Festival românesc de proporții pe pagina de Facebook a lui Viktor Orban: i se amintește de intrarea armatei române în Budapesta, în 1919!


Festival românesc de proporții pe pagina de Facebook a lui Viktor Orban: i se amintește de intrarea armatei române în Budapesta, în 1919!

Potrivit Newsweek România, după ce premierul Ungariei, Viktor Orban, a postat pe pagina sa de Facebook o hartă a Ungariei Mari, care includea Transilvania, nenumărați comentatori români l-au trolat și i-au amintit de 1919, an în care armata română a intrat în Budapesta și a agățat o opincă de Parlament.

Postarea premierului Ungariei, Viktor Orban, nu include doar globul pământesc pe care Transilvania este marcată ca fiind parte a Ungariei, ci și un discutabil îndemn: “Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá“. Acest mesaj poate fi tradus astfel: “Absolvenții fac istorie. Haide“. Acest “Haide“ poate fi interpretat inclusiv ca un apel ca Ungaria să-și ia Transilvania înapoi, iar Viktor Orban pare să-l fi scris intenționat astfel încât să lase loc de discuții. 

“4 august 1919. Armata română intrând la Budapesta. Îi puteți învăța pe studenți despre asta. Cred că este o lecție minunată și merită să o cunoască bine“, scrie, pe pagina lui Orban Viktor, Doru Maxim, în engleză.

“De ce nu revendicați Canada, unde majoritatea maghiarilor s-au refugiat după război“, întreabă, retoric, Gopo Calistrat, tot în engleză.

“Avem o imagine mai bună cu armata română la Budapesta. Toate cele bune pentru prietenii și vecinii noștri maghiari“, scrie George Rîpă, care postează și o fotografie cu armata română intrând în Budapesta, în 1919.

“Îmi pare rău, prietene, dar globul tău trebuie să fi fost făcut în China :)) Știu că iubești România și visezi la munții ei frumoși, vei fi bine întâmpinat oricând, dar rămâi realist“, arată Mihai Zota, mesajul său strângând 560 de like-uri. 

“Nu fi plin de ură, am vizitat Budapesta cu tancurile, o putem face și a doua oară .... a treia oară ... oricând vrem“, scrie Cosmin Stoenescu, în replică la un fan maghiar al lui Viktor Orban. 

Postarea premierului Ungariei a strâns peste 9000 de like-uri și aproape 3500 de comentarii. 
 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.