AFACERILE familiei BIDEN. Scandalul care a aruncat în aer alegerile din SUA. Conexiunea România (episodul 2). Fondul „Proprietatea” și imobiliarele lui Puiu Popoviciu


AFACERILE familiei BIDEN. Scandalul care a aruncat în aer alegerile din SUA. Conexiunea România (episodul 2). Fondul „Proprietatea” și imobiliarele lui Puiu Popoviciu

România are toate șansele să ajungă subiect de știre la nivel global. Afacerile din țara noastră ale lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte al SUA Joe Biden, urmează să fie dezvăluite în zilele următoare. Șeful Administrației Prezidențiale a SUA, Mark Meadows, a declarat marți la Fox News că „o parte din banii care par să curgă către familia Biden provin, în general, din România, din Ucraina și din China”. „Cred că în zilele viitoare, veți vedea și o conexiune românească”, a spus Meadows.

Jurnalista Elizabeth MacDonald, gazda emisiunii de la Fox News, a insistat: „Ați vrut să spuneți Rusia și nu România? Rusia, Ucraina și China sunt în scandalul traficului de influență făcut de Hunter Biden. Este România nouă țară de pe listă? ”

Meadows și-a întărit răspunsul inițial: „M-am referit la România. Deci, cred că în zilele viitoare, veți vedea și o conexiune românească.”

În trecut, Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui american Donald Trump, a lansat în mai multe rânduri acest avertisment, ultima dată zilele trecute, odată cu izbucnirea scandalului din jurul laptopului lui Hunter Biden.  

România va deveni, mai mult ca sigur,  o miză în lupta politică din Statele Unite ale Americii, datorită legăturilor dintre fostului vicepreședinte al SUA și omul de afaceri Puiu Popoviciu.

Puiu Popoviciu

Hunter Biden este bănuit că s-a implicat în afaceri dubioase, cel mai probabil din domeniul imobiliar, folosindu-se de influența tatălui său, pe vremea când acesta era vicepreședinte în administrația lui Barack Obama.  

Informații despre legăturile românești ale lui Hunter Biden au fost publicate în urmă cu un an, pe 25 octombrie 2019, de cotidianul ”The New York Times”.  Articolul se bazează pe o serie de declarații ale lui Rudolph Giuliani referitoare la afacerile lui Biden Jr. din țara noastră. Hunter Biden a încercat să-l ajute pe omul de afaceri român, Puiu Popoviciu, să scape de acuzațiile de corupție cu care se confrunta.  

„Eforturile lui Donald Trump și ale lui Rudolph W. Giuliani, avocatul său, de a presa Ucraina să investigheze familia Biden, au dus la declanșarea unei anchete, parte a procedurii de impeachment. Rudolph W. Giuliani a avertizat că va deschide un nou front împotriva fostului vicepreședinte Joseph R. Biden. Este vorba de ce a făcut Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, pentru un bogat om de afaceri român acuzat de fapte de corupție. Problema este că Giuliani a participat la efortul de a-l ajuta pe același om de afaceri și a fost băgat în această afacere de Louis J. Freeh, fost director al FBI, apropiat al lui Hunter Biden”, scria ”The New York Times.

Louis Freeh

Cotidianul a punctat faptul că Giuliani și fiul lui Biden ”au fost în aceeași tabără, chiar dacă nu în același timp”, iar ”eforturile lor de a-l ajuta pe Puiu Popoviciu au contrastat cu eforturile SUA, inclusiv ale fostului vicepreședinte Joe Biden, de a încuraja lupta anticorupție din România.”  

Dosarul Popoviciu

Ce a dezvăluit însă ”The New York Times”? Hunter Biden, avocat de profesie, l-a ajutat pe omul de afaceri român Gabriel ”Puiu” Popoviciu, în 2015, în vremea în care tatăl său era vicepreședinte al Americii, să se apere de acuzațiile de corupție pe care i le aducea DNA.

În 2016, Puiu Popoviciu a fost condamnat în primă instanță la 9 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul ”Ferma Băneasa”, în legătură cu un pret subevaluat a unui teren de 224 de hectare al Universității de Stiinte Agronomice si Medicină Veterinară (USAMV) din București, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului si de aproape 620 de milioane de lei, USAMV.  

