Dorneanu îl va reclama și pe Iohannis la forurile europene? Președintele anunță necesitatea modernizării CCR


Dorneanu îl va reclama și pe Iohannis la forurile europene? Președintele anunță necesitatea modernizării CCR

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat luni în cadrul unei conferințe de presă că este necesară repararea legilor justiției, dar și modernizarea Constituției care să includă, totodată, o reformă a Curții Constituționale. 

Jurnalist: Premierul Ludovic Orban, cât și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu vorbeau despre o reformă a Curții Constituționale, asta în contextul deciziei asupra acelei legi prin care Parlamentul poate decide data alegerilor parlamentare. Dumneavoastră considerați că se impune o reformă a CCR în ceea ce privește componența Curții sau o reformă mai largă?

Klaus Iohannis: Cu siguranță, acum trebuie să ne ocupăm, dacă vorbim despre legislație, prima dată de legile justiției, care trebuie reparate. Asta este etapa în care ne aflăm acum. Dar am putut să vedem cu toții că, de fapt, este nevoie de o modernizare a Constituției. Am avut situații care nu au avut soluții constituționale simple, unele nu au avut deloc soluții - vă amintesc doar de situația alegerilor anticipate, care ar fi fost foarte bune pentru a intra cu un Guvern nou, cu un Parlament nou, validat proaspăt de cetățeni, în această etapă extrem de complicată. Nu s-a putut și, cu siguranță, atunci când Constituția va fi modernizată, este nevoie și de o modernizare a capitolului care se referă la Curtea Constituțională.

Amintim că premierul Ludovic Orban a declarat, joi, faptul că CCR adoptă multe decizii care sunt contrare intereselor fundamentale ale României, susținând că "trebuie schimbați politrucii" din cadrul forului constituțional. Totodată, premierul a calificat drept "abracadabrantă și o încălcare flagrantă a Constituției" decizia CCR privind legea potrivit căreia Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare.

Reacția șefului CCR, Valer Dorneanu, a venit joi seară la Antena 3, acesta plângându-se că "în niciun stat din Europa nu există asemenea presiuni şi asemenea atacuri din partea primului ministru".

"Înainte sau după o decizie pe care trebuie să o luăm noi suportăm o presiune mediatică de tot felul, începând cu salarii, cu cine ne ascultă... Este evident că e o presiune evidentă, expresă şi neavenită şi neprincipială şi neconstituţională. În niciun stat din Europa nu există asemenea presiuni şi asemenea atacuri din partea primului ministru. Acuma, un politician, mai pot accepta, că opinia politică e liberă, dar un politican de seama primului ministru...", a precizat Dorneanu.

Mai mult, Dorneanu l-a amenințat pe Orban cu o serie de sesizări pe care le va face CCR la foruri europene precum Comisia de la Veneția, Consiliul Europei, respectiv Asociația Curților Constituționale.

"O să discut cu colegii mei, am mai avut asemenea discuţii şi am tot avut rezerve asupra oportunităţii de a face un demers. Cred acum că lucrurile au luat o amploare care impune neapărat o asemenea intervenţie la Comisia de la Veneţia, la Consiliul Europei, la Asociaţia Curţilor Constituţionale. (..) Avem în vedere să sesizăm Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei şi în mod sigur Asociaţia Curţilor Constituţionale din Europa", a mai zis Dorneanu. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.