Iran, val de revoltă împotriva ayatollahilor criminali. Se încercă oprirea execuției unor tineri nevinovați


  • ACP
  • Jul 14, 2020 21:28
  • 1672
Iran, val de revoltă împotriva ayatollahilor criminali. Se încercă oprirea execuției unor tineri nevinovați

Rețelele de internet din Iran sunt iar blocate de autoritățile subordonate ayatollahilor criminali, în încercarea de a opri noul val de revoltă popular, produs de condamnarea la moarte a unor tineri nevinovați.

Președintele Hassan Rouhani avertizase încă de săptămâna trecută că măsurile reînoite de combatere a răspândirii coronavirusului și criza economică în care este prinsă țara vor putea fi cauze ale unui val nou de proteste, dar nemulțumirea iranienilor a venit acum din cu totul altă direcție.

Trei tineri, care au participat la protestele de anul trecut împotriva regimului islamic șiit de la Teheran, au fost condamnați la moarte în februarie cu acuzația de ”participare la acte de vandalism și incendiere cu intenția de a confrunta și angaja în război Republica Islamică Iran”.

Cei trei, Saeid Tamjidi, Mohammad Rajabi și Amirhossein Moradi, au fost acuzați mai exact că ar fi comis jafuri armate și distrugeri în timpul protestelor din toamna îndreptate împotriva creșterii prețurilor la combustibili, care au cuprins toată țara. Moradi a fost prins imediat de agenții iranieni, în timp ce Tamjidi și Rajabi au reușit să fugă în Turcia. Însă Turcia lui Erdogan a răspuns rapid cererii de extrădare și cei doi au fost în mai puțin de o lună trimiși înapoi în Iran, unde, în urma anchetei au recunoscut, împreună cu Moradi, că au săvârșit faptele de care au fost acuzați.

Procesul care a urmat a fost condus de Abolqaem Salavati, șeful Filialei Nr. 15 a Curții Revoluționare din Teheran, un judecator cunoscut pentru sentințele dure pe care le dă în procesele politice.

Avocații celor trei și toți susținătorii tinerilor știu în ce condiții sunt obținute mărturisirile în anchetele politice din țara lor, ca și procesul, care s-a desfășurat într-o maniera specifică proceselor cu sentința dinainte stabilită, bine cunoscute iranienilor. ”Nu ni s-a permis să intrăm în acest caz, dar sperăm să întoarcem sentința prin cererea de revizuire”, a postat pe Tweeter avocatul Morteza Nili, săptămâna trecută, înainte să fie admise sentințele.

Printre primii care au reacționat pe rețelele sociale la aflarea sentințelor au fost actrița Nazanin Boniadi, câștigătoare de două ori a premiului Oscar, regizorul Asghar Farhadi și fotbalistul Hossein Mahini, cărora li s-a alăturat și Mohammad Ali Abtahi, fost vicepreședinte al țării și teolog șiit, care a îndemnat guvernul, pe Tweeter, să nu fie încăpățânat în fața nemulțumirii populare.

Autoritățile au încercat să închidă internetul numai în zonele unde sunt mai numeroși cei care protestează împotriva sentinței absolut nedrepte, având grijă să lase rețeaua deschisă în restul țării, deoarece centralele de propagandă ale ayatollahilor criminali folosesc, de asemenea, rețelele sociale ca mediu de răspândire a mesajelor lor. Însuși Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului și ministrul Externelor, Mohammad Javad Zarif, obișnuiesc să fie activi pe Tweeter, alături de mulți membri ai Parlamentului Iranian – mai multe detalii AICI.

Iranul este a doua țară din lume la numărul de execuții, după China, dar e țara cu cele mai multe execuții raportat la numărul de locuitori.

Doar marți a fost anunțată execuția unui fost angajat al Ministerului Apărării, Reza Asgari, acuzat că ar fi vândut secrete militare Statelor Unite.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.