Perseverența site-urilor care propagă știri false e fără margini. Ortodox Info și oficina unui colaborator al Securității au găsit tertipurile să dezinformeze în continuare


Perseverența site-urilor care propagă știri false e fără margini. Ortodox Info și oficina unui colaborator al Securității au găsit tertipurile să dezinformeze în continuare

Site-urile suspendate de Ministerul de Interne pentru propagarea de fake news pe perioada stării de urgență au găsit tertipurile prin care să continue să intoxice opinia publică. Este vorba despre Ortodox Info, o platformă care face propagandă putinistă, respectiv Justițiarul, site care se încadrează în același registru, numai că trebuie să mai punctăm un aspect și anume că este deținut de un colaborator dovedit al Securității, Marin Albin Marinescu, cel care stă în spatele știrii false ce a fost rostogolită inclusiv de Antena 3, potrivit căreia președintele Klaus Iohannis a făcut trafic de copii. (mai multe detalii despre colaboratorul Securității Marius Albin Marinescu puteți citi AICI) Ambele site-uri și-au schimbat de câteva ori domeniul web și și-au transferat baza de date de pe platforma suspendată de Ministerul de Interne, începând să activeze la noi adrese.

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) decidea în urmă cu 11 zile să închidă o serie site-uri din România pe motivul că au publicat o serie de articole, răspândind informații false cu privire la pandemia de coronavirus.

Potrivit unui comunicat ANCOM, măsura de închidere a acestor site-uri a fost luată în baza Decretului de prelungire a stării de urgență pe teritoriul României nr. 240/2020, care prevede, la art. 91, alin. 3 că:

"Furnizorii de servicii de găzduire şi furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire".

Site-urile care au fost închise în urmă cu 11 zile sunt următoarele: 

- stiridemoment.ro;

- breackingnews.xyz;

- romania-veche.ro;

- justitiarul.ro;

- bpnews.ro;

Printre titlurile și materialele publicate de aceste site-uri, Grupul de Comunicare Strategică și ANCOM au reținut următoarele:

- "Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl"

- "Coronavirusul Ucis De Polidin"

- "ATENȚIE: TRUC & ÎNȘELĂCIUNE sau Antenele 5G și COVID?"

- "Europe Defender 20 sau începuturile unui nou război mondial?"

- "Adevărul din spatele virusului: Armata americană și Defender Europe 20"

- "Exercițiu militar sau operațiune secretă? Ce caută soldații americani în Verona, fără măști?"

- "Isteria Covid: Pretext pentru legi abuzive și limitarea drepturilor omului"

- "Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”

Grupul de Comunicare Strategica menționa că a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că „site-urile menționate selectează și preiau trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor”.

„Titlurile materialelor postate pe site-urile menționate fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală. Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact”, preciza sursa citată.

Ca reacție, cei care dețin site-ul ortodoxinfo.ro s-au mutat pe ortodox.info.ro pentru a fenta decizia autorităților, iar după ce le-a fost suspendată și noua adresă web, oficina de fake news este activă în aceste momente pe ortodoxinfo.net

De ce a fost închis și al doilea site Ortodox Info: 

ANCOM a emis marți, 5 mai, decizia de blocare a noului site ortodox.info.ro "având în vedere constatarea GCS potrivit căreia "noul site: https://ortodox.info.ro/ continuă activitatea de dezinformare a populației, prin articole cu titluri alarmiste, conținut neadevărat și imagini scoase din context, iar în articolele postate pe site sunt reluate informații găzduite și pe vechiul site și pentru care a fost solicitată închiderea site-ului ortodoxinfo.ro, acest lucru dovedind în mod clar reaua credință a administratorului site-ului".

În decizia de blocare a site-ului sunt prezentate mai multe exemple de articole, precum:

- articolul cu titlul "Nu vă fie frică de AMENZI, sunt ilegale. Sunt doar pentru intimidare! După perioada de urgență ele vor fi anulate!", publicat în data de 25.04.2020, prin intermediul căruia, potrivit aprecierilor GCS, 'se promovează ideea că cele peste 200.000 de amenzi au fost aplicate ilegal și vor fi anulate după ieșirea din starea de urgență. populația este încurajată să circule fără declarația e proprie răspundere necesară părăsirii domiciliului, întrucât în situația în care vor fi amendați vor avea câștig de cauză, chiar în instanță'. Totodată, în cadrul aceluiași articol, 'autorul articolului lansează ipoteza că numărul de amenzi aplicate în România, mult mai mare decât în alte state europene, are ca singur scop crearea unei stări de temere în rândul cetățenilor, pentru a îi determina să rămână în case și a le distrage atenția, între timp implementându-se tehnologia 5G și fiind pregătit un vaccin obligatoriu pentru toată populația, care să conțină un nano-cip ce interacționează cu tehnologia menționată, fiind invocată existența unei intenții de manipulare la nivel mondial .'

Potrivit verificărilor efectuate de către GCS, pe site-ul ortodox.info.ro nu sunt disponibile nici informaţii privind datele de contact ale administratorului.

În schimb, justițiarul.ro a fost închis inițial, dar ulterior redeschis printr-o decizie a ministrului de Interne, Marcel Vela, acesta cerându-i administratorului să elimine știrile false de pe site. La câteva zile după, autoritățile au decis din nou să închidă site-ul justițiarul, întrucât a continuat să intoxice opinia publică. Așa cum era de așteptat, colaboratorul securității Marius Albin Marinescu și-a mutat fițuica la o nouă adresă, justițiarul.press.

De ce a fost închis justițiarul pentru a doua oară:

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.