Capcana întinsă de PSD, care vrea de fapt să saboteze inițiativa "Fără penali în funcții publice". Avertismentul unui jurist


Capcana întinsă de PSD, care vrea de fapt să saboteze inițiativa "Fără penali în funcții publice". Avertismentul unui jurist

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a convocat sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților, în condițiile în care sesiunea de primăvară se încheie la finalul lunii iunie. Unul dintre punctele care au fost puse pe ordinea de zi, spre susprinderea multora, este adoptarea inițiativei USR "Fără penali în funcții publice".

În acest context, juristul Andrei Lupu, membru al Biroului Național PLUS, a semnalat că în realitate este vorba despre o capcană întinsă de PSD, întrucât pesediștii vor să supună cât mai repede la vot în Parlament inițiativa "Fără Penali", pentru ca referendumul să se organizeze într-o perioadă în care unii dintre cetățeni sunt precauți din pricina pandemiei COVID-19, iar alții sunt plecați în concediu. În acest sens, Lupu a atras atenția că grupul infracțional din Kiseleff mizează pe o prezență la urne de sub 30% pentru ca referendumul "Fără Penali" să fie invalidat. 

"În cazul în care referendumul nu trece datorită neîntrunirii cvorumului de 6 milioane de votanți, discursul anticorupție ajunge să fie delegitimat, iar echipa Ciolacu va putea spune că a dus la bun sfârșit munca începută de echipa Dragnea. Abia atunci vor răsufla liniștiți și vor începe să se uite la noi rânjind, după aproape 15 ani în care le-a fost teamă pentru funcțiile și chiar pentru libertatea lor", a subliniat Lupu. 

Andrei Lupu, pe Facebook: "Am rămas toți mirați când am auzit știrea că PSD chiar supune la vot în Parlament "Fără penali în funcții publice".

De fapt, contraintuitiv, este ultimul lor glonț în lupta cu anticorupția. De ce spun asta?

Inițiativa cetățenească "Fără penali" stă în sertarele conducerii Parlamentului de mai bine de un an de zile, deși CCR a spus că este constituțională și trebuie supusă votului, urmând ca ulterior să fie organizat un referendum. PSD știe că în decembrie, după alegerile parlamentare, sunt mari șanse să se trezească în opoziție, iar la conducerea celor două camere să se afle parlamentarii USRPLUS, principalii promotori ai discursului anticorupție. Primul lucru pe care l-ar face ar fi să deschidă rapid sertarul în care este ascuns proiectul "Fără penali", să îl supună la vot, iar apoi să organizeze referendumul.

Așa că atât timp cât încă mai au conducerea, iar glonțul "Fără penali" oricum trebuie tras, de ce să nu îl tragă chiar PSD făcând tot ce poate pentru a rata ținta?

Dacă proiectul va fi votat în Parlament undeva în jurul datei de 10 iulie, așa cum vrea PSD, probabil că referendumul se va organiza duminică, 9 august (așa impune Legea referendumului - ultima duminică a unui termen de 30 de zile de la votul în Parlament). Pentru a fi validat, este nevoie ca peste 30% dintre cetățenii cu drept de vot (adică mai mult de 6 milioane) să vină la vot.

În condițiile în care sunt șanse să fim în plină pandemie, foarte mulți vor sta acasă speriați să se înghesuie în secțiile de vot. Dacă totuși avem noroc și pandemia se liniștește, mulți alții vor fi plecați în vacanță prin munți, la mare sau chiar în afara țării. Ba poate dacă PSD întârzie puțin cu votul din Parlament, s-ar putea să avem referendum chiar în weekendul cu 15 august, de Sfânta Maria.

Ce moment mai bun putea PSD-ul să aleagă pentru a trage în gol glonțul "Fără penali"? Ba mai mult, în cazul în care referendumul nu trece datorită neîntrunirii cvorumului de 6 milioane de votanți, discursul anticorupție ajunge să fie delegitimat, iar echipa Ciolacu va putea spune că a dus la bun sfârșit munca începută de echipa Dragnea. Abia atunci vor răsufla liniștiți și vor începe să se uite la noi rânjind, după aproape 15 ani în care le-a fost teamă pentru funcțiile și chiar pentru libertatea lor.

Dar dacă așa va fi și vom ajunge la votul din plină vară, atunci nu ne rămâne decât să ne pregătim. Am reușit să ne mobilizăm mai mult de 1 milion pe noapte, timp de câteva nopți la rând în ianuarie 2017, atunci când am stat în piețe împotriva OUG 13. Trebuie să reușim și acum".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.