Consultanță juridică de 80.000 lei pentru o primărie din Teleorman, în plină pandemie!


Consultanță juridică de 80.000 lei pentru o primărie din Teleorman, în plină pandemie!

O primărie din județul Teleorman, al cărei primar a organizat în plină stare de urgență o înmormântare cu zeci de persoane, a achiziționat recent din bani publici consultanță juridică de 80.000 lei de la o casă de avocatură din București. Este vorba despre orașul Zimnicea, unul dintre cele mai sărace și mai depopulate orașe din România de astăzi.

CITIȚI ȘI: Dosar penal pentru primarul din Teleorman care și-a îngropat o rudă cu alai în plină stare de urgență

Primăria Zimnicea și-a câștigat, în timp, celebritatea, dar nu pentru lucrurile pe care ar fi reușit să le realizeze pentru locuitorii orașului, ci pentru achizițiile publice pe care le tot face, demonstrând că banii publici pot deveni prada celor care îi administrează. În Zimnicea, situația îmbolnăvirilor cu noul virus nu este deloc rea. Practic, până acum, la nivelul orașului a fost depistat un singur caz de îmbolnăvire, așa că mari griji în comunitate nu sunt.

Pe de altă parte, spitalul de la Zimnicea se află într-o situație destul de dificilă, de vreme ce cadrele medicale de acolo nu mai primesc bolnavi, pentru că nu au echipamente și se tem de contaminare.

Oameni din cadrul ambulanței teleormănene susțin că la Zimnicea nu se mai fac internări de ceva vreme, iar bolnavii cronici sunt trimiși acasă. În timp ce tot acest coșmar se desfășoară, Primăria Zimnicea are cu totul alte preocupări. De exemplu, să cheltuie 80.000 lei pentru servicii de consultanță juridică. Din bani publici.

Practic, pe data de 6 mai, Primăria Zimnicea bătea palma cu o Societate Civilă Profesională de Avocați din București pentru asigurarea de servicii de consultanți și reprezentare juridică în achiziții publice și corecții financiare. Vorbim, practic, despre asistență juridică în planificarea și derularea procedurilor de atribuire (inclusiv a achizițiilor directe), dar și despre consultanță și asistență în domeniul achizițiilor publice în derularea sau modificarea contractelor de achiziții publice.

De asemenea, vorbim aici și despre reprezentare juridică în vederea anulării corecțiilor financiare aplicate în proiectele finanțate din fonduri europene.

Casa de avocatură “Ceparu și Irimia” ne-a lovit parcă în moalele capului încă de la motto: “Noi interpretăm legea în favoarea dumneavoastră”. Practic, noi deducem încă din start că nu e relevant dacă respecți sau nu legea, ci e relevant cum o interpretează avocații. Tocmai această atitudine a făcut ca în 2017, casa de avocatură să fie lider pe segmentul de achiziții publice în România.
În timp ce sistemul medical al orașului e la pământ, lucru confirmat atât de bolnavi, cât și de cadrele medicale, primăria e preocupată să se apere de consecințele nerespectării normativelor europene în procesul de accesare a banilor externi. Și, ca atare, e dispusă să plătească o casă de avocatură în acest sens cu peste 16.500 de euro.

Desigur, firma de avocatura i-ar putea servi chiar și primarului Petrică Pîrvu, după ce s-a deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zimnicea pentru înmormântarea cu alai organizată de el în plină stare de urgență. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.