Sfârșitul pericolului? Cercetătorii anunță ca noul coronavirus e din ce în ce mai puțin mortal


  • ACP
  • Aug 17, 2020 13:18
  • 2046
Sfârșitul pericolului? Cercetătorii anunță ca noul coronavirus e din ce în ce mai puțin mortal

Potrivit unui proeminent medic de boli infecțioase, Paul Tambyah, consultant principal la Universitatea Națională din Singapore și președinte al Societății Internaționale de Boli Infecțioase din SUA, o mutație a noului coronavirus, din ce în ce mai frecventă în întreaga Europă și detectată recent și în Malaezia poate face noul coronavirus mult mai ușor de transmis, dar în același timp mult mai puțin mortal.

Tambyah a declarat că există dovezi că proliferarea mutației în Europa a coincis cu scăderea vizibila a ratelor de deces din ultima perioadă, ceea ce sugerează că este mai puțin letală. Mutația, numita D614G, a fost găsită și în Singapore.

"Poate că este un lucru bun să existe un virus care este mai ușor transmisibil, dar mai puțin mortal", a spus Tambyah pentru Reuters.

O caracteristică comună majorității virusurilor e să devină mai puțin virulente pe măsură ce suportă mutații, deoarece "este în interesul virusului să infecteze mai multe persoane, dar să nu le omoare pentru că un virus depinde de gazdă pentru hrană și pentru adăpost", a mai spus medicul din Singapore.

Duminică, directorul general al Sănătății din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a cerut o vigilență publică mai mare după ce autoritățile au detectat ceea ce cred că este mutația D614G a coronavirusului, în două grupuri recente. Noor Hisham a spus că noua tulpină detectată e chiar și de 10 ori mai infecțioasă și este posibil ca vaccinurile aflate în prezent în dezvoltare să nu fie eficiente împotriva acestei mutații, dar Tambyah a spus că astfel de mutații nu vor modifica virusul suficient pentru a face potențialele vaccinuri mai puțin eficiente.

"Mutația afectează legarea proteinei spike și nu neapărat recunoașterea proteinei de către sistemul imunitar, care amorsează un vaccin", a spus el.

Cercetătorii de la Organizația Mondială a Sănătății au descoperit că mutația a început să circule în Europa și în America începând din luna februarie și nu există dovezi că mutația a dus la o formă mai severă a bolii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.