Jurnalista Melania Cincea, tratată în bătaie de joc de angajații Primăriei S5. Florea încalcă legea pentru a mușamaliza furturile


Jurnalista Melania Cincea, tratată în bătaie de joc de angajații Primăriei S5. Florea încalcă legea pentru a mușamaliza furturile

La câte tunuri din bani publici a dat, primarul PSD al Sectorului 5, Daniel Florea, a ordonat tutoror angajaților să mușamalizeze furturile, Primăria Sectorului 5 fiind caracterizată în prezent de o lipsă crasă de transparență, aspect reliefat de jurnalista Melania Cincea.

Concret, Melania Cincea a solicitat în repetate rânduri informații privitoare la un contract încheiat de Primăria S5 cu o editură care a încasat sute de mii de euro în ultimii doi ani. Deși sunt informații cu caracter public, pentru că e vorba despre bani publici, iar Legea 544/2001 obligă instituțiile să le furnizeze, ultima oară i s-a închis telefonul în nas jurnalistei, iar astfel nici acum nu a obținut respectivele date.

Melania Cincea, pe Facebook: "Despre bani publici cheltuiţi discreţionar şi impertinenţă

Iată o experienţă de comunicare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, condusă de social-democratul Daniel Florea, primărie vestită pentru contractele de zeci de mii de euro atribuite fără licitaţie clientelei de partid, inclusiv celei din presă.

Iniţial le-am solicitat informaţii despre un contract încheiat cu o editură care, doar în ultimii doi ani, a încasat sute de mii de euro – fără licitaţie – dintr-o serie de proiecte derulate cu Primării şi Consilii Judeţene conduse doar de politicieni PSD. Au refuzat să răspundă, direcţionând cererea spre Primăria Capitalei, deşi proiectul respectiv nu ţinea de Primăria Bucureşti.

Le-am trimis o nouă solicitare de informaţii, cerându-le să facă publice toate proiectele derulate, în ultimii patru ani, cu editura respectivă – de la care au achiziţionat nu doar cărţi, ci şi... dezinfectant şi săpun, la suprapreţ –, valoarea fiecăruia şi modul de selecţie. Evident, am cerut un număr de înregistrare, pe care au refuzat însă să mi-l dea. Am sunat ieri la Biroul de presă, de unde mi s-a comunicat că îl voi primi în ziua respectivă. Minciună. Azi sun din nou. O doamnă – fără identitate... – mă asigură că le-a transmis celor responsabili cererea mea şi, când va primi numărul de înregistrare, mă va anunţa. După ce i-am reamintit că, la Biroul de presă fiind, sunt plătiţi din bani publici să furnizeze şi informaţii şi numere de înregistrare la petiţii, am întrebat-o de două ori cine este, totuşi, persoana responsabilă să gestioneze problema. Mi-a închis telefonul în nas.

Cumva, atitudinea asta indolentă nu mă miră: comportamentul discreţionar pare cutumă în această Primărie. De la modul în care se împart banii publici, la modul în care se refuză justificarea cheltuirii lor".

Amintim că de o problemă similară s-a lovit și sociologul Mircea Kivu, care în baza Legii 544/2001 ceruse informații privind suma cheltuită pe cuburile luminoase care sunt inscripționate cu inițialele numelui primarului pesedist #DF. Primăria S5 a refuzat să furnizeze respectivele informații, iar astfel Mircea Kivu a fost nevoit să meargă în instanță, aflând finalmente că Florea a cheltuit pe acele cuburi suma de 121 de mii de lei din banii cetățenilor pentru a-și face campanie electorală. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.