UPDATE. DNA, pe urmele Gabrielei Firea. Anunțul făcut de ministrul de Finanțe


UPDATE. DNA, pe urmele Gabrielei Firea. Anunțul făcut de ministrul de Finanțe

UPDATE

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunțat, luni seară, că primul raport de control efectuat de Inspecția Economică a MFP la Primăria Capitalei a fost trimis la DNA, prejudiciul calculat de către inspectori fiind de 200 de milioane de lei.

"Sa fie foarte clar pentru toata lumea : Primul raport finalizat la PMB a fost deja trimis la DNA", a scris Florin Cîțu pe Facebook.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a prezentat luni concluziile raportului Inspecției Economice a MFP privind Primăria Capitalei. "Suma totală pe care inspectorii MFP au calculat-o, în urma controlului efectuat la PMB, ca fiind prejudiciu, este de aproximativ 200 milioane lei (în jur de 40 de milioane euro)", a subliniat Cîțu pe Facebook.

În acest context, Florin Cîțu a adăugat că banii destinați subvenției energiei termice și transportului au ajuns către alte destinații, fapte considerate infracțiuni, potrivit legii penale. Totodată, Cîțu a prezentat o serie de date care relevă că PMB a dispus de banii necesari de la bugetul de stat pentru sectorul energiei termice și al transportului public.

"Am găsit companii care nu au avut o analiză a situației economice financiare făcută în ultimii 10 ani, în ultimii 15 ani. Inspecția Financiară din cadrul MFP a ocolit foarte multe dintre aceste companii ani la rând. Printre acestea era și Primăria Municipiului București. (...) Aș vrea să știți situația reală a finanțelor PMB. Veniturile PMB în 2020 sunt în jur de 3,5 miliarde de lei. Încasările în septembrie sunt aproape la 99%. Deci au fost venituri la PMB. Sunt 2 cheltuieli importante despre care s-a vorbit, subvenția la energie termică și subvenția la transportul în comun. Bugetul a avut incluse aceste sume, pe trimestre, dar dacă ne uităm pe execuție energia termică a fost plătită doar 331 de milioane de lei până în septembrie din 935 de milioane cât este pe tot anul, iar la transportul în comun 624 de milioane de lei din 1,5 miliarde de lei. De ce vă spun acest lucru? Pentru că au fost bani la PMB. Sunt sume mai mari decât în 2019.

Pornind de aici m-am uitat mai departe la datorii, iar aici situația arată rău. Arată clar o administrare proastă a banului public. Repet, încasările erau în septembrie la 99%, deci nu se poate plânge nimeni, bugetul a fost construit pe aceste încasări, banii erau distribuiți pentru plata subvențiilor pe trimestre, doar că această plată nu s-a făcut. Aici vine rolul Inspecției Financiare a MFP, să se vadă pe ce au fost cheltuiți banii și cum. Aș vrea să vă arăt situația datoriilor. De exemplu, în acest moment, PMB are datorii către Elcen de 837 de milioane de lei, iar față de RADET de 3,8 miliarde de lei.

Aș vrea să mai vin cu încă o dovadă că au fost bani la PMB. Am o situație aici privind plata subvenției la energie. Banii nu au ajuns unde trebuie. Potrivit Art. 8 din Legea serviciilor comunitare, Nr. 51/2006, autoritățile administrației publice locale au competență exclusivă în tot ceea ce privește înființarea și gestionarea serviciilor de utilități publice. Prin OUG36/2006 privind instituirea prețurilor locale de referință pentru energia termică, a fost creat cadrul legal pentru instituirea prețurilor locale ale energiei termice care se aprobă de autoritățile administrației publice locale. Mai mult, în conformitate cu Art. 3 din acest act normativ, în situația în care autoritățile administrației publice locale aprobă prețul local al energiei termice mai mic decât cel de producere, transport, furnizare către populație, atunci autoritățile asigură din bugetele locale diferența. În cazul în care autoritățile publice locale nu cuprind în buget sumele necesare pentru acoperirea diferențelor de plată sau tarif, sau nu efectuează această plată, furnizorii de energie termică sesizează MAI. În baza ordinului comun al MAI și MFP, se alocă bugetelor locale cote defalcate din impozitul pe venit numai pentru plata obligațiilor către furnizorii de energie termică până la lichidarea obligațiilor respective.

