Erdogan vrea să transforme Turcia într-o putere… polară! Tratatul Antarcticii și interesele Ankarei


  • ACP
  • May 21, 2020 14:37
  • 1612
Erdogan vrea să transforme Turcia într-o putere… polară! Tratatul Antarcticii și interesele Ankarei

Cursa regimului Erdogan de a face din Turcia o mare putere globală, de a reda țării prestigiul imperial, prin trimiterea de trupe în Siria și Libia, prin crearea de baze militare în afara țării ori prin investițiile făcute strategic în Africa, este acum accelerată și dusă mai departe de o nouă campanie a Ankarei.

Agentia de presa Anadolu (AA), care aparține statului turc, a anunțat joi că Turcia va deveni în următorii ani... o putere polară! Turcii și-au creat o instituție care să deschidă drumul în acestă direcție, Centrul Turc de Cercetare Polară de pe lângă Universitatea Tehnică din Istanbul, în 2015, apoi au investit în proiecte de cercetare atât la Polul Nord cât și în Antarctica, făcând pași vizibili pentru a-și întări prezența în aceste regiuni.

După mai multe expediții effectuate în zonele polare, la care au fost invitați și cercetători din alte țări, în 2019, a fost înființată prima bază turcă în Antarctica.

”Studiile de fezabilitate privind stabilirea unei baze permanente în Antarctica sunt în faza finală și dacă totul merge cum e planificat, vom avea operațională baza științifică la 100 de ani de la înființarea Republicii”, a declarat șefa Centrului Turc de Cercetare Polară, Burcu Ozsoy.

Ersan Basar, cercetător marin al Universității Tehnice Karadeniz din Trabzon, a declarat presei că ”expedițiile științifice anuale și proiectele în dezvoltare la poli au întărit politica polară a Turciei”.

Pe lângă poveștile oficiale cu cercetarea și grija pentru schimbarea climatică produsă de activitățile umane, turcii nu ascund faptul că sunt interesați de bogăția imensă a zonelor polare, unde se află, printre altele, o treime din rezervele de hidrocarburi ale planetei. De asemenea, turcii sunt interesați de deschiderea unor noi rute de transport care ar putea apare în regiunile polare.

Ersan Basar, care a condus anul acesta o expediție în Antarctica, spune că în zonă există un potențial imens pentru recoltarea de crustacee, de krill, care sunt o sursă bogată de proteine și de acizi grași Omega 3, folosiți pentru suplimentele alimentare.

”Flota de pescuit a Turciei își desfășoară activitatea în multe părți ale lumii. Recoltarea de krill ar putea deveni o sursă importantă de venituri pentru Turcia”, a declarat Basar.

In acelasi timp, in tarile care ating zona arctica sunt deja prezente mai multe firme turcesti care desfasoara proiecte legate de extractia si transportul gazului ori de constructii.

Turcia are acum de trecut de la statutul internațional de observator la cel de țară care ia decizii în Antarctica. Turcia a fost admisă în 1996 în Tratatul Antarcticii (care a fost înființat în 1959, la Washington), cu rolul de observator, dar insistă și face tot ce e posibil să devină una dintre cele 29 de țări care au putere de decizie, ceea ce i-ar permite o mai mare libertate de mișcare în regiune.

Oricât ar fi de surprinzător, e greu de crezut că Turcia, care nu duce lipsă nici de idei, nici de resurse, nu ar putea obține ce și-a propus în condițiile în care, de facto, turcii sunt deja prezenți și pregătesc investițiile pentru zonele pe care vor să le exploateze în anii următori. Adică să devină o putere polară – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.