Sculele Rusiei forțează discreditarea maestrului Eugen Doga. Atac perfid la ideea de românism


Sculele Rusiei forțează discreditarea maestrului Eugen Doga. Atac perfid la ideea de românism

Iubesc oamenii de cultură basarabeni. Ei sunt parte a culturii române. Tot timpul îmi vin în minte Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Eugen Doga, Dumitru Matcovschi, Nicolae Sulac și alții, mulți alții. Fără ei, cultura română ar fi mult mai săracă.

Acum circulă o idee pe care vreau să o combat în acest editorial. Cineva (a cărui teapă moscovită e cunoscută dincolo de Prut) a propus cu tam-tam (și cu largul concurs al Sputnik) ca maestrul Eugen Doga să candideze la apropiatele alegeri prezidențiale din partea forțelor unioniste. Avem de-a face fie cu o greșeală instrumentalizată de propagandă, fie cu o operațiune specială a oamenilor Rusiei cu scopul discreditării maestrului, dar și a ideii de unionism în Republica Moldova.

Eugen Doga este, nu doar în opinia mea, un geniu al muzicii. Însă el, ca orice om adevărat de cultură, este un artist desăvârșit, un suflet romantic. În politică trebuie să fii pragmatic prin excelență. Politica nu se face cu partituri muzicale și romantisme. Cu atât mai puțin în Basarabia zilelor noastre.

De la proclamarea independenței, Republica Moldova a mai cunoscut cazul unui om de cultură, poet (Ion Aldea-Teodorovici a compus melodii pe versurile sale) care a eșuat lamentabil în politică. Acum a parvenit parlamentar ALDE și votează inclusiv proiecte propuse de UDMR. Cine, cine să-i mai înțeleagă pe poeții politici?

Cât despre mascarada care-l ia la țintă pe maestru, eu sunt convins că avem de-a face cu un plan de discreditare a venerabilului Eugen Doga, dar și a ideii de românism.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.