Se împlinesc 99 de ani de la nașterea Majestății Sale Regele Mihai I. De ce este 25 octombrie Ziua Armatei Române. Apelul lui Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu


Se împlinesc 99 de ani de la nașterea Majestății Sale Regele Mihai I. De ce este 25 octombrie Ziua Armatei Române. Apelul lui Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu

Președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu – l-am numit pe domnul Ion-Andrei Gherasim, fost șef de cabinet al regretatului Senior și nepot al doctorului Ilie Lazăr, odinioară cel mai tânăr semnatar al actului Marii Uniri de la Alba Iulia – amintește, pe Facebook, că se împlinesc 99 de ani de la nașterea Majestății Sale Regele Mihai I. 

”Pentru mine a fost simbolul României adevărate, simbolul și garantul României în care aș fi vrut să fiu!”, punctează Ion-Andrei Gherasim, care explică și motivul pentru care această zi, 25 octombrie, este Ziua Armatei Române: ”în noaptea de 24 spre 25 octombrie 1944, ultimele rezistenţe germane de pe teritoriul Transilvaniei au fost înfrânte, şi pe clădirea primăriei din Carei a fost înălţat steagul românesc”

Podul.ro vă prezintă comentariile domnului Ion-Andrei Gherasim: 

”Acum 99 de ani, la Sinaia, se năștea Principele Mihai, viitor rege al României!

Este al treilea an în care ziua Majestății Sale este fără prezența sa majestuoasă..

Pentru mine a fost simbolul României adevărate, simbolul și garantul României în care aș fi vrut să fiu!

Tot astăzi, 25 octombrie, este ziua Armatei Române. Puțini știu că în noaptea de 24 spre 25 octombrie 1944, ultimele rezistenţe germane de pe teritoriul Transilvaniei au fost înfrânte, şi pe clădirea primăriei din Carei a fost înălţat steagul românesc. 

Victoria finală a fost amânată deliberat de Marele Stat Major cu câteva zile, deoarece Armata Română dorea ca eliberarea ultimului colţ de pământ românesc să fie un omagiu şi un semn de devotament adus Regelui Mihai, comandantul suprem al forţelor armate conform Constituţiei din 1923, repusă în vigoare. 

A fost cadoul Armatei Române în cinstea zilei de naştere a Regelui. 

De atunci, 25 octombrie a rămas Ziua Armatei Române, pe care nici comuniştii n-au îndrăznit să o schimbe, deşi au lezat demnitatea armatei într-o manieră fără precedent.

Un gând pios de recunoștiință Majestății Sale, Regele Mihai I al României.

Dumnezeu Să-l ierte și Să-i aducă odihna cea veșnică!”

Însemnătatea momentului este reliefată și într-un comunicat al Mișcării Pentru Regat și Coroană remis redacției: 

”99 de ani se împlinesc astăzi de la nașterea Regelui Mihai I al României. Urcat prima oară pe Tronul Regatului Român, acum 93 de ani, la 20 iulie 1927, şi a doua oară, acum 80 de ani, la 6 septembrie 1940, Regele Românilor s-a impus nu numai poporului român, ci şi întregii lumi. Cu credință și înțelepciune, cu clarviziune şi curaj, cu bunătate și iubire și-a urmat, slujit și apărat poporul cu prețul vieții. 

Om de stat prin excelenţă, Regele Mihai a reactivat Constituţia din 1923, marcând astfel opoziţia dintre dictatură şi dorinţa sa de a domni ca monarh constituţional. Exemplu absolut de suveran, recunoscut, nu numai de puterile implicate în război, ci şi de toate marile cancelarii ale lumii, ca o personalitate de talie internaţională, este numit de reprezentantul personal al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii ‹un mare Rege›. Simbol naţional al rezistenţei, excepțională forță de caracter! 

Dimensiunea morală a Regelui Mihai este exprimată nu doar în timpul cât a fost monarh al României, ci îndeosebi, prin atitudinea manifestată după ce instituţia regalităţii a fost abolită. Devotamentul şi dragostea faţă de Ţară şi faţă de români l-au însoţit permanent în timpul exilului, acţionând continuu pentru binele României şi transmiţând familiei, simţul responsabilităţii morale faţă de acest popor.

Fără să aibă, instituţional, vreo obligaţie faţă de România postdecembristă, Regele Mihai și-a pus prestigiul personal ca argument în faţa liderilor europeni, pentru primirea noastră în NATO şi UE. Gestul, nobil şi generos, exprimă o altă calitate (unică) a Regelui Mihai: este practic, singurul şef de stat român care, întors din exil, în loc să pretindă repunerea sa în drepturi constituţionale, participă cu modestie la renașterea națiunii. Pentru că adevărata putere a suveranului se află, așa cum a demonstrat-o în fiecare clipă a vieții sale, în credința și capacitatea de a se pune în slujba celorlalți. Dimensiunea sa etică l-a definit ca pe cea mai înaltă instanță morală a românilor, reper și simbol al valorilor esențiale ale acestui neam. 

Purtător al Coroanei Române, Regele Mihai, prin naștere principe de Hohenzollern Sigmaringen și principe moștenitor al României, a trăit prin continua dăruire de sine, luminând fără răgaz idealul național pe care nici o forță nu-l va putea stinge: monarhia constituțională. 

Mișcarea pentru Regat și Coroană , cu profund respect și nestinsă venerație, menține vie memoria Regelui Mihai, luptând pentru adevăr și readucerea României la legalitate și legitimitate prin restaurarea monarhiei constituționale. 

Așa să ne ajute Dumnezeu!

NIHIL SINE DEO!”

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.