Președintele Donald Trump a pierdut dezbaterea finală cu contracandidatul Joe Biden. În sondaje


Președintele Donald Trump a pierdut dezbaterea finală cu contracandidatul Joe Biden. În sondaje

Trei sondaje realizate de CNN, Data Progress şi US Politics îl arată pe democratul Joe Biden victorios în ultima dezbatere dinaintea alegerilor prezidenţiale, programate pentru 3 noiembrie, potrivit BBC, preluat de news.ro.

În fiecare dintre sondaje, peste 51% dintre respondenţi l-au declarat învingător pe Biden: CNN - Biden 53%, Trump 39%; Data Progress - Biden 52%, Trump 41%; US Politics - Biden 52%, Trump 39%.

Potrivit CNN Instant Poll, cei care au urmărit dezbaterea de joi seară au spus că în general criticile aduse de Biden lui Trump au fost corecte (proporţie de 73%), iar cât priveşte atacurile lui Trump la adresa lui Biden, părerile au fost împărţite aproape egal (50%, corecte, 49%, incorecte).

În urma primei dezbateri televizate, acelaşi sondaj realizat de CNN arăta că 28% dintre telespectatori au considerat că preşedintele a câştigat confruntarea, iar 67% au considerat nedrepte criticile aduse lui Biden.

Per ansamblu, dezbaterea de joi nu a schimbat părerile legat de candidaţi. Înainte de dezbatere, opiniile favorabile lui Biden erau de 55%, ulterior, au fost de 56%. În ceea ce îl priveşte pe Trump, cifrele s-au menţinut de asemenea: 42% dintre respondenţi aveau o viziune favorabilă înainte de dezbatere, iar 41%, ulterior.

Sondajul CNN a fost realizat de SSRS prin telefon pe un număr de 585 alegători înregistraţi care au urmărit dezbaterea din 22 octombrie. Rezultatele au o marjă de eroare de +- 5,7%.

Joe Biden a declarat că dezbaterea a fost „mult mai raţională” decât prima şi că publicul este cel care trebuie să judece cine a câştigat. De cealaltă parte, echipa de campanie a lui Trump a transmis că a fost „o victorie totală” pentru preşedintele în funcţie.

Ultima confruntare televizată dintre Donald Trump și Joe Biden s-a petrecut cu 12 zile înainte de data celor mai tensionate alegeri din ultimele decenii în SUA, 3 noiembrie.  

Pentru a evita ca cei doi candidaţi să vorbească unul peste altul, organizatorii au decis de această dată să taie microfonul unui candidat în primele două minute ale intervenţiei celuilalt pentru fiecare dintre întrebări, care au fost despre pandemie, chestiunile rasiale, schimbarea climatică sau politica externă.

Președintele Trump s-a străduit să nu mai fie la fel de agresiv cu rivalul său, dar a fost mai ofensiv decât candidatul democrat, pe care a încercat să îl atace pe subiectul suspiciunilor de corupție care planează asupra fiului său, Hunter Biden, în legătură cu o afacere din Ucraina.  

"Joe, cred că le datorezi americanilor o explicaţie", a insistat preşedintele-candidat, care şi-a intensificat în ultimele zile atacurile personale asupra integrităţii adversarului său, afirmând, fără să aducă elemente concrete în sprijinul său, că familia Biden este o "întreprindere criminală".

"Erai vicepreşedinte când s-a întâmplat asta şi nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată", a adăugat magnatul imobiliar, care a invitat în public un fost asociat al lui Hunter Biden, Tony Bobulinski, care îl acuză pe fiul candidatului democrat că s-a folosit de numele de familie pentru a câştiga "milioane" în străinătate, cu asentimentul tatălui său.

Menţionând acest invitat, Donald Trump a afirmat că relatarea sa este "copleşitoare". "Nu încerca să te prezenţi ca un bebeluş inocent!", i-a spus Trump lui Biden mai târziu.

Biden a fost mai defensiv decât la precedenta dezbatere, dar a încercat să puncteze și el pe tema corupției de la Casa Albă, a lipsei de caracter de care este acuzat actualul președinte și a modului în care a gestiona actuala pandemie.

”Cineva care este responsabil de atât de multe decese nu ar trebui să rămână preşedinte al Statelor Unite”, a afirmat Biden.



Trump şi-a apărat abordarea faţă de pandemie şi a susţinut că ce a fost mai rău a trecut.  

De asemenea, a afirmat că ar putea apărea un vaccin peste câteva săptămâni, în condiţiile în care cei mai mulţi experţi, inclusiv oficiali ai administraţiei SUA, afirmă că acesta ar fi disponibil la jumătatea lui 2021.

Cei doi au mai avut dispute legat de sistemul sanitar, politica faţă de China şi rasism, Biden afirmând că Trump este unul dintre cei mai rasişti preşedinţi din istorie.  

”Toarnă gaz peste orice foc rasist”, a continuat el.

Trump a replicat criticând faptul că Biden este autorul unei legi din 1994, referitoare la încarcerarea acuzaţilor provenind din rândurile minorităţilor şi afirmând că el a făcut pentru americanii de culoare mai mult decât orice al preşedinte american, cu excepţia, poate, a lui Abraham Lincoln.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.