EXCLUSIV Interviu: Obiectivele și soluțiile lui Lucian Viziteu, candidatul PNL-USR-PLUS la Primăria Bacău. Cum i-a lăsat Cosmin Necula fără apă potabilă pe băcăuani


EXCLUSIV Interviu: Obiectivele și soluțiile lui Lucian Viziteu, candidatul PNL-USR-PLUS la Primăria Bacău. Cum i-a lăsat Cosmin Necula fără apă potabilă pe băcăuani

Candidatul PNL-USR-PLUS la Primăria Bacăului – l-am numit pe Lucian Stanciu-Viziteu – prezintă punctual și cu argumente, într-un interviu exclusiv acordat Podul.ro, atât principalele priorități edilitare ale agendei sale, cât și marile probleme ale orașului, acestea culminând cu lipsa apei potabile la robinet în multe zone ale Bacăului. Problema a fost cauzată și menținută chiar de actualul primar, controversatul Cosmin Necula, cel care a trecut de la PSD în barca lui Victor Ponta, la Pro România, fiind trimis în judecată de DNA pentru fapte asociate corupției – mai exact, e vorba de un prejudiciu adus bugetului local prin aplicarea după bunul plac a Legii 350 privind finanțările nerambursabile.

Vă prezentăm interviul acordat de Lucian Stanciu-Viziteu, candidatul PNL-USR-PLUS la Primăria Bacăului:

Reporter: Ce v-a determinat să candidați pentru funcția de primar al municipiului Bacău?

Lucian Stanciu-Viziteu: Pentru a înțelege de ce candidez la funcția de primar cred că trebuie să explic de ce în urmă cu patru ani am făcut pasul către politică. Probabil că ați auzit de multe ori discursul USR cu „România a fost făcută de oameni care nu au stat deoparte”.

Așa că în 2016 m-am alăturat proiectului lansat de Nicușor Dan, un om pe care îl admiram de la distanță pentru determinarea, profesionalismul și seriozitatea de care dădea dovadă. În cei patru ani am fost unul dintre cei mai activi parlamentari, am activat în două comisii complicate, cea de apărare și ordine publică și în cea de control a activității SRI.

Ca parlamentar stau trei-patru zile în București, însă apoi mă întorc acasă, la Bacău, unde locuiesc împreună cu soția și cei doi copii. Aici, la Bacău, unde locuim de atâția ani, ne lovim de trafic, de mizerie, de lipsa locurilor de muncă, de lipsa parcurilor, de lipsa locurilor în grădinițe și creșe, de școli murdare, ba chiar de lipsa apei potabile la robinet.

Țin minte perfect momentul în care am decis să candidez la primărie. Eram cu fetele în parc, ne jucam cu mingea, ne plimbam cu rolele, activități pe care le face orice părinte cu copiii săi. Apoi am realizat că trebuie să mergem acasă, însă acasă nu aveam apă rece de 8 sau 9 zile. De apă caldă nici nu putea fi vorba.

Atunci m-am uitat în jur și am văzut zeci de copii alături de părinții lor și mi-am zis că e pur și simplu inuman ca un oraș întreg să care apa potabilă cu bidoanele pentru a-și asigura necesarul pentru gătit, pentru spălat vase sau pentru igiena corporală. Atunci am zis ”gata”. I-am zis soției mele ce gânduri am și m-a încurajat imediat. Și iată-mă azi candidat pentru primărie.

Reporter: Care sunt primele patru priorități pe care le aveți în agendă, odată ce veți ajunge primar în Bacău?

Lucian Stanciu-Viziteu: Primul lucru și cel mai urgent este reabilitarea și modernizarea rețelei de apă potabilă. Avem pierdere de 60% în rețeaua de distribuție și avarii majore dese. Problema este una veche, soluția există, nu este costisitoare, trebuie să existe doar dorința de a face lucruri bune pentru oameni.

Al doilea lucru va fi acela de a modifica sistemul de taxe locale. Astfel, fiecare cetățean va plăti în funcție de facilitățile urbane pe care le are, și nu în funcție de zonă. Dacă acolo unde locuiește ai toate facilitățile și dotările unui oraș modern, atunci plătești integral taxele locale. Dacă, însă, nu ai asfalt, se scade un procent. Dacă nu ai transport în comun, plătești mai puțin. Dacă nu ai utilități vei plăti și mai putin și tot așa.

Al treilea lucru va fi să reorganizez primăria către două direcții. Prima direcție este cetățeanul, acesta trebuie să interacționeze cât mai puțin cu instituțiile primăriei, să își rezolve orice tip de problemă într-un timp cât mai scurt. În același timp, primăria trebuie să devină un partener adevărat al mediului de afaceri. Până acum mediul de afaceri era văzut doar ca o zonă de la care se colectează bani. Și asta este o perspectivă greșită. Mediul de afaceri va fi susținut de autoritățile locale, vom fi parteneri în dezvoltarea orașului.

