PSD, PONTA și CHINA și-au pus om la ANCOM, instituție cheie în telecomunicații. Să vină Huaweiul să ne monteze 5G-ul!/Ce au dezvăluit deputații USR


PSD, PONTA și CHINA și-au pus om la ANCOM, instituție cheie în telecomunicații. Să vină Huaweiul să ne monteze 5G-ul!/Ce au dezvăluit deputații USR

Un avocat în vârstă de 45 de ani fără pic de experiență în domeniul telecomunicațiilor și fără performanțe notabile în meseria sa de bază, dar școlit prin academia SRI și la „cancelaria” fostului șef Victor Ponta, a fost votat de Parlament cu o largă majoritate în funcția de președinte al Autorității Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), după vacantarea postului deținut de fostul premier OUG13 Sorin Grindeanu, revenit în PSD.

Este vorba despre Vlad Stoica (foto), despre care presa scria prin 2014 că, înainte să ajungă șef al cancelariei premierului Victor Ponta (în perioada 2013-2014), fusese un umil trepăduș care rezolva personal toate nevoile birocratice ale milionarului Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. Mai mult, la un moment dat, Stoica ar fi reușit să-l irite atât de tare Marian Vanghelie încât a fost nevoit să se ascundă câteva zile de frica gealaților fostului primar al Sectorului 5 care-l căutau prin oraș să-i rupă picioarele. Până la urmă, Vanghelie l-ar fi iertat, iar Vlăduț Stoica a ieșit din ascunzătoare. Detalii AICI și AICI

Ca președinte al ANCOM, obscurul Vlad Stoica va avea un salariu de aproximativ 8000 de euro pe lună și va avea grijă de puhoiul de relații și obligații PSD-ALDE care a infestat instituția în mandatul lui Sorin Grindeanu. Am scris pe larg despre asta AICI.

ANCOM, autoritatea care reglementează piața de 3,4 miliarde de euro a comunicațiilor electronice, este o instituție cheie în domeniul telecomunicațiilor, urmând să organizeze licitația pentru licențele 5G. Totodată, de deciziile ANCOM va depinde acceptarea companiei Huawei în construirea rețelei 5G, o decizie strategică în contextul în care președintele Iohannis și guvernul Orban au dat semnale că nu vor să permită companiei chineze participare la acest proiect. În replică, Huawei a lansat o campanie fără precedent de lobby și comunicare publică, scrie g4media.ro.

În perioada când a ocupat funcția de șef al Cancelariei lui Victor Ponta, numele lui Vlad Stoica a apărut în dosarul penal al președintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu.

Potrivit referatului procurorilor DNA în dosarul de corupție al președintelui Consiliului Județean Mehedinți, baronul PSD Adrian Duicu, acesta indicându-l pe Vlad Stoica drept "șeful cel mare" și relatând că a avut o întâlnire cu inspectorul general al Poliției Române, Petre Tobă, în anticamera biroului șefului Cancelariei Prim-ministrului.

Procurorii l-au acuzat pe Duicu de intervenții politice pentru menținerea temporară a șefului Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, Ponea Constantin Ștefan, în funcția deținută și promovarea sa ulterioară în funcția de director adjunct al Direcției Ordine Publică a IGPR.

Mandatul de premier al lui Victor Ponta a fost marcat de mai multe gesturi de apropiere de China. Unul dintre acestea a fost semnarea în 25 noiembrie 2013 a unui „Memorandum de Înțelegere” cu Huawei, document semnat într-o ceremonie la Palatul Victoria, ocazionată de primirea de către prim-ministrul Victor Ponta a premierului chinez la București, împreună cu o delegație de oficiali și oameni de afaceri.

Apropierea de China a lui Ponta continuă și în ziua de azi. În plină pandemie, Ponta a sărit de dos în sus, catalogându-l drept „idiot util” pe deputatul liberal Pavel Popescu care anunțase un proiect de lege prin care să fie blocate investițiile în România ale regimului comunist de la Beijing în domeniile strategice.

De altfel, toți premierii PSD instalați de Liviu Dragnea la Palatul Victoria au manifestat o uriașă „apetență” pentru afaceri cu China, căreia i-au promis, printre altele, două mari proiecte strategice: Autostrada Ploiești – Brașov și reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă (ambele anulate de guvernul liberal care s-au orientat, cum era firesc, către partenerii strategici de la Vest). Mai mult, neconflictuala Viorica Dăncilă a fost consiliată, la Bruxelles, pe când era europarlamentar, de o tânără comunistă din China care lucrase vreo 16 ani la Ambasada Chinei din București. Consiliera lui Dăncilă a rămas pe inventarul urmașei acesteia, Gabriela Zoană, care, la rândul său, după încheierea mandatului, i-a pasat-o Rovanei Plumb.

Deputatul Cătălin Drulă (USR) a indicat pe pagina sa de Facebook un blat între PSD și PNL, numirea lui Stoica neputând fi posibilă fără voturile liberanilor care altfel susțin public sus și tare (și uneori o arată și prin fapte, e drept) că nu doresc implicarea Chinei în investiții strategice de pe teritoriul României: „S-a încheiat telenovela ANCOM.

Fostul șef de cancelarie a lui Ponta a fost numit de Parlament cu voturile PSD și PNL.

Da - și cu voturile și suținerea PNL și a premierului Orban.

Cele două partide au avut o înțelegere între ele. De altfel, PNL nu a avut niciun candidat și nu a luat cuvântul la dezbateri, iar matematica votului e clară.

Rezultatele complete:

283 - Vlad Stoica (fost șef cancelarie Ponta)

23 - Mircea Rozolea

12 - Manuela Catrina

1 - Ion Smeeianu”.

USR, pe pagina oficială de Facebook: „Pe ultima sută de metri înainte de alegerile parlamentare care îl vor decupla total de la butoanele puterii, PSD s-a asigurat, cu tăcerea complice a PNL, că și-a impus omul la șefia ANCOM, instituția care reglementează sectorul comunicațiilor în România și ar trebui să vegheze asupra unei piețe de zeci de miliarde de lei.

Alesul este Vlad Stoica, fost șef al Cancelariei premierului Victor Ponta și martor în dosarul de corupție al ex-baronului PSD de Mehedinți Adrian Duicu.

Dincolo de faptul că s-a dovedit încă o dată că, în politica tradițională, practicată în ultimii 30 de ani, trocul cu funcții este tot la loc de cinste, iar așa-zisele adversități între partidele vechi sunt doar de fațadă, nu trebuie trecută cu vedere procedura total netransparentă, pe repede-înainte, de instalare a alesului PSD în locul incompatibilului Sorin Grindeanu.

PSD nu mai avea acum legitimitatea să forțeze instalarea unui nou șef la ANCOM pentru următorii doi ani și jumătate și ar fi trebuit ca întreaga procedură să fie lăsată pentru următoarea legislatură, când să se desfășoare nu cu depuneri de candidaturi de pe o zi pe alta și nu cu avize de fațadă în comisiile de specialitate. Interesele sunt însă mari și tot mai transparente.

Românii văd, însă, toate aceste aranjamente și le vor sancționa, prin votul lor!”.

CITEȘTE ȘI: Sinecură grasă și eternă pentru artizanul OUG 13. Florin „Ciordache” va fi președintele unei instituții publice unde mandatele sunt pe viață

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.