Senatoarea USR care NU acceptă să beneficieze de pensie specială îl spulberă pe Barna: "Meritocraţia nu mai e de mult respectată de conducerea partidului!"


Senatoarea USR care NU acceptă să beneficieze de pensie specială îl spulberă pe Barna: "Meritocraţia nu mai e de mult respectată de conducerea partidului!"

Senatoarea USR Florina Presadă a lansat joi o serie de critici dure la adresa conducerii partidului din care face parte, în cadrul unui interviu acordat pentru Adevărul. Concret, Presadă a reclamat că în USR-PLUS București nu a existat o competiție internă autentică pentru a fi aleși delegații care la rândul lor aleg candidații formațiunii politice pentru parlamentare.

CITIȚI ȘI: Barna conduce dictatorial USR: Presadă și Vlad Alexandrescu, pe punctul de a NU primi locuri eligibile de candidați la parlamentare. Disputa internă a plecat de la Teohari, care a fost eliminat discreționar de actuala conducere

Totodată, senatoarea USR a precizat că meritocraţia nu mai e de mult respectată de conducerea Uniunii Salvați România și, mai mult decât atât, Barna&Co. merg pe o gândire toxică potrivit căreia cetățenii oricum vor alege USR-PLUS, căci nu au o alternativă mai bună.


Reporter: Ce se întâmplă la nivel de USR cu această procedură de selecţie a candidaţilor? Peste tot vedem mesaje, cele mai multe de contestare a modului în care s-a desfăşurat lupta internă. Cum se face selecţia internă?

Presadă: USR a fost partidul care a venit în faţa oamenilor cu festivalul democraţiei. Membrii USR şi PLUS, la europarlamentare au putut să-şi aleagă candidaţii pe listele pentru alegerile europarlamentare. Am avut atunci vot universal, dezbateri, o campanie internă consistentă iar membrii au putut alege în deplină cunoştinţă de cauză. Acum se foloseşte alt sistem, sistemul cu delegaţi. În fiecare filială se aleg delegaţi iar aceşti delegaţi formează conferinţa municipală care la rândul ei va alege candidaţii USR-PLUS pentru parlamentare. Acest proces, această competiţie internă în filiala Bucureşti nu a existat. De pe azi pe mâine s-au anunţat termenele pentru a te putea înscrie ca delegat în conferinţa municipală şi tot aşa, pe un anumit site au apărut indicaţii de vot pentru membrii filialei de vot USR Bucureşti în sensul în care aceştia trebuia să aleagă o anumită listă de delegaţi, astfel încât aceştia să poată vota o anumită listă de parlamentari. Nu a existat o competiţie, un concurs adevărat între membrii înscrişi pentru a putea fi înscrişi delegaţi.

Reporter: Dvs. aţi fost aleasă delegat?

Presadă: Nu. Am fost fix sub ultimul delegat, recomandat de către Claudiu Năsui şi Vlad Voiculescu pe un site care a fost făcut public cu o zi înainte de alegerea delegaţilor. Practic eu nu am avut acces la membri PLUS pentru a-mi face campanie, nu am ştiut numărul total de mebri. De pe azi pe mâine s-au ales delegaţii. La îndemnul lui Claudiiu Năsui şi Vlad Voiculescu, liderii USR şi PLUS Bucureşti. Cu menţiunea că aceşti delegaţi vor vota o anumită listă de parlamentari pentru că aşa au fost instruiţi. Mi se pare un pic bizar să crezi că diar acei delegaţi vor avea capacitatea de discernământ să aleagă lista cea mai bună pentru parlamentare.

Reporter: Informaţiile pe surse din tabăra pro-Barna sunt că persoane ca dvs, Cristi Seidler, Vlad Alexandrescu, nu o să fie pe liste. De ce ar renunţa USR la politicieni vocali şi activ parlamentar? Toţi cei trei au făcut simţită prezenţa spre deosebire de alţi colegi care au fost mult mai tăcuţi.

Presadă: În acest moment cuvântul meritocraţie e doar un cuvânt pe care conducerea partidului îl flutură în faţa alegătorilor. E doar un mandat de vreme rea. Meritocraţia nu mai e de mult respectată de conducerea USR. Eu nu am făcut această politică internă de partid pentru a mă pune bine cu o tabără sau alta. Am taxat în mod egal abuzurile sau derapajele indiferent de sursa lor. Fie că era vorba de Cristi Ghinea, Nicuşor Dan, Dan Barna sau Claudiu Năsui. Mi-am dorit să-mi fac treaba de senator şi am considerat că în felul acesta aduc un plus de valoare cetăţenilor. Nu am fost aleasă pe 11 decembrie 2016 senator ca să muncesc în partid. Am fost aleasă să-mi fac treaba de senator. Nu mi-am propus să mulțumesc conducerea partidului, ci să fiu un senator bun. Nu vreau să marşez pe acest tip de gândire care există acum la vârful USR-PLUS şi anume că oamenii oricum vor vota listele USR-PLUS că nu au altceva mai bun să voteze. Nu, oamenii vor vota USR-PLUS dacă ei consideră că pe listele USR-PLUS sunt oameni care merită. Acest tip de gândire că oamenii vor vota oricum USR-PLUS este un tip de gândire extrem de arogant care ne-au adus de-a lungul timpului foarte multe deservicii. Oamenii au văzut lucrul acesta la prezidenţiale, la locale şi vedem rezultatul electoral al acestor politici de a promova oameni pe bază de loialitate față de conducerea partidului în loc să promovăm oameni în funcţie de munca lor şi de meritele pe care le au în munca lor. Mi-aș dori să ne întoarcem la ceea ce înseamnă USR şi PLUS, competenţă şi meritocraţie. şi să ne ducem în faţa oamenilor cu o listă de oameni care au muncit, dar care au muncit pentru cetăţenii României, nu pentru un lider de partid sau altul.

Senatoarea USR Florina Presadă este cea care a anunțat că își va da demisia din Parlament în ultima săptămână de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.