În fine, cea de-al patrulea proiect important este resistematizarea cartierelor Bacăului. Aceasta au fost gândite în perioada comunismului ca niște mari dormitoare îngrămădite. Oamenii nu au acces la transport în comun, nu au piațete unde să socializeze, nu există locuri de joacă pentru copii sau parcuri. Or, această realitate nu mai poate continua. Îmi propun un amplu program de refacere a acestor cartiere pentru a asigura confortul cetățenilor în sensul și direcția unei comunități moderne. Bacăul trebuie să se rupă de moștenirea comunistă și să intre pe direcția unui oraș cu adevărat european. Pentru asta este nevoie de investiții în cartiere. 

Reporter: La ce soluții concrete vă gândiți pentru a face din Bacău un oraș mai atractiv pentru tinerii?

Lucian Stanciu-Viziteu: Campania mea se adresează în primul rând tinerilor. Orașul oferă locuri de muncă atractive, însă îmi doresc ca prin facilitățile fiscale pe care le vom acorda și prin parteneriatele cu mediul privat să atragem și mai multe investiții serioase în oraș. Pe lângă aceste chestiuni, există și problema timpului liber. Din păcate, aici stăm foarte prost, primăria a refuzat să susțină în vreun fel proiectele culturale independente sau private și la rândul ei a refuzat să mai finanțeze actele de cultură.

Aici primăria se va implica direct și va susține organizarea unor festivaluri muzicale și a unor festivaluri de teatru. Am avut în Bacău festivalul internațional de teatru Theeaterstock, am avut festival internațional de jazz, un festival dedicat copiilor dar și Romanian Top Hits. Actualul primar le-a desființat pe toate. Le voi relua pentru că ele aduc plus-valoare comunității. Activitățile sportive sunt de asemenea importante pentru noi.

Vom susține sportul băcăuan atât la nivel profesionist, iar aici am în vedere în primul rând construcția unui stadion pentru FCM echipa orașului și revenirea în prima ligă cât și construcția, amenajarea și modernizarea terenurilor de sport pentru amatori.

Vom face între blocuri, în parcuri și în general în orice spațiu vom identifica, terenuri de tenis, de fotbal, de basket și chiar mese de ping-pong.

Un proiect major este „10 sporturi pentru toti băcăuanii”, prin care toți elevii băcăuani vor fi inițiați, din bani publici, în 10 sporturi până la finalizarea liceului. Și anul acesta vom organiza competiții sportive între școli și între cartiere la aceste 10 sporturi, o formă de Olimpiade ale Bacăului. Astfel îmi propun să sădesc semințele unei ulture sportive pentru noile generații. De la antici știm că există o legătură foarte puternică între sănătatea fizică și sănătatea mentală a unui om.

Reporter: Sunteți candidatul unei alianțe electorale formate din PNL și USR-PLUS. Cum funcționează colaborarea cu liberalii?

Lucian Stanciu-Viziteu: Relația cu liberalii și cu colegii de la PLUS este extraordinară. Iar acestea nu sunt doar vorbe, acest lucru e demonstrat de zecile de ieșiri pe care le avem împreună, de modul în care ne-am armonizat programele, de maniera aproape identică în care vedem dezvoltarea orașului. Am reușit să trecem peste orgoliile fiecărei formațiuni politice pentru că Bacăul nu mai poate avea o conducere incompetentă și coruptă, reprezentată de PSD și de PSD2, adică Pro România. După 27 septembrie USR+ și PNL se vor lupta fiecare în parte pentru voturi, pentru a obține un scor cât mai bun la parlamentare. Dar colaborarea din aceste săptămâni sunt garanția că lupta politică de mai târziu va fi una corectă, bazată pe idei, pe proiecte și pe valori.

Acum însă, alianța funcționează perfect și sunt convins că va fi un model pentru întreaga țară. Le mulțumesc celor din PNL Bacău pentru sprijinul acordat, jos pălăria pentru simpatizanții băcăuani ai liberalismului care mă privesc cu simpatie și îmi acordă încrederea lor. Împreună, ca o echipă adevărată, vom schimba fața Bacăului, atât în municipiu cât și în județ.

Reporter: Ce ne spuneți despre actualul primar și nu se știe la București?

Lucian Stanciu-Viziteu: Actualul primar este trimis în judecată de DNA pentru fapte asociate corupției, mai exact prejudiciu adus bugetului local prin aplicarea după bunul plac a Legii 350, cea privitoare la finanțările nerambursabile.

Pe lângă chestiunile penale, nu ar fi prea multe de zis. Necula e doar unul dintre numeroșii politicieni inventați pe vremuri de Hrebenciuc și care acum ar face orice pentru a nu pierde puterea și accesul la resurse pentru camarila lor. Din fericire pentru băcăuani, drumul lor se oprește pe 27 septembrie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.