VIDEO. Cronica unei răpiri dejucate. De ce au vrut extremiștii de dreapta s-o răpească pe guvernatoarea Gretchen Whitmer, una din cele mai vehemente voci critice la adresa lui Donald Trump/Liderul SUA continuă să incite covidioții din Michigan cu mesaje agresive


VIDEO. Cronica unei răpiri dejucate. De ce au vrut extremiștii de dreapta s-o răpească pe guvernatoarea Gretchen Whitmer, una din cele mai vehemente voci critice la adresa lui Donald Trump/Liderul SUA continuă să incite covidioții din Michigan cu mesaje agresive

Treisprezece bărbaţi, şapte dintre ei având legături cu o grupare de extremă dreapta intitulată Wolverine Watchmen, au fost arestaţi în Statele Unite sub acuzaţia că au conspirat pentru răpirea guvernatoarei din Michigan, atacarea legislativului acestui stat şi ameninţarea forţelor de ordine, au anunţat procurorii americani.

Conform plângerii penale înainte de procurorii statului Michigan şi cei federali, suspecţii au complotat să o răpească pe guvernatoarea Gretchen Whitmer, o democrată care a intrat în conflict public cu preşedintele republican Donald Trump în ce priveşte restricţiile în criza epidemiei, relatează agerpres.ro.

Potrivit procurorilor, complotiştii au discutat să recruteze o forţă de 200 de adepţi care să ia cu asalt clădirea legislativului din Lansing, Michigan, şi să ia ostatici, dar ulterior şi-au schimbat planul, intenţionând să o răpească pe Whitmer din casa sa de vacanţă.

Într-o conferinţă de presă, guvernatoarea Whitmer l-a acuzat pe Trump că alimentează extremismul politic, menţionând comentariile preşedintelui din cursul dezbaterii cu contracandidatul Joe Biden, în care miliardarul a refuzat să-i condamne pe adepţii supremaţiei albilor, chemându-i în schimb „să stea aproape”.

„Când liderii noştri se întâlnesc, încurajează şi fraternizează cu terorişti interni, le legitimează acţiunile şi sunt complici”, a spus guvernatoarea.

Preşedintele i-a răspuns joi seara pe Twitter că, în calitate de guvernator, Whitmer „a făcut o treabă groaznică”, şi i-a reproşat că este nerecunoscătoare faţă de adminstraţia sa.

„Departamentul meu al Justiţiei şi FBI-ul meu au anunţat astăzi că au dejucat un complot periculos împotriva guvernatoarei din Michigan. În loc să-mi mulţumească, ea mă numeşte un adept al supremaţiei albilor”, a scris Trump.

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a intervenit cu propria luare de poziţie, acuzându-l pe Trump că „dă oxigen bigotismului şi urii pe care le vedem în marş în ţara noastră”.

Note ale agenţiilor de securitate americane au avertizat în ultimele luni că extremişti interni violenţi ar putea viza ţinte electorale, o îngrijorare alimentată de tensiunile civile, tulburările civile şi campaniile de dezinformare externe.

Potrivit unor documente judiciare, FBI a aflat din social media, la începutul anului, despre grupări care discutau despre 'răsturnarea violentă' a administraţiilor din mai multe state americane, şi au folosit surse confidenţiale pentru a le urmări mişcările.

Cei şase bărbaţi vizaţi de plângerea federală - Adam Fox, Barry Croft, Ty Garbin, Kaleb Franks, Daniel Harris şi Brandon Caserta - riscă închisoare pe viaţă dacă vor fi condamnaţi pentru tentativă de răpire a lui Whitmer.

Procurorul general din Michigan, Dana Nessel, a prezentat acuzaţiile aduse altor şapte bărbaţi afiliaţi grupării Wolverine Watchmen, de încălcare a legii antiteroriste prin complot vizând răpirea guvernatoarei şi propagarea violenţei.

Potrivit FBI, Fox a spus că dorea să o răpească pe Whitmer înainte de alegerile naţionale din 3 noiembrie şi că o va acuza în justiţie de 'trădare'.

Michigan, un stat-cheie în cursa prezidenţială, a devenit o ţintă a lui Trump şi a susţinătorilor lui după ce Whitmer a ordonat restricţii severe pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Mii de protestatari, inclusiv membri ai miliţiei armate, s-au adunat la Lansing în aprilie pentru a protesta împotriva măsurilor de distanţare fizică luate de Whitmer, unii dintre ei scandând „Închideţi-o”. Trump i-a încurajat pe demonstranţi, scriind pe Twitter „Eliberaţi Michigan!”.

O parte dintre cei vizaţi de plângerea federală s-au aflat printre sutele de protestatari care au pătruns pe 30 aprilie în clădirea legislativului, unde se dezbătea cererea guvernatoarei de prelungire a prerogativelor sale de urgenţă în combatarea epidemiei.

Facebook a anunţat că a alertat autorităţile despre conţinuturi legate de Wolverine Watchmen în urmă cu peste şase luni şi că a şters gruparea de pe platforma sa în iunie. 

La scurt timp după dejucarea răpirii, Jason Miller, consilierul de campanie al președintelui Trump, s-a dezlănțuit la televiziunea Fox împotriva guvernatoarei, una dintre cele mai atacate figuri politice în mesajele postate pe Twitter, de-a lungul mandatului, de liderul de la Casa Albă: „În loc să militezi pentru unitate, îl ataci pe președintele Trump. Este complet ridicol. Dacă vreți să vorbim de ură...păi atunci, doamnă guvernatoare, uitați-vă în oglindă. Doamna se trezește în fiecare dimineață cu o ură imesă la adresa președintelui Trump...”. Într-o intervenție la CNN, Gretchen Whitmer a precizat că declarațiile formulate de apropiații lui Trump spun tot ce trebuie să știm despre Casa Albă și despre oamenii de acolo, care găsesc de cuviință să o atace chiar și atunci când este vorba despre răpirea și eventual uciderea ei. 

Cel de-al 49-lea guvernator al statului Michigan, Gretchen Whitmer, este o democrată în vârstă de 49 de ani care ocupă această funcție din ianuarie 2019. Născută și crescută în Michigan, Whitmer a fost făcut parte din Camera Reprezentaților statului Michigan, iar apoi din Senatul aceluiași stat. A fost una dintre opțiunile pentru funcția de vicepreședinte al SUA ale lui Joe Biden, candidatul democrat pentru Casa Albă, care a optat în final însă pentru politiciana de culoare Kamala Harris.

Dacă la sfârșitul lui 2019, Whitmer era una dintre figurile politice cele mai puțin apreciate în SUA, ocupând locul 43 din 50 într-un clasament realizat în rândul alegătorilor americani, guvernatoarea din Michigan a recuperat extraordinar la acest capitol grație felului în care a gestionat epidemia de COVID-19 pe teritoriul statului său, depășind chiar și cota de popularitate a lui Trump, care fusese votat masiv în Michigan la alegerile prezidențiale din 2016.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.