.

Ar fi frumos să se organizeze așa ceva. O întîlnire peste cîteva luni, cînd lucrurile se calmează, să vă cunoașteți.

Dinu Chioralia: Exact.

Ați cunoscut ceva din Suceava, ați apucat sau ați făcut numai drumul casă-spital?

Dinu Chioralia: Casă-spital, casă-spital, nu am apucat prea mult, doar traseul pe care mergeam e cu fîntîna arteziană, care funcționează deja, și este un sentiment așa liniștitor și dătător de speranță să vezi apa care reprezintă viața cum țîșnește din fîntîna arteziană. Intenția noastră este să repornim și fîntîna de la spital, din curte, dar probabil că va rămîne pentru noua conducere, pentru că avem probleme tehnice și nu o putem repune în funcțiune.

Cum ați cataloga experiența dumneavoastră de la Suceava?

Dinu Chioralia: Unică... unică și sper că irepetabilă!

Domnule doctor, vă mulțumesc. Ați stat o lună aproape la Suceav. Familia vă așteaptă nerăbdătoare?

Dinu Chioralia: Sînt convins că e așa... Da, mă așteaptă. După perioada de autoizolare de după misiune sper să beneficiez și eu de măcar două săptămîni de concediu, după care să-mi continui meseria. Că și cei din Bistrița au nevoie de suportul și sprijinul meu pe care, de altfel, l-am acordat pînă acum doar telefonic.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.