Raețchi le cere pesediștilor să nu trateze cu indiferență represiunea criminală din Belarus: "Putem adopta la nivel parlamentar o declarație de sprijin în favoarea respectării drepturilor omului!"


Raețchi le cere pesediștilor să nu trateze cu indiferență represiunea criminală din Belarus: "Putem adopta la nivel parlamentar o declarație de sprijin în favoarea respectării drepturilor omului!"

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a lansat vineri, 14 august, un apel către șeful Senatului Robert Cazanciuc și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu pentru a accepta propunerea ca Parlamentul României să adopte o declarație de sprijin în favoarea respectării drepturilor omului de către regimul de la Minsk.

"Este imposibil să privim cu indiferență evenimentele de la Minsk și, pentru un popor care a cunoscut Revoluția din 1989, rușinos să păstram tăcerea în fața curajului cetățenilor bieloruși care, zilele acestea, au nevoie de tot sprijinul statelor democratice, inclusiv simbolic, prin recunoașterea legitimității solicitărilor lor", a subliniat Raețchi.

Redăm comunicatul liberalului:

"Cred ca Parlamentul României are datoria morală de a adopta o declarație în favoarea respectării drepturilor omului în Belarus.

Ce a început ca o contestare a rezultatului alegerilor prezidențiale și a modului în care acestea au fost organizate se transformă, pentru cetățenii bieloruși, într-o luptă inegală pentru libertate. De o parte ei, protestând pașnic, de cealaltă parte forțele armate folosite de Alexandr Lukașeno pentru protejarea regimului său, considerat la unison ca autoritar.

Mii de protestatari atacați - după toate dovezile existente - inclusiv cu muniție de război, peste 6 000 de prizonieri, oameni luați cu forța de pe stradă, bătuți și aruncați în spatele gratiilor sau, și mai rău, uciși pentru că își exercită un drept fundamental, acela al liberei exprimări, și pentru că încearcă să protejeze angajamentele pe care însuși Lukașenko și le-a asumat față de UE și față de propriii cetățeni.

Este imposibil să privim cu indiferență evenimentele de la Minsk și, pentru un popor care a cunoscut Revoluția din 1989, rușinos să păstram tăcerea în fața curajului cetățenilor bieloruși care, zilele acestea, au nevoie de tot sprijinul statelor democratice, inclusiv simbolic, prin recunoașterea legitimității solicitărilor lor.

Ca reprezentanți ai cetățenilor români care știu foarte bine ce înseamnă câștigarea libertății și protejarea statului de drept în stradă, putem adopta la nivel parlamentar o declarație de sprijin în favoarea respectării drepturilor omului de regimul de la Minsk.

Conducerea celor două Camere ale Parlamentului este exercitată de domnii Ciolacu și Cazanciuc, deci de PSD - care ar putea demonstra măcar acum, chiar și pentru cetățenii altui stat, acceptând această propunere, că valorile democratice trebuie promovate mai presus de orice".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.