Evacuați de urgență armamentul RUSESC stocat la Cobasna! Munițiile chimice, biologice și radioactive pot distruge o bucată din Europa. APELUL deputaților Primului Parlament


Evacuați de urgență armamentul RUSESC stocat la Cobasna! Munițiile chimice, biologice și radioactive pot distruge o bucată din Europa. APELUL deputaților Primului Parlament

Un grup de deputați din primul Parlament al R. Moldova, numit și Parlamentul Independenței, solicită „evacuarea necondiționată și urgentă” a armamentului rusesc stocat de trei decenii deja la Cobasna (Transnistria), în contextul tragediei produse recent în Beirut, Liban.

Într-o declarație a Asociației Obștești „Parlamentul-90”, semnată de câteva zeci de deputați ai primului Legislativ, se arată că o eventuală explozie la depozitul de la Cobasna ar putea avea consecințe mult mai grave decât în Beirut, unde au decedat peste 170 de persoane, 6 000 au fost răniți, iar alte sute de mii au rămas fără locuințe.

„Cele peste 20 000 de tone de muniții, printre care se găsesc și muniții chimice, biologice, radioactive, pe care Rusia refuză să le evacueze de trei decenii, sunt mult mai periculoase, fiind de o putere de câteva ori mai mare decât arsenalul chimic din portul de la Beirut. Eventualitatea unei explozii s-ar solda cu consecince și mai grave, făcând praf nu numai orașul Râbnița și din localitățile din împrejurimi, dar, fiind în apropriere de fluviul Nistru, ar periclita ecologic cu o apocalipsă chimică, biologică și radioactivă apele fluviului și ale Mării Negre, afectând grav și țările bazinului pontic”, avertizează foștii deputați, potrivit ZiarulNational.md.

Semnatarii documentului cer insistent Federației Ruse „evacuarea necondiționată și urgentă a armatei şi tuturor muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova”, care este stat suveran și independent, membru al ONU, și solicită sprijinul corpului diplomatic, organismelor internaționale, europene și ale statelor acreditate în Republica Moldova, deputaților de toate legislaturile, dar și al societății civile pentru acest demers.

În cele ce urmează vă prezentăm în integralitate sugestivul apel al Asociației Obștești „Parlamentul-90”:

Tragedia de la Beirut, provocată de explozia a 2 750 de tone de azotat de amoniu, depozitate în port în condiții nesigure, și consecințele cu care s-a soldat – peste 170 de morți, 6 000 de răniți și sute de mii de oameni rămași fără adăpost, pagubelor materiale de miliarde de dolari – trebuie să ne pună încă o dată în gardă privind pericolul ce ne paşte arsenalul rusesc stocat în satul Cobasna, Republica Moldova.

Cele peste 20 000 de tone de muniții, printre care se găsesc și muniții chimice, biologice, radioactive, pe care Rusia refuză să le evacueze de trei decenii, sunt mult mai periculoase, fiind de o putere de câteva ori mai mare decât arsenalul chimic din portul de la Beirut. Eventualitatea unei explozii s-ar solda cu consecince și mai grave, făcând praf nu numai orașul Râbnița și localitățile din împrejurimi, dar, fiind în apropriere de fluviul Nistru, ar periclita ecologic cu o apocalipsă chimică, biologică și radioactivă apele fluviului și ale Mării Negre, afectând grav și țările bazinului pontic.

Pornind de la:

1.Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991, în conformitate cu care Republica Moldova, în calitate de stat suveran şi independent, a cerut în repetate rânduri și cere Guvernului Federației Ruse încetarea stării ilegale de ocupaţie şi retragerea trupelor armate, inclusiv a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova;

2. Prevederile art. 11, alin.(2) din Constituție, potrivit cărora Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său;

3. Rezoluția de la Istanbul, prin care Federația Rusă și-a asumat angajamentul de a retrage trupele sale de pe teritoriul Republicii Moldova;

Deputații Poporului, membri ai Parlamentului Independenței, constituiți în AO „Parlamentul-90”, rămânând fideli actelor enunțate, cer insistent Federației Ruse evacuarea necondiționată și urgentă a armatei şi tuturor muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, stat suveran și independent, membru al ONU. Vrem să credem că Rusia nu rămâne neglijentă și iresponsabilă față de poporul nostru, respectă dreptul altor popoare la o viață în siguranță nu mai puțin decât al propriului popor.

Totodată, ne adresăm corpului diplomatic, organismelor internaționale, europene și ale statelor acreditate în Republica Moldova, deputaților de toate legislaturile, inclusiv actualii deputați din R. Moldova și societății civile de a susține demersul nostru în această chestiune de importanță vitală, de un posibil impact catastrofal uman și a contribui la soluționarea pașnică și cât mai grabnică a acestei probleme.

Semnatari: Arseni A., Agachi Vl., Amihalachioae Gh., Balan E., Buga I., Bejenuţă P., Baștovoi A., Besleagă Vl., Berlinski V., Bivol I., Bodiul Z., Bratu I., Bordeianu Gr., Brașovianu P., Bulgari V., Capangi Vl., Chiriac A., Chiriac I., Chisner A., Ciuntu I., Colun V., Cojocari V., Croitor D., Carandiuc B., Culea C., Cernei D., Costaș I., Călugăru Gh., Dabija N., Druță M., Dolganiuc V., Druc M., Darie V., Diaconu A., Dobrea V., Eremia I., Gherman V., Hioară Gh., Holban D., Jardan V., Lefter T., Lazer M., Martiniuc S., Matei V., Macrinici T., Madan I., Maimescu Şt., Mărgineanu I., Mereuţă I., Miţcul I., Misail N., Moraru N., Munteanu P., Munteanu I., Nastase V., Nedeliciuc V., Neagu I., Novac I., Negura I., Negru I., Nirean T., Noroc D., Palancica I., Para V., Patraș M., Platon S., Popovici M., Postovan D., Proca N., Pârvan P., Poiată M., Palii I., Pascaru Vl., Reniţă Al. Robu N., , Sagin V., Saulea A., Secrieru E., Scalinii L., Scutaru I., Șoimaru V., Tocan V., Titu S., Trestianu Gh., Țopa T., Țurcan C., Țurcanu I. S., Țurcanu I., Tampiza C., Ursu Vas., Zgardan Vas. ș.a.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.