Dubioasa ascensiune profesională a procurorului DIICOT Doru Stoica. A fost adus la structura centrală de omul lui Adrian Năstase și al lui Gabriel Oprea/În 16 ani a lucrat la un singur dosar important, nu prea știe Drept și ar putea fi condamnat penal pentru abuz în serviciu


Dubioasa ascensiune profesională a procurorului DIICOT Doru Stoica. A fost adus la structura centrală de omul lui Adrian Năstase și al lui Gabriel Oprea/În 16 ani a lucrat la un singur dosar important, nu prea știe Drept și ar putea fi condamnat penal pentru abuz în serviciu

Jurnalista de investigații Ondine Gherguț scrie cu lux de amănunte despre ascensiunea profesională a procurorului DIICOT Doru Stoica, cel care a decis clasarea parțială a dosarului 10 august, considerând că protestatarii pașnici din Piața Victoriei au primit ce au meritat. Acesta a fost adus la structura centrală a parchetului anti-mafie de un apropiat al lui Adrian Năstase, controversatul procuror George Muscalu, fost șef al DIICOT, plasat strategic în această funcție pentru ca dosarele să poată fi controlate politic.

Muscalu a fost acuzat în 2005 de muşamalizarea dosarului „Cocaină pentru VIP-uri” în care era cercetat fiul omului de afaceri Ion Ţiriac, iar câțiva ani mai târziu era ultimul doctor în ştiinţe militare şi informaţii care își finaliza lucrarea sub coordonarea lui Gabriel Oprea, la şcoala doctorală a SRI. Detalii AICI. Foarte interesant e și faptul că Muscalu e dorit în continuare de cercurile de putere pesediste, el fiind recent, mai exact în mai 2019, una din propunerile de secretari de stat în Ministerul Justiției, prilej cu care presa a amintit din nou de trecutul său mizerabil.

Pe de altă parte, Ondine Gherguț susține că Stoica nu a acționa de capul lui, fapt întărit într-o declarație publică și de procurorul militar Bogdan Pârlog, cel care a deschis dosarul 10 august, care îl acuză pe procurorul DIICOT că a acționat la ordin și că „acum încearcă să acopere pe cineva”.

Redăm integral mai jos postarea de pe Facebook a jurnalistei Ondine Gherguț:

„O SURPRIZĂ, pentru voi, prieteni, aveți ce citi, MERITĂ, zic eu!

Câte ceva despre Doru STOICA, procurorul DIICOT care a clasat, în bătaie de joc și la ordin, partea importantă din dosarul "Reprimarea zecilor de mii de protestatari pașnici, făcută de puterea PSD în 10 august 2018", respectiv partea cu implicarea directa în represiune a șefilor Jandarmeriei. Peste 700 de victime au făcut plângeri penale.

1. Doru Stoica a fost adus la structura centrala a DIICOT în 2004 de George Muscalu. Ați uitat cine și cât de puternic era? Va aduc eu aminte. MUSCALU a fost adus la Parchetul General de la Parchetul Câmpina și pus șef la Antitero de fostul premier Năstase ca să controleze dosarele. De ce la Antitero? Pentru ca acolo lucra mai ușor, pe ascuns, cu serviciile secrete conduse atunci de oamenii PSD, respectiv de Timofte - SRI, Fulga-SIE si Nagy- SPP. Prin ei puteau controla, fără mandat de la judecători, partidele istorice, îi înregistra și amenința pe jurnaliștii și magistrații care țineau la independența lor.

De asemenea, Va reamintesc faptul că, tot atunci, în ședințele de Guvern premierul A. Năstase ii ordona ministrului Justiției Rodica Stănoiu ce dosare penale sa deschidă și pe cine sa aresteze.

Pentru serviciile sale, Muscalu a fost promovat în CSM, desigur fiind ales de procurorii DIICOT, unde controla majoritatea. Din CSM Muscalu a continuat sa presteze în favoarea clienților politici ai PSD. De-a lungul anilor am scris foarte mult despre acest personaj.

