Culmea nesimțirii: rusofilii și românofobii din R. Moldova se laudă grețos că ei au făcut posibil… Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău! ”Salvatorii” Kremlinului


Culmea nesimțirii: rusofilii și românofobii din R. Moldova se laudă grețos că ei au făcut posibil… Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău! ”Salvatorii” Kremlinului

”Mulțumim, frați români!”, este mesajul deputatului Iurie Reniță, în contextul anunțului privind finisarea Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, proiect de o importanță strategică esențială atât pentru România, cât și pentru R. Moldova, demarat chiar prin negocierile și acțiunile inițiate de Iurie Reniță, fost ambasador al Basarabiei la București în perioada 2010-2015.

Iurie Reniță explică, pe Facebook, că proiectul Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ar fi putut fi realizat în numai 2-3 ani, dar acest obiectiv major a fost deturnat și tergiversat în mod voit de guvernările de la Chișinău, păpușate de Rusia – dar și de, am completa noi, birocrația și diletantismul Bucureștiului.

Dincolo de aceste aspecte niciodată tratate corespunzător, aici sau dincolo de Prut, Iurie Reniță atrage atenția cu privire la o situație care e caraghioasă de-a dreptul, dar și grețos de revoltătoare: odată ajuns în stadiul de finisare, Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău e folosit acum în mod propagandistic tocmai de rusofilii, moldoveniștii și românofobii din R. Moldova care se laudă cu nesimțire că ei ar fi asigurat înfăptuirea și succesul acestui proiect!

Podul.ro vă prezintă apelul deputatului Iurie Reniță, fost ambasador al Basarabiei la București:

”Mulțumim, frați români!

Cu ocazia finisării gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, doamna deputat Maria Ciobanu a făcut o postare de consemnare a acestui eveniment de anvergură pentru istoria recentă a Republicii Moldova. Deoarece imediat au apărut foarte multe comentarii și elogii la adresa unor sau altor politicieni, mai vechi sau mai noi, că ei au contribuit decisiv la implementarea gazoductului, am considerat necesar să vă prezint și eu unele clarificări vis-a-vis de situația reală cu implementarea și darea in exploatare a acestui obiectiv strategic. În continuare rog sa citiți concretizarile mele:

‹Distinsă Doamnă deputat Maria Ciobanu,

E un prilej de bucurie și de satisfacție sufletească că a fost finisat gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. În calitatea mea de Ambasador la București (2010-2015), care am fost la originea promovării și implementării acestui obiectiv strategic pentru relația dintre cele două maluri ale Prutului, confirm cu toată responsabilitatea și în cunoștință de cauză că gazoductul putea fi instalat în 2-3 ani, dacă la Chișinău ar fi existat o clasa politică responsabilă și națională.

Cel mai mare impediment în realizarea acestui obiectiv, cu adevărat strategic, au fost factorii politici și guvernamentali care nu-și puteau imagina că gazul ar putea veni din România sau din alte țări ale UE decât din Rusia. În cele peste 250 de întrevederi și discuții de convingere cu factorii decizionali de la București pe subiectul gazoductului eram întrebat direct, dacă ‹cei de la Chișinău› chiar își doresc acest gazoduct, cunoscându-se foarte bine care e atitudinea lor adevărată. Nu puteam să ascund situația adevărată de la Chișinău și reticența lor acerbă, dar m-am străduit să-i conving că e vorba, în primul rând, de un interes național comun, de aceea trebuie să avansăm cu implementarea lui, indiferent de abordările profitorilor politici de la noi.

Constat cu stupoare că în prezent foarte mulți politicieni, mai vechi și mai noi (unii au auzit de gazoduct pentru prima oară abia cu 2-3 ani în urmă!) își arogă principalele merite în implementarea acestui proiect cu profunde conotații politice, economice și financiare. Dacă le-am da crezare, atunci ar fi trebuit să avem deja o conductă funcțională de gaz pe relația Chișinău-Oslo (Norvegia)!

V-aș sugera respectuos să le transmiteți acestor profitori politici (fie că-i vorba de cei cu experiență politică îndelungată sau de cei care mai recent s-au lansat în politică) să-și mai tempereze veleitățile de ‹salvatori ai națiunii› sau de mari ‹români›, care privesc (nu din mare dragoste!) la Coloana Infinitului de pe turnul de la Kremlin. Nu m-aș mira deloc dacă în această listă ar figura ‹bunul Dumneavoastră prieten›, tovarășul polkovnik Diacov sau ‹absolventul Academiei Diplomatice› de sub podul de la Telecentru, adoratul coaliției PSRMisto–PDMiste, premierul de buzunar al lui Dodon, Ion Chicu.

Deopotrivă, nu ar fi ceva surprinzător, dacă în campania prezidențială faimosul ‹kuliokar› Dodon își va adjudeca paternitatea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Dar despre toate acestea, inclusiv despre profitorii de serviciu pe relația Chișinău–București, despre tentativele unor actori politici din perioada 2010-2015 de a mă revoca de la București pentru că nu le-am făcut jocul lor politic perfid și ipocrit, voi reveni cu o proximă ocazie.

Acum să consemnăm evenimentul de finisare a gazoductului și să-l valorificăm plenar, spre tristețea și regretul lui Dodon și a găștii lui antinaționale și spre bucuria sinceră a celor care, cu adevărat, se consideră români și proeuropeni. Mulțumim, frați români!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.