De ce nu au abolit pur și simplu Părinții Fondatori ai Americii sclavia în noile State Unite?


De ce nu au abolit pur și simplu Părinții Fondatori ai Americii sclavia în noile State Unite?

Multi oameni cu buna credinta si-au pus intrebarea asta: daca ``all men are created equal``, de ce nu au abolit pur si simplu Parintii Fondatori ai Americii sclavia in noile State Unite? Ba mai mult, unii dintre ei au detinut sclavi, precum Jefferson sau Washington. Erau ipocriti? Americanii au incercat ulterior sa impace moral acest ``all men are created equal`` cu sclavia prin teorii rasiale in care sclavii negri nu erau oameni intregi, deci nu se calificau la drepturi. Interpretand dupa principiu cauza-efect, sclavia a dus la rasism in Statele Unite, iar nu rasismul a dus la sclavie. Dar despre asta poate in alta postare.

In vremurile coloniale, deci inainte de Revolutia Americana, Georgia a incercat sa interzica sclavia, dar au fost impiedicati de Marea Britanie. Colonia Pennsylvania a incercat sa mareasca taxele pe importul de sclavi in colonie in dorinta de a descuraja comertul cu sclavi, dar a fost, de asemenea, impiedicata de Londra. In mod mai mult sau mai putin ironic, Marea Britanie va fi cea care va elimina comertul cu sclavi nu numai in curtea sa, dar in toata emisfera vestica si tot ce intra in sfera sa de influenta, un secol mai tarziu. Dar poate si despre asta altadata.

Pornisem de la Parintii Fondatori. Jefferson este un notoriu posesor de sclavi. Este si autorul Declaratiei de Independenta si, totodata, considera sclavia un rau moral absolut. Atunci de ce nu a facut nimic in privinta asta? Era ipocrit? Mai mult, de ce nu si-a eliberat macar sclavii sai?

Istoria e mai complicata. Stapanii de sclavi din Virginia (colonia si apoi statul lui Jefferson), precum si din cateva alte alte colonii si state, nu aveau voie legal sa-si elibereze sclavii. A existat o tentativa in 1769 pentru a da permisiunea stapanilor sa-si elibereze sclavii – tentativa sustinuta de Jefferson –, dar a picat.

Un draft pentru o constitutie a Virginiei in 1776, scrisa de Jefferson, stipula interzicerea comertului de sclavi in noul stat. Un nou draft din 1783 stipula emanciparea sclavilor. Ambele incercari au fost respinse.

In 1784, Jefferson revine cu o propunere de declarare a sclaviei ilegala in toate statele din vestul Americii (asta era inainte de Louisiana purchase). Propunerea pica la diferenta de un vot. In 1787, prin Northwest Ordinance, Congresul interzice importul de sclavi si sclavia in statele din nord-vest. Statele din nord au inceput usor sa elimine sclavia la sfarsitul secolului 18, inceputul secolului 19.

Washington si-a trecut in testament ca toti sclavii sai sa fie eliberati dupa moartea sotiei sale. Cei prea batrani sau infirmi sa se descurce pe cont propriu au fost luati in grija, iar copiii unora dintre ei au primit o educatie pe aceasta cale.

Exista multe mistificari pe acest subiect, deci imi propun sa revin pe el.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.