Investigație: Putin și cartelul de la Varna, stațiunea unde a doua limbă e româna! Elitele Rusiei și KGB-iștii lor, frăție de lux cu cel mai mare grup infracțional din Bulgaria


  • ACP
  • Sep 10, 2020 17:32
  • 2482
Investigație: Putin și cartelul de la Varna, stațiunea unde a doua limbă e româna! Elitele Rusiei și KGB-iștii lor, frăție de lux cu cel mai mare grup infracțional din Bulgaria

Jurnaliștii bulgari de la Centrul de Investigație BIRD si publicația „Povestiri importante” au descoperit că într-o stațiune de lângă Varna, pe unde trec și o mulțime de români, există o mică comunitate rusă formată din oameni foarte importanți din Rusia, conectați direct cu Kremlinul.

Stațiunea este controlată de organizația TIM, despre care se știe că e cel mai mare grup infracțional din Bulgaria. Organizația, înregistrată ca grup financiar și industrial, deține stațiunea Sfântul Constantin și Elena și este responsabilă pentru administrarea și dezvoltarea plajelor și a infrastructurii din jurul stațiunii printr-o companie afiliată.

Organizația a fost înregistrată la Varna în 1993 de trei foști agenți ai forțelor speciale bulgare - Tihomir Mitev, Ivo Kamenov și Marin Mitev – având inițial o activitate concentrată pe serviciile de securitate despre care poliția locală a spus că semăna foarte bine cu o activitate de extorcare mafiotă.

În dezvăluririle WikiLeaks, diplomații americani au numit organizația TIM grupare de crimă organizată: „TIM este implicată într-o gamă largă de activități criminale, inclusiv extorsiune , intimidare, prostituție, jocuri de noroc, trafic de narcotice, furt de mașini și trafic de furt automobile” .

În stațiunea controlată de gruparea TIM, se află un complex de apartamente cu șapte etaje, care include camere de masaj, o saună, băi turcești, o sală de sport și garaj subteran. În complexul finalizat în 2010 și amenajat după arhitectura tradițională bulgară, mai mult de 20 de apartamente cu o suprafață de peste 100 de metri pătrați sunt deținute de rușii care conduc unele dintre cele mai importante corporații de stat din Rusia, precum și de rudele și prietenii acestora.

Între aceștia se află șeful companiei Rostec, Serghei Chemezov, prieten vechi al lui Putin și fost coleg cu el în perioada când lucra în Germania de Est. Rostec este una dintre cele mai importante companii strategice de stat din Rusia, ocupându-se printre altele de cercetare, dezvoltarea și producția de armament și alte produse de înaltă tehnologie.

În complex locuiesc de asemenea fiul lui Chemezov și fosta sa soție. Un alt prieten și fost coleg al lui Putin, Andrei Belyaninov, fost șef al agenției vamale din Rusia, are fiicele și soția între proprietarii de apartamente din complexul mafioților bulgari.

„Îmi place să mă relaxez în Bulgaria, în jurul orașului Varna”, a declarat unor reporteri Belyaninov, în 2014. „Există stațiuni foarte bune acolo, așa cum spun unii, în stil sovietic. Condițiile sunt foarte confortabile și toată lumea vorbește rusă”.

Soția omului de afaceri Konstantin Goloschapov, care este altă persoană apropiată lui Putin, deține apartamente în același complex de clădiri.

Goloschapov, supranumit „maseuza lui Putin”, a locuit alături de Chermezov într-un sat din afara Moscovei și deține și apartamente într-o clădire dintr-un hotel cu vedere la Piața Roșie.

Publicația Moskow Times spune ca toți rușii din complexul afferent stațiunii mafioților bulgari aparțin aceluiași grup important de la vârful statului rus.

Între aceștia, alături de cei menționați deja, se află și următorii: - Anatoly Isaikin, fost ofițer de securitate de stat și fost director al agenției de stat pentru exportul de arme Rosoboronexport - Alexei Alesin, fost prim adjunct al lui Chermezov la Rostec și șef al serviciului guvernamental de supraveghere a mediului și supraveghere a domeniilor industrial și nuclear Rostechnadzor - Alexander Rybas, fost director la o filială Rostec și fostul adjunct al lui Alesin la serviciul de supraveghere a mediului și supraveghere a domeniilor industrial și nuclear - Valery Lukyanenko, vicepreședinte al VTB Bank și membru al consiliului de administrație al unei filiale Rostec - Alexander Bespalov, fost șef de informații la Gazprom, care a lucrat cu Putin la Sankt Petersburg în anii '90 - Ildar Fayzutdinov, fost director de proprietate la Rosneft - Yulian Levin, președinte al RN Management, o filială a Rosneft - Vasily Kichedzhi, fost viceguvernator al Sankt-Petersburgului și fost șef de transport și comunicații la primăria Moscovei - Leonid Bochin, fost șef al protecției mediului la primăria Moscovei.

BIRD spune că rușii au fost aduși în stațiune de Atanas Karageorgiev, proprietarul Palatului Estreya, în apropierea căruia a fost construit complexul în care locuiesc rușii. Karageorgiev a fost ofițer bulgar KGB cu indicativul de apel Plamen. Se pare că legăturile dintre Karageorgiev și rușii care urmau să cumpere apartamente în stațiunea bulgară s-au format în anii 1990, când acesta era director la Bultrak, o companie ruso-bulgară care aducea tractoare din Rusia în Bulgaria. Karageorgiev spune ca l-a cunoscut pe Chemezov când agenția de export din Rusia, Rosoboronexport, în care lucra acesta, a aprobat exportul tractoarelor către Bulgaria.

(Sursa: The Moskow Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.