VIDEO "Dosarele de corupție vor cădea ca popicele" din cauza CCR! Birchall: "Există o strategie cu influențe estice de a decredibiliza anumite instituții din statul român! Dorneanu a luat lumină de la Moscova, probabil!"


VIDEO "Dosarele de corupție vor cădea ca popicele" din cauza CCR! Birchall: "Există o strategie cu influențe estice de a decredibiliza anumite instituții din statul român! Dorneanu a luat lumină de la Moscova, probabil!"

Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a criticat joi seară, la Realitatea PLUS, decizia CCR prin care s-a stabilit scoaterea interceptărilor SRI pe mandat de siguranță națională din cadrul dosarelor penale. Astfel, Birchall a atras atenția că "o să cadă efectiv ca popicele toate dosarele de corupție" atât din cauza anulării probelor obținute în baza unui mandat de siguranță națională dat de un judecător, cât și din pricina prescrierii faptelor. Astfel, Birchall a explicat că tot ceea ce se întâmplă în justiție face parte dintr-o "strategie cu influențe estice de a decredibiliza anumite instituții din statul român".

Birchall: "Nu critic instituția CCR, dar eu îmi permit să critic o anumită majoritate din CCR care dă astfel de decizii și vreau să vorbim despre efect. Pentru că invocați decizia 55, excepția ridicată de Zgonea, eu vă spun ca și jurist că mi-e foarte greu să înțeleg cum se poate ca o înregistrare, o probă care este obținută în baza unui mandat dat de un judecător al ÎCCJ și care poate să fie piesa de rezistență în dosarul respectiv, să fie înlăturată prin efectul acestei decizii a CCR, dar dacă exact aceeași înregistrare e făcută de dvs., de mine, de orice român care se uită acum la noi e perfect legală, fără a avea un anumit control. Când o să cadă efectiv ca popicele toate dosarele de corupție, tocmai pe acest aspect, românii cinstiți trebuie să știe de ce. Efectiv e efectul unei asemenea decizii.

Asemenea decizii decredibilizează CCR și cu siguranță slăbesc lupta anticorupție. Eu sper că toate aceste dosare care se reiau să fie totuși judecate într-un termen foarte scurt, să se dea termene strânse, ca să nu ajungem la prescripția faptelor. Fie îți înlătură aceste probe și posibilitatea de a recupera prejudiciile și pe de altă parte fapta se prescrie. Există această strategie, eu îmi permit să spun și cu influențe estice, de a decredibiliza anumite instituții din statul român".

Referitor la șeful CCR, Valer Dorneanu, și orientările lui antioccidentale și pro-Moscova, Birchall a amintit episodul în care acesta a ignorat recomandările Ministerului de Externe de a nu se duce în vizită oficială în capitala Rusiei.

Birchall: "N-am nimic personal cu Dorneanu, dar să știți că am citit cu mare atenție opinia aia separată pe care dânsul a scris-o privitor la faimosul conflict pe care mi l-a făcut Savonea pe vremea când eram ministru. Să știți că influențele astea de pe vremea comunistă le puteți găsi și dacă citiți acea opinie separată, e tot anti-SUA, anti-UE, adică "de ce să stăm noi în acest club al democrațiilor?". Păi Dorneanu nu s-a dus în vizită oficială când Ministerul de Externe a recomandat foarte puternic, atât cât poate să recomande instituțional, că nu este oportună o vizită la Moscova? Și dânsul a trecut peste recomandarea MAE și a plecat la Moscova și a luat lumină de acolo, probabil".

Pentru a nu mai exista decizii care favorizează corupția, precum cea privind anularea probelor din dosarele penale, dar și pentru a fi evitate condamnările la CEDO, Birchall a subliniat, din nou, necesitatea modificării legii referitoare la funcționarea CCR. 

Birchall: "Noi putem modifica Legea 47 de funcționare a CCR. În orice stat democratic când ai o condamnare la CEDO pentru că tu, CCR, ar fi trebuit să aperi Constituția, președintele Curții Constituționale ar fi plecat din funcție printr-o demisie".

Totodată, Birchall a solicitat Ministerului Justiției să vină cu un pachet legislativ care vizează regimul probelor obținute în baza unui mandat de siguranță națională, pentru ca deciziile CCR precum cea menționată în acest articol să fie evitate. 

Birchall: "Când vor cădea ca popicele toate dosarele de corupție doar în baza acestei decizii CCR să știți adevărul de ce și cine este responsabil! Așa cum am mai spus, nu pot să nu remarc absurdul situației de a avea dovezile infracțiunii și de a nu le putea utiliza. Dacă o înregistrare este efectuată de o persoană fizică proba respectivă este admisă și legală! Dacă aceeași probă este obținută în baza unui mandat de siguranță națională dat, atenție, de un judecător, proba nu mai este admisă și nu mai este legală că așa spune, cu majoritate, onor CCR! De salutat și remarcat opinia separată a judecătorilor CCR! Tocmai de aceea anul trecut în cadrul Ministerului Justiției am înființat un grup de lucru special care a analizat deciziile CCR cu scopul de a formula și promova măsurile legislative care se impun pentru ca astfel de decizii să fie evitate! Când am plecat din fruntea ministerului analiza era finalizată iar măsurile legislative necesare identificate! Ministerul Justiției are obligația să vină, în regim de urgență, cu acest pachet legislativ! Este evident că în absența unei intervenții legislative privind regimul probelor astfel obținute infractorii vor continua să scape, întrucât mijloacele de probă vor fi eliminate (inclusiv fizic) din dosarele aflate pe rolul instanțelor. În plus, eu chiar cred că se impune revizuirea Constituției! Dacă nu se intervine legislativ, în regim de urgență, pe lângă achitările care vor curge pe bandă rulantă pe modelul "fapta nu există" vom mai avea încă un efect garantat și anume pierderea încrederii românilor cinstiți în actul de justiție și de dreptate!".

Vedeți video de la 29:15: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.