Sfidare în plină campanie electorală: rusofilul Dodon l-a decorat pe un fost șef al unei organizații criminale cu ordinul Gloria Muncii! Kitaeț, partenerul împușcatului Valeri Rotari


Sfidare în plină campanie electorală: rusofilul Dodon l-a decorat pe un fost șef al unei organizații criminale cu ordinul Gloria Muncii! Kitaeț, partenerul împușcatului Valeri Rotari

Președinția R. Moldova vine cu o reacție după ce controversatul om de afaceri Mihail Aizin, alias Kitaeț, cunoscut în anii ꞌ90 ca lider al unui grup criminal organizat, a fost decorat recent de președintele rusofil, socialist și românofob Igor Dodon cu ordinul „Gloria Muncii”, un soi de decorație de factură sovietică.

Potrivit Deschide.md, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Carmena Sterpu, susține că Igor Dodon nu l-ar cunoaște pe Aizin și nu poate să dea declarații referitoare la acest caz.

„Distincțiile de stat se oferă conform selecțiilor și propunerilor făcute de diverse comisii. Președintele nu cunoaște toate persoanele recomandate. Nu cunoaște nici această persoană, pentru a se expune în privința sa. Președintele se va informa în privința acestui caz separat”, a declarat ea.

Mihail Aizin și fratele său, Oleg Aizin, alias Mao, s-au aflat în anii ꞌ90 în evidența poliției drept conducători ai unui grup criminal organizat, cunoscut ca „gruparea evreiască”.

Mihail Aizin a fost un apropiat al lui Valeri Rotari, alias Zelionîi, un lider al lumii interlope din anii ꞌ90, împușcat în 1999. Larisa Nefiodkina, văduva lui Rotari, a declarat într-un interviu în presă că Mihail Aizin era invitat la toate sărbătorile și evenimentele de familie.

În 2004, când fostul președinte Vladimir Voronin a declarat război criminalității organizate, Mihail Aizin, pe atunci în vârstă de 39 de ani, a fost arestat. După ce a fost eliberat, acesta a plecat împreună cu fratele său în Germania și a investit banii în afaceri, inclusiv în Republica Moldova.

Menționăm că, Ordinul „Gloria Muncii” se conferă pentru rezultate excepționale în muncă, activitate publică importantă și contribuții substanțiale în domeniul culturii, științei, sportului, vieții publice sau social-economice.

Pro-rusul Igor Dodon a mai oferit distincția respectivă consilierei socialiste Elena Hrenova, ziaristului Mihai Conțiu, deputaților socialiști Oleg Savva și Vlad Bătrîncea, individul care a găsit de cuviință să rupă harta României Mari, în urmă cu câțiva ani, în Parlamentul de la Chișinău.

(Sursa foto: Deschide.md)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.