PSD instaurează statul milițienesc! Bădălău, Iordache, Stănescu și Simonis, proiect de lege sinistru prin care încurajează polițiștii și jandarmii să comită abuzuri


PSD instaurează statul milițienesc! Bădălău, Iordache, Stănescu și Simonis, proiect de lege sinistru prin care încurajează polițiștii și jandarmii să comită abuzuri

Senatorii PSD Niculae Bădălău și Paul Stănescu, dar și deputații PSD Florin Iordache și Alfred Simonis au depus în data de 28 aprilie un proiect de lege la Senat (îl puteți consulta integral AICI) prin care vor să încurajeze abuzurile comise de forțele de ordine (Poliție și Jandarmerie), profitând de contextul crizei COVID-19. Proiectul este înregistrat la Senat pentru dezbatere în procedură de urgență.

Concret, cei 4 pesediști vor să elimine probele video din probatoriul care ar demonstra pe cale judiciară un abuz comis de forțele de ordine asupra unui cetățean. Astfel, contestarea acțiunilor forțelor de ordine ar urma să fie realizată "doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri".

Art. 2 din legea 360/2002 ar urma să aibă următorul cuprins: "(2) Exerciţiul autorităţii publice presupune fermitate şi i se aplică principiul prezumţiei de legalitate.

(3) În sensul alin. (2), sunt prezumate a fi realizate în mod legal toate activităţile exercitate de un poliţist în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor şi îndatoririlor de serviciu, precum şi actele prin care acestea sunt constatate. Dovada contrară poate fi realizată doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri".

De-a dreptul halucinant este că cei 4 pesediști pretind că ar urma să crească încrederea în autorități prin proiectul de lege care prevede eliminarea probelor video ce prezintă acțiuni abuzive ale forțelor de ordine

Iată fragmentul cu pricina din expunerea de motive (pe care o puteți citi complet AICI): 

De subliniat că prevederile din proiectul de lege inițiat de cei 4 parlamentari PSD nu se aplică doar polițiștilor, ci și în cazul celorlalte forțe de ordine, printre care și jandarmii, conform unui fragment din cadrul expunerii de motive: "În final am considerat că aceste prevederi trebuie să se aplice și celorlalte forțe din cadrul domeniului apărării ordinii publice deoarece și aceștia sunt supuși acelorași provocări contemporane". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.