Citește și:

AFACERILE familiei Biden: Conexiunea Ucraina (Episodul 1). Scandalul care a aruncat în aer alegerile din America

Popoviciu a fost condamnat definiv, pe 2 august 2017, la șapte ani de închisoare cu executare. A fugit însă în Marea Britanie, unde, în prezent, încearcă să evite extrădarea în România pentru a executa pedeapsa.  

În preajma condamnării din 2016, Hunter Biden l-a cooptat pe Louis Freeh să-l ajute cu dosarul lui Puiu Popoviciu, au declarat NYT patru surse care aveau cunoștință de acest demers.Ulterior, Freeh l-a contactat pe Giuliani cu același scop.  

În 2018, avocatul lui Donald Trump a criticat România pentru modul în care decurge lupta anticorupție și a cerut amnistie pentru cei condamnați în baza unor proceduri nedemocratice. ”Implicarea lui Giuliani a venit după ce Hunter Biden s-a retras din această afacere”, au susținut surse apropiate familiei Biden, citate de NYT.

George Mesires, unul din avocații lui Hunter Biden, a reclamat faptul că clientul său nu a discutat despre cazul lui Puiu Popoviciu cu tatăl său, cu care, de altfel, nu a vorbit nici despre eforturile anticorupție ale României, și nici despre vreun alt subiect legat de țara noastră.  

„Angajarea de către Popoviciu a unor americani bine conectați la Washington a fost un efort de a folosi importanta relație strategică româno-americană în fața autorităților din România”, a explicat, tot pentru NYT, Heather A. Conley, oficial al Depairtamentului de Stat pe probleme europene și eurasiatice, între 2001 și 2005.

Dedublare în familia Biden

Hunter Biden a acceptat să lucreze pentru Puiu Popoviciu în vremea în care acesta era anchetat de DNA, iar campania anticorupție era sprijinită de tatăl său, vicepreședintele de la acea vreme al SUA, dar și de alți lideri occidentali.

Într-un discurs din mai 2014 adresat politicienilor de la București, Joe Biden a caracterizat corupția drept „un cancer care mănâncă din credința cetățeanului în democrație” și „poate reprezenta un pericol clar și prezent nu numai pentru economia unei națiuni, ci și pentru securitatea națională.“ La aproximativ doi ani după acel discurs, Puiu Popoviciu a fost condamnat într-un dosar deschis de DNA.

”The New York Times” dezvăluie că, în 2015, înainte de prima sa călătorie în România, Hunter Biden s-a întâlnit cu ambasadorul român în Statele Unite, George Maior, în ambasada țării noastre de la Washington.  

Întâlnirea a fost confirmată de două surse. „[Hunter] Biden a subliniat că a întreprins călătoria în calitate de cetățean privat și nu l-a menționat în mod expres pe Popoviciu sau cazul său”, a povestit NYT una dintre sursele participante la întâlnire. Așadar, se pare că George Maior nu ar fi fost informat în legătură cu scopul călătoriei în țara noastră a fiului lui Joe Biden. Cel puțin așa susține NYT.

Cotidianul american a mai relatat că, ”la un moment dat, Hunter Biden l-a contactat și pe Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA în România, în timpul primului mandat al președintelui Barack Obama, pentru a-l ruga să-i expună lui Louis Freeh, fost director al FBI, cazul lui Puiu Popoviciu, după cum a relatat o sursă care a avut acces la conversație.

George Mesires, avocatul lui Hunter Biden, a recunoscut că acesta l-a trimis pe Puiu Popoviciu atât la firma de avocatură ”Boies, Schiller, Flexner”, la care lucra pe atunci Hunter Biden, cât și la firma lui Louis Freeh, compania Freeh Group International Solutions.  

Puiu Popoviciu a angajat ambele firme, potrivit informațiilor furnizate NYT de patru surse apropriate acestor aranjamente. Omul de afaceri român nu a putut fi contactat de jurnaliștii de peste Ocean pentru a face comentarii pe marginea acestui caz. De asemenea, firma ”Boies, Schiller, Flexner” a refuzat să comunice cu NYT.

