Evoluții favorabile în criza COVID-19: Medicul Virgil Musta a găsit o schemă de tratament care funcționează


Evoluții favorabile în criza COVID-19: Medicul Virgil Musta a găsit o schemă de tratament care funcționează

Criza de sănătate generată de coronavirus pare să se apropie de sfârșit. La Timișoara s-au obținut până acum cele mai bune rezultate în privința tratării eficiente a bolnavilor de COVID-19, iar experiența medicilor începe să genereze și primele concluzii. Care sunt unele îmbucurătoare. Astfel, medicul Virgil Musta de la Timișoara a declarat că la finalul unei luni de aplicare a noului tratament pentru COVID-19 se constată că numărul pacienților care ajung să dezvolte forme critice ale bolii e în scădere. Noul tratament presupune includerea în schema terapeutică a unor anticoagulante.

"Am făcut o analiză sumară în care am văzut că de aproximativ o lună, de când dăm tratatament anticoagulant precoce la pacienţii noştri, nu am mai avut bolnavi care să ajungă pe Terapie Intensivă. Toţi evoluează în forme medii sau severe ale bolii, dar nu au ajuns la intubare. Dacă ei ajung în timp util la spital, să se poată introduce corticoterapia, au şanse mai mari decât pentru cei care ajung direct pe ATI”, a spus medicul Virgil Musta pentru News.ro.

Noua schemă de tratament a rezultat dintr-o observație a bolnavilor care au dezvoltat forme grave ale bolii, fiind constatate cheagurile de sânge în zona plămânilor. De aceea, medicul de la Timișoara, remarcabil prin rezultatele deosebite obținute de-a lungul întregii crize a coronavirusului, susține că adăugarea anticoagulantelor este o măsură favorabilă pentru bolnav.

"Este vorba despre terapia antivirală, unde apar o serie de noi medicamente, terapii, cum este cea cu imunoglobuline, cu plasmă, cum este Remdesivirul, la pacienţii de la Terapie Intensivă. Sunt diferite antivirale care încearcă să diminueze cantitatea de virus, care conduce la procesul inflamator. A doua direcţie este cea de coagulare, pentru că s-a constat că este o hipercoagulitate în această boală şi inflamaţia stimulează coagulitatea. La necropsie, în ţări precum Italia şi Elveţia, care au fost mult înaintea noastră, au constatat un număr foarte mare de pacienţi care au prezentat tromboze pe vasele pulmonare. Au presupus că există aceste complicaţii şi atunci eu am studiat aceste analize ale lor şi am introdus acest tratament, ca să prevenim aceste cascade patogenice. A treia direcţie de tratament este cea de diminuare a inflamaţiei, pentru că virusul produce o reacţie cu eliberare de toxine. Aici avem criterii bine stabilite, când dai această terapie, cum o dai. Sunt medicamente care modulează şi inhibă aceasta inflamaţie. Jocul pe care îl facem este între «când dai» şi «în ce doze dai» acest tratament", a susținut Musta.

În acest moment, la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara au fost vindecaţi peste 420 de pacienţi, din mai multe judeţe ale ţării și în acest moment sunt internați puțin peste 80. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.