Raport FMI: Politicile lui Jair Bolsonaro reușesc o redresare neașteptată a economiei Braziliei


  • ACP
  • Oct 7, 2020 20:51
  • 2005
Raport FMI: Politicile lui Jair Bolsonaro reușesc o redresare neașteptată a economiei Braziliei

Raportul anual al Fondului Monetar Internațional privind Brazilia, prezentat săptămâna asta, arată o revizuire majoră și categoric surprinzătoare a prognozei pesimiste din iunie, când se prevăzuse că cea mai mare economie a Americii Latine se va contracta cu 9,1% în 2020.

Acum se preconizează că economia braziliană va scădea cu doar 5,8% anul acesta, după care va urma, în 2021, o redresare parțială la 2,8%.

Pe lângă revizuire, raportul FMI a explicat și de ce merge mai bine decât s-a estimat economia țării conduse de președintele conservator Jair Bolsonaro: „Răspunsul puternic al politicii (președintele și guvernul) a evitat o recesiune economică mai profundă, a stabilizat piețele financiare și a amortizat efectele pandemiei asupra celor săraci și vulnerabili”.

Astfel, în raport este lăudat guvernul de dreapta al președintelui Jair Bolsonaro pentru răspunsul său „rapid și substanțial” la criza economică provocată de pandemia de coronavirus.

Guvernul a sporit cheltuielile cu sănătatea, a sporit sprijinul financiar pentru guvernele statelor componente ale republicii federative, a extins liniile de credit susținute de stat și a introdus scheme de păstrare a locurilor de muncă, care au contribuit la protejarea locurilor de muncă formale în timpul carantinei.

Chiar așa fiind, aproximativ 12 milioane de locuri de muncă s-au pierdut din cauza crizei produse de pandemie, din februarie până în iulie, din care peste șapte milioane erau în sectorul informal. Rata șomajului a rămas în creștere și a atins 13,8% în lunile mai, iunie, iulie, dar alți indicatori precum producția industrială au arătat îmbunătățiri în luna august față de luna precedentă, spune raportul.

Cheltuielile consumatorilor sunt, de asemenea, în creștere – deși acest lucru se datorează în mare măsură ajutorului de urgență de 600 de reali (110 dolari SUA) pe lună, platiți de guvern pentru aproximativ 60 de milioane de brazilieni, care au rămas fără surse de venit pe durata pandemiei.

Luna asta plățile au fost înjumătățite și urmează să fie acordate astfel numai până la sfârșitul anului. FMI a recomandat guvernului brazilian „să fie pregătit să ofere sprijin fiscal suplimentar”, dacă condițiile de sănătate, economice și sociale se vor înrăutăți.

Guvernul brazilian este îndemnat să continue reformele structurale, „să creeze locuri de muncă și să îi ridice pe cei săraci peste pragul sărăciei, pentru a face economia braziliană mai competitivă, mai deschisă afacerilor și comerțului și atractivă pentru investiții”.

Fondul a subliniat și că țara are rezerve internaționale „considerabile”, „un sistem bancar rezistent” și o proporție redusă a datoriei publice în valută.

Toate acestea vin după ce Bolsonaro și guvernul său au fost ținta criticilor cvasiunanime ale presei mainstream internaționale și ale multor oameni politici, pentru modul în care a fost gestionată pandemia în Brazilia, deși popularitatea în creștere a președintelui conservator arată clar că politica sa și a guvernului brazilian nu era, în nici un caz, una greșită. Ba din contră, spune acum și Fondul Monetar Internațional.

Sursa: Mercopress

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.