Ce am făcut noi? Prin OUG135/2020 au fost suplimentate sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale cu o sumă de 1 miliard de lei. UAT-urile au beneficiat de sumele respective pentru achitarea plăților restante înregistrate la contabilitate la data de 30 iunie 2020. Așadar, suma de 1 miliard de lei putea fi folosită de PMB pentru plata unor restanțe. Ideea este că banii au fost alocați la începutul anului, banii au fost alocați și la mijlocul anului, dar plata subvenției nu s-a făcut. Unde sunt acești bani? Aceasta este întrebarea. Vă promit că vom găsi unde au ajuns acești bani", a spus Cîțu.

Mai mult, Florin Cîțu a atras atenția că primarul Capitalei, pesedista Gabriela Firea, a oprit în martie controlul Inspecției Financiare, sechestrând chiar laptopurile Ministerului de Finanțe. Cu toate acestea, pe perioada controlului au fost descoperite mai multe nereguli pe care le-a detaliat astăzi ministrul de Finanțe.


"Inspecția Financiară a efectuat în perioada 30.01.2020 - 10.03.2020 o acțiune de control la PMB. Acțiunea de control a fost suspendată pe 11.03.2020. În acel moment, accesul echipei de inspecție nu a mai fost permis având în vedere dispoziția primarului general prin care s-a decis suspendarea oricărei activități care presupune interacțiunea cu persoane din afara PMB. Nici de la distanță nu ni s-a dat voie să facem acest control. Laptopurile MFP au fost sechestrate o perioadă în PMB.

La data controlului, PMB nu deținea o situație a contractelor încheiate privind investițiile în curs, aceasta fiind transmisă organelor de control la data de 16.07.2020, urmând ca la reluarea inspecției să fie verificate.

În 3 luni de zile am descoperit multe nereguli, dar este clar că sunt mult mai multe. Au fost constatate fapte care ar putea constitui elemente ale unor infracțiuni potrivit legii penale. Să le luăm pe rând.

  • Angajarea de cheltuieli din bugetul local cu serviciul public de alimentare cu energie termică peste limita creditelor bugetare aprobate, fapt care potrivit Art.77, lit. A și lit. B, din Legea 273/2006 constituie infracțiune.
  • Plata fără bază legală din fonduri publice în exercițiile financiare din 2018 și 2019 în ceea ce privește serviciul public de furnizare a energiei termice a unor pierderi induse în valoare de 80 de milioane de lei, în condițiile neîndeplinirii de către PMB a obligației de a implementa programul de organizare.
  • Plata fără bază legală a sumei de 1418000 de lei fără TVA, care reprezintă contravaloarea unor așa-zise servicii prestate. Este vorba despre un festival.
  • Neasigurarea bunei gestiuni financiare în utilizarea fondurilor publice ce a dus la prejudicii aduse bugetului local în valoare cumulată de 50 de milioane de lei, reprezentând pierderi financiare înregistrate în exercițiile financiare din 2017 și 2018 de către 18 operatori economici.
  • Plata fără bază legală a sumei de 6 milioane de lei în perioada 2012-2017 către RATB, care a solicitat și uzitat această sumă pentru desfășurarea unor activități, altele decât cele pentru acoperirea diferențelor de tarif pentru transportul public. De la PMB a fost plătită suma de 6 milioane de lei către RATB fără a avea treabă cu subvenția. Singurii bani care trebuiau să meargă de la PMB către RATB erau cei legați de subvenție.
  • Neasigurarea bunei gestiuni financiare în administrarea patrimoniului public, ceea ce a dus la prejudicii aduse bugetului local în valoare de 8541000 de lei, reprezentând contravaloarea chiriilor încasate de RATB pentru spații închiriate.
  • Prejudicii produse bugetului local în valoare de 47 de milioane de lei la data controlului. PMB a schimbat condițiile în care a inițiat, derulat și atribuit contracte. Sunt contracte ale căror destinație a fost schimbată ulterior.

Pe lângă aceste fapte penale, au mai fost constatate alte 7 fapte contravenționale și au fost aplicate amenzi și avertismente.

Vom relua inspecția la PMB pentru verificarea investițiilor realizate din fonduri publice, precum și a celorlalte obiective de control neverificate. În acest moment efectuăm inspecții la 5 companii înființate de PMB. Deci, așa cum am promis, facem acest lucru la toate instituțiile publice. Opinia mea personală e că la PMB banii destinați subvenției pentru energia termică, pentru transport au existat, au fost în buget, am suplimentat veniturile și totuși au ajuns în altă parte. Trebuie să aflăm unde au ajuns acești bani", a conchis Florin Cîțu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.