Ilie Bolojan dezvăluie câți bani se vor economisi după concedierile masive de la Consiliului Județean Bihor/„Sumele rămase vor fi folosite pentru investiții”


Ilie Bolojan dezvăluie câți bani se vor economisi după concedierile masive de la Consiliului Județean Bihor/„Sumele rămase vor fi folosite pentru investiții”

Decizia liberalului Ilie Bolojan, fostul primar al municipiului Oradea ales președinte al Consiliului Județean Bihor la localele din 27 septembrie, de a reduce personalul aparatului supraîncărcat al instituției pe care o conduce în prezent a fost primită cu mare entuziasm de opinia publică. În condițiile în care se vorbește de ani de zile de un sector bugetar supradimensionat, adesea incapabil să răspundă nevoilor cetățenilor și mult prea costisitor pentru un stat sărac ca România, în spațiul public se avansează tot mai insistent ideea extinderii „modelului Bolojan” și la nivelul altor instituții.  

Despre ce urmează să se întâmple cu banii economisiți și cât de mulți sunt aceștia a dezvăluit chiar Ilie Bolojan într-o intervenție la Digi24.

Din cei 174 de angajați ai Consiliului Județean Bihor, vor rămâne pe posturi doar 88, ceea ce înseamnă o economie anuală doar din salarii de aproximativ 1,2 milioane de euro, a precizat Ilie Bolojan.

"Din 174 angajați efectivi vor rămâne 88 de colegi posturi fizic ocupate, încă nouă posturi suspendate pe care nu le desființăm pentru că intrăm în contradicții de legalitate.

Față de cheltuielile de personal de 265.000 de euro lunar, probabil vom reduce cu cel puțin 100.000 euro pe lună. Aproximativ 1,2 milioane de euro anual economie la salarii doar din aparatul propriu. Nu vor fi angajați alți oameni în Consiliul Județean", a spus Bolojan.

Banii economisiți la Consiliul Județean vor fi folosiți pentru finanțarea unor investiții în Bihor, pentru susținerea autorităților locale, a primăriilor pentru cofinanțarea proiectelor europene. Banii vor fi folosiți pentru cetățeni, a dat asigurări Bolojan.

El a precizat că o măsură similară a fost și în urmă cu 12 ani, când a făcut o reducere de personal "dureroasă" la Primăria Oradea. 30% dintre angajați au rămas atunci fără posturi, iar economia anuală s-a ridicat la 4,5 milioane de euro în salariile de azi, "adică în fiecare an valoarea unui pod peste Crișul Repede", a adăugat președintele CJ Bihor.

În urma unei analize recente, Ilie Bolojan a constatat că la CJ„în aproape toate compartimentele schema de personal era supraîncărcată"  și că „sunt structuri întregi fără obiect de activitate". El a dat ca exemplu structura care, pe hârtie, se ocupa de gestionarea ariilor protejate, în condițiile în care „de peste doi ani gestionarea acestora o face o autoritate a statului, iar angajații structurii aveau în realitate alte însărcinări".

De asemenea, Bolojan a arătat că a găsit un adevărat CJ paralel, adică „o direcție de turism vizavi de teatru (n.r. – Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică)", dar şi o alta vizavi de Primărie (n.r. – Agenţia pentru Managementul Destinaţiei), ironizând că „de aceea nu s-au terminat lucrările în Piaţa Ferdinand la timp că erau cozi de turiști" de care se ocupau aceste structuri.

Pe locurile eliberate prin concedieri „nu va fi adusă altă clientelă politică", „nu vom înlocui politrucii altora cu politrucii noştri". Selectarea persoanelor care vor rămâne angajate în cadrul CJ se va face prin examen, acolo unde vor fi două sau mai multe persoane pentru un singur post.

Surse: digi24.ro, ebihoreanul.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.