După Statele Unite și Marea Britanie, Canada anchetează și sancționează dur Facebook pentru încălcarea angajamentelor legate de intimitate


  • ACP
  • May 19, 2020 13:28
  • 1633
După Statele Unite și Marea Britanie, Canada anchetează și sancționează dur Facebook pentru încălcarea angajamentelor legate de intimitate

În urmă unei anchete făcute de autoritățile canadiene, compania Facebook a primit o amendă de mai multe milioane de dolari pentru felul fals ori înșelător în care și-a prezentat serviciile sale clienților. Mai exact, este vorba de faptul că deși compania pretinde că utilizatorii serviciilor ei pot controla cine are acces la datele lor personale sau la conturile lor de Facebook și Messenger, au existat entități care au avut acces la parte din acestea acestea într-un fel care nu corespunde politicii oficiale a companiei. Anchetă a privit practicile Facebook dintre anii 2012 și 2018 și a lămurit felul în care informații care ar fi trebuit să fie controlate doar de utilizatori au fost puse la dispoziția altora, lucru ținut ascuns de companie.

Comisarul Biroului Concurenței din Canada, Matthew Boswell, a declarat următoarele, legat de caz: "Cetățenii canadieni așteaptă și merită adevărul de la firmele din domeniul economiei digitale, iar angajamentele legate de intimitate nu sunt excepții. Biroul Competiției nu va ezita să atace orice afacere care prezintă angajamente false ori înșelătoare canadienilor, despre cum își folosesc datele personale, fie că e vorba de corporații multinaționale ca Facebook, ori companii mai mici.".

Amenda este de 9 milioane de dolari canadieni, la care se adaugă costul anchetei, care a costat la rândul ei 500.000 de dolari și care va trebui plătită tot de Facebook. Un purtător de cuvânt al companiei a spus pentru Reuters că deși Facebook nu este de acord cu concluziile comisarului Matthew Boswell, acestea nu vor fi contestate, pentru a nu se încalcă înțelegerea la care s-a ajuns cu autoritățile canadiene. (sursa: AICI)

Nu este prima dată când cei de la Facebook sunt acuzați că au permis accesul la informațiile personale ale utilizatorilor săi, fără știrea acestora și împotriva angajamentelor luate. Cele mai cunoscute cazuri sunt cele când compania a fost cercetată și sancționată în Marea Britanie și apoi în Statele Unite pentru aceste practici - în octombrie 2018 compania a fost amendată de Information Commissioner's Office din Marea Britanie cu 500.000 lire pentru ceea ce a fost numit o încălcare serioasă a legii, iar în ianuarie a primit în Statele Unite o amendă record de 5 miliarde dolari.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.