Terminați cu bocetele inutile! Ne arătăm respectul pentru victimele de la Colectiv când demolăm sistemul care i-a ucis


Terminați cu bocetele inutile! Ne arătăm respectul pentru victimele de la Colectiv când demolăm sistemul care i-a ucis

Încă o comemorare a tragediei de la Colectiv. Postări patetice pe Facebook. Fotografii emoționante. Politicieni vărsând lacrimi de crocodil și promițând că se va face dreptate. An de an același spectacol. Devine penibil prin sterilitatea sa. Ne văităm, bocim, dar nu schimbăm nimic. Cinci ani de stagnare. 

Cei vinovați de acea nenorocire cumplită ne râd în nas. Raed Arafat conduce, de facto, ministerul de Interne și a fost cel mai influent demnitar pe perioada pandemiei. Popescu Piedone a fost ales primar al Sectorului 5. Fiul său va candida pentru PSD, la parlamentare, demonstrând astfel – dacă mai era necesar – că Ciuma Roșie e strâns legată de criminalii responsabili de incendiul de la Colectiv și îi susține în continuare. Parchetul General nu suflă un cuvânt despre filmările secrete, ascunse de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și descoperite de presă, care arată intervenția haotică la Clubul Colectiv. Fostul ministru Nicu Bănicioiu a fost prins cu șpagă, dar nimeni nu-l ia la întrebări, nici pe el, nici pe Victor Ponta, pentru că au blocat transferul în străinătate al marilor arși. 

Iertați-mi cuvintele dure, în această zi tristă de 30 octombrie 2020. Dar parcă văd că va fi ca și cu dosarul 13-15 iunie: indignare publică uriașă, politicieni ziși “de dreapta“ făcând promisiuni despre dreptate și justiție, timp în care mare vinovați, în frunte cu criminalul Iliescu, stau liniștiți acasă. Uitați-vă și cum ne-au păcălit cu dosarul 10 august 2018: procurorii puși de Predoiu și Iohannis, nu de Ciuma Roșie, au vrut să-l închidă. După ce, firesc, a izbucnit un val uriaș de indignare, iar PNL era în prag de alegeri, au debarcat-o pe șefa DIICOT, Georgiana Hossu, și au început să plimbe dosarul prin tribunale, unde se amână, și se amână, și se amână...Până vom uita. Și, chiar dacă mulți dintre noi nu vom uita, din 2021 până în 2024 nu vor mai fi alegeri, deci politrucilor nu o să le mai pese. 

Așa că, în loc să plângem steril, trebuie să creștem presiunea și să le arătăm că vor plăti dacă nu schimbă sistemul care i-a ucis pe tinerii de la Colectiv.

În primul rând, trebuie să cerem Justiției să judece repede, procesul de la Colectiv. Parchetul trebuie să-și finalizeze cercetările și să ajungă la marii vinovați, la decidenții politici vinovați de crimă, fiindcă au întârziat tratarea în străinătate a marilor arși, știind că în România erau zero – repet, zero! – paturi adecvate pentru un tratament atât de sensibil. Justiția este independentă, dar asta nu-i dă dreptul să-și bată joc și să-i scape pe criminali. 

În al doilea rând, trebuie să demolăm sistemul spitalicesc de stat. O scriu de ani întregi și nu mă opresc. Știu că este greu să spargi mentalitatea comunistă despre “sănătatea gratuită“ – nu este deloc gratuită, se plătesc taxe împovărătoare..- și despre “săracii care mor la ușa spitalului, în America“ – o minciună! – dar observ cum tot mai mulți oameni înțeleg că soluția, mai ales pentru o țară cu o guvernare coruptă, sunt spitalele private. De fapt, drame precum cea de la Colectiv, se petrec periodic, la scară mai mică, în spitalele de stat din România. 

De aceea vă spun: arătați-vă respectul pentru cei care au murit la Colectiv bătându-vă să schimbați sistemul. Arme sunt, nimeni nu poate spune că nu avem ce face! Până nu schimbăm acest sistem, riscăm ca, în orice clipă, să se repete un carnagiu care putea fi evitat. Respect pentru victimele de la Colectiv vom arătat dacă, în 2021, putem spune că toți vinovații sunt cel puțin în fața judecătorului, dacă nu condamnați, iar sistemul spitalicesc de stat este demolat, măcar prin spargerea monopolul corupt al CNAS și al ISU. De lacrimi sterile și noi promisiuni false ale politrucilor nu cred că mai are nimeni nevoie. 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.