”La un moment dat, Hunter Biden a renunțat la cazul lui Puiu Popoviciu și l-a cooptat pe Louis Freeh”, precizează articolul din ”New York Times”. Firma lui Freeh a început să lucreze pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu în iulie 2016, la scurt timp după ce acesta a fost condamnat, în primă instanță.  

”Domnul Freeh a examinat dosarul lui Puiu Popoviciu cu o echipă de procurori pensionari și ex-agenți ai FBI. Echipa a concluzionat că există <<numeroase deficiențe de fapt și de drept>>. Domnul Freeh a solicitat autorităților române să re-evalueze cazul și să obțină <<un alt rezultat>>. Nu s-a întâmplat asta. Domnul Popoviciu a fost arestat la Londra la scurt timp după ce Înalta Curte de Justiție a confirmat, în 2017, decizia primei instanțe și l-a condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. El a ieșit pe cauțiune și luptă în justiția britanică să nu fie extrădat în România”, scrie NYT.

Contribuția lui Giuliani

Acum doi ani, Louis Freeh i-a solicitat lui Rudolph Giuliani, un vechi partener al său, a cărui campanie prezidențială din 2008 i-a susținut-o financiar, să-l ajute în eforturile sale din România.

În august 2018, pe când era avocat personal al lui Donald Trump în dosarul interferenței rusești în alegerile prezidențiale americane, Giuliani i-a scris președintelui României Klaus Iohannis o scrisoare în care a criticat România pentru lupta anticorupție și a cerut amnistierea celor condamnați pe nedrept.

De această amnistie ar fi beneficiat și Puiu Popoviciu, pe care Giuliani nu l-a menționat explicit în scrisoare. "Giuliani, care deseori este prezentat de mass media drept un reprezentant al lui Donald Trump, ne-a spus că și-a bazat scrisoarea pe un raport al firmei de consultanță Freeh Group International Solutions”, au scris la acea vreme jurnaliștii de la ”Politico”.  

"Ei mi-au plătit onorariul", le-a spus Giuliani acestora, referindu-se la Freeh Group. Potrivit ”Politico”, avocatul a refuzat să precizeze despre ce sumă este vorba, sau dacă a fost angajat în numele vreunui client, respectiv al lui Puiu Popoviciu.

Fondul Proprietatea

Scandalul din SUA dintre Donald Trump și Joe Biden, în care a fost aruncat și numele României, poate avea legătură și cu fostul ambasador SUA în România, Mark Gitenstein. 

Acesta a fost mâna dreaptă în Senat a lui Joe Biden Sr. și, în prezent, face parte din boardul Fundației Biden. ”Atât vicepreședintele Biden, cât și eu, aveam totală încredere în procurorii anticorupție din România și am făcut tot ce ne-a stat în putință să-i sprijinim, în tipul mandatului nostru și după aceea”, a spus Gitenstein citat de NYT.

Mark Gitenstein a fost ambasador al SUA în România până în 2013. A fost numit în funcția de președinte al Comitetului Reprezentanților din cadrul Fondului Proprietatea. Entitatea care gestionează acțiunile companiilor din România și care a conlucrat în mod direct cu Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). 

Numirea lui Gitenstein, apropiatul familiei lui Joe Biden, la Fondul Proprietatea a fost, conform unor surse, rezultatul unei puternice operațiuni de lobby pe lângă Președinția României și pe lângă Guvernul României de la acel moment. Administratorul unic al Fondului Proprietatea, care se ocupa și de administrarea fondului de investiții alternative, era grupul financiar internațional, controlat de americani, dar cu sediul la Luxemburg, Franklin Templeton International Services S.R.R.L., parte a concernului Franklin Inc.

Întâmplător sau nu, grupul Franklin Templeton a achiziționat, tot în anul 2013, când ambasadorul Mark Gitenstein era numit în Fondul Proprietatea, 20 la sută din datoria externă a Ucrainei. Franklin Templeton a achiziționat atunci obligațiuni de stat ucrainene în valoare de 5 miliarde de dolari.

Mark Gitenstein a ocupat funcția de președinte al Comitetului Reprezentanților din Fondul Proprietatea până pe 29 septembrie 2019, când i-a expirat mandatul. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.