Iohannis, poziție responsabilă față de vaccinul despre care Putin pretinde că e anti-COVID: "România este parte din UE!". Cum încearcă Kremlinul să manipuleze o lume întreagă


Iohannis, poziție responsabilă față de vaccinul despre care Putin pretinde că e anti-COVID: "România este parte din UE!". Cum încearcă Kremlinul să manipuleze o lume întreagă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat în mod triumfal că autoritățile medicale de la Moscova au aprobat un vaccin împotriva COVID-19.

Vladimir Putin: "Știu că lucrul în Rusia asupra vaccinurilor de acest fel continuă și în alte instituții. Doresc succes tuturor specialiștilor. Trebuie să fim recunoscători celor care au făcut acest prim pas, foarte important pentru țara noastră, în general pentru întreaga lume”, a spus Vladimir Putin".

Ce spune Jurnalistul Emilian Isăilă: "Nu contează că economia se scufundă, corupția a paralizat întreaga societate și protestele au cuprins o întreagă regiune din sud-estul țării. Nu contează că nimeni din comunitatea științifică din afara Rusiei habar n-are despre studiile făcute de cei de la Institutul Gamaleya care s-au ocupat de dezvoltarea soluției. 

Nu au fost publicate date despre nicio fază de testare, nici pe animale, nici pe oameni. Această secretomanie i-a făcut pe mulți epidemiologi să devină neîncrezători". (citiți AICI analiza completă)

În acest context, președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri în cadrul unei conferințe de presă că România nu ia în calcul să apeleze la varianta vaccinului vehiculat de Vladimir Putin, țara noastră fiind membră a Uniunii Europene.

Jurnalist: Ați vorbit mai devreme despre lipsa unui vaccin omologat în Uniunea Europeană și știm că autoritățile au făcut acel precontract pentru achiziționarea unui vaccin. Rusia a anunțat astăzi că a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19. Ar putea România să ia în calcul încheierea unui precontract pentru acest vaccin?

Klaus Iohannis: România este parte din Uniunea Europeană și încheie precontracte cu entități din Uniunea Europeană. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin pe care l-ați menționat.

Lectorul universitar Șerban Filip Cioculescu, expert în relații internaționale, a analizat chestiunea vaccinului kremlinist anti-COVID-19, punctând că Vladimir Putin a forțat procesul de cercetare, în ciuda tuturor riscurilor, pentru a câștiga teren în raport cu țări precum SUA, Japonia, Germania, Elveția etc, folosindu-se chiar de cobai din rândul soldaților, laboranților, asistentelor, în timp ce OMS a transmis că un vaccin nu se poate testa, pe fugă, într-un mod iresponsabil. Mai mult, Cioculescu a subliniat că scopul urmărit de Putin este ca cetățenii țărilor care refuză vaccinul kremlinist să blameze statul că nu cumpără "marea minune moscovită". 

Cioculescu, pe Facebook: "Treaba cu mirobolantul vaccin rusesc Sputnik stă cam așa: din motive ideologice și de prestigiu aferente statutului de mare putere, Putin i-a zorit pe savanții ruși să lucreze rapid și să producă un vaccin care să nu fie prea agresiv cu organismele umane și dacă e posibil să producă și o stare de bine măcar prin efect placebo. Evident că a găsit rapid și cobai că nu e deloc bine să refuzi ce îți cere Volodea. Așa că s-au găsit soldați, laboranți, asistente să se lase injectați în ideea că poate Cel de Sus are grijă de ei și reușesc să îl multumească și pe prezident. Eu nu cred că fiica sa chiar a acceptat să se experimenteze pe ea... Acum, regimul moscovit are un as în mânecă si va afirma plin de vigoare că orice alt vaccin vor descoperi nemții, americanii, japonezii, elvețienii, al rușilor e primul si cel mai bun. Pasul doi va fi să producă câteva milioane de doze, să găsească niște mujici anonimi care să se lase filmați în timp ce sunt injectați și să țopăie veseli...și apoi Rusia va începe să ofere vaccinul altor țări, în semn de ...prietenie, respect etc. și se vor găsi si la noi destui inși manipulați care să acuze statul că nu cumpără minunea moscovită... Între timp, OMS reacționează decent, normal, spunându-le rușilor că nu așa se testează un vaccin, pe fugă, iresponsabil".

Totodată, jurnalistul Mircea Marian (Newsweek) a menționat că este de părere că Putin minte atunci când spune că și-a vaccinat una dintre fiice cu vaccinul cu pricina. De asemenea, jurnalistul a avertizat că demersul lui Putin, în cazul în care vaccinul va eșua, va duce inevitabil la panicarea întregii lumi, oamenii urmând să refuze orice vaccin anti-COVID-19 indiferent cine îl produce.

Mircea Marian, pe Facebook: "Cred că Putin minte când spune că și-a vaccinat una din fiice cu un vaccin rusesc care nici măcar n-a trecut de faza trei. Cred că nici unul ca el nu poate fi atât de cumplit de cinic încât să-și pună copilul în pericol. Vaccinul acela e aruncat pe piață fără a se ști ce efecte are, iar Putin joacă ruleta rusească cu viața supușilor săi. Dacă vaccinul va eșua, va avea efecte psihologice dramatice, fiindcă în întreaga lume oamenii se vor speria de un vaccin anti-covid, indiferent cine l-a produs și prin câte teste a trecut".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.