2. DORU STOICA a zăcut la DIICOT din 2004 pana anul acesta, când, după clasarea dosarului "Represiunea din 10 august 2018", și-a cerut pensionarea. 16 ani în care a făcut un singur dosar, și ăla vai de capul lui. S-a lăfăit în bani și, dacă nu va fi condamnat penal pentru abuz în serviciu, se va lăfăi în pensia Specială de mii de euro.

3. În ianuarie-februarie, anul acesta, Doru Stoica tot cerea colegilor modele de clasare, desigur pentru a le folosi în dosarul "10 august", spun sursele mele. . Nu știa sa facă o clasare respectând procedura. Rezultatul: a închis abuziv dosarul, fără sa facă principalele audieri în dosar, fără să administreze probe. Cei care i-au dat modele și-au bătut joc de el. Stoica nu prea știe Drept.

4. Doru STOICA nu a închis dosarul de capul sau, știau de clasare atât șefa DIICOT, Giorgiana HOSU, cât și procurorul general G. SCUTEA, spun sursele mele din Parchet. După scandul, revolta declanșată de clasare, cele doua șefe au mimat că nu știau nimic de Ordonanța de clasare, iar HOSU a infirmat ordonanța de clasare a lui STOICA. Urmează ca Tribunalul București sa se pronunțe pe infirmare duduii Hosu.

5. De ce spun că Doru Stoica poate fi acuzat de abuz în serviciu?
Pentru că a cerut dosarul principal de la Parchetele Militare, unde ancheta înainta în linie dreaptă, serios.

Motivul lui Stoia: dosarul cu plângerile celor peste 700 de victime trebuie reunit cu dosarul de la DIICO-biroul de combatere a terorismului.
La DIICOT, Carmen Dan, ministreasa PSD de la Interne, și șefii Jandarmeriei au înaintat plângeri penale acuzând tentativa de lovitura de STAT.
Dosarele cu astfel de infracțiuni au prioritate și orice alt dosar care are legătură cu acele fapte trebuie reunit, competenta revenind DIICOT. Asa a stopat Doru Stoica ancheta corectă și făcută cu celeritate la Parchetele militare. Evident, la ordinul duduii HOSU, care a primit, la rându-i, ordine de la șefii ei direcți și de la cei din subterane (surse) 

Numai că Stoica și Hosu au o mare problemă : plângerile minustresei de Interne și ale șefilor Jandarmeriei cu lovitura de stat au fost înregistrate în octombrie 2018, iar Doru Stoica se pare că a uitat de acel dosar, cel mai probabil l-a clasat.

NU putea să-l redeschidă fără argumente și cu aprobarea instantei de judecata. Asa că, după ce a primit dosarul principal de la procurorii militari , cu cele peste 700 de victime ale represiunii, a dat număr de înregistrare din 2019.

Ce nu știe Stoica e ca procedura penala NU ii permiterea sa ceară dosarul de la procurorii militari decât în baza dosarului cu lovitura de stat înregistrat în octombrie 2018, care era dosarul principal.

Asa ca dosarul reunit trebuia sa aibă număr inițial, cel din oct 2018, NU număr de înregistrare din 2019.
Neștiința de carte i-a jucat feste

De fapt, STOICA ne-a demonstrat prin aceasta gravă și abuzivă greșeală ca a Executat, orbește, un ORDIN.

Să vedem dacă judecătorul de la Tribunalul București va lua în considerare aceasta greșeala și ca cere și inculparea procurorului. Judecătorul poate și trebuie sa aibă rol activ în astfel de dosare

Restul, despre HOSU și SCUTEA și poate și PREDOIU - zilele următoare.

Later Edit

Ar fi interesant de investigat implicarea SRI în dosar, inclusiv în clasare.

După plecarea/îndepărtarea lui Florian Coldea din SRI, s-au trezit din amorțire grupurile de fosti ofițeri (care au scăpat de demiteri sau condamnări) dintre cei care ii protejau pe penali, îndeosebi pe cei apropiați de PSD.”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.