Emmanuel Macron le răspunde musulmanilor ofensați de caricaturile cu profetul/„Ele nu sunt un proiect guvernamental și vin din partea unor publicații libere și independente”


Emmanuel Macron le răspunde musulmanilor ofensați de caricaturile cu profetul/„Ele nu sunt un proiect guvernamental și vin din partea unor publicații libere și independente”

În contextual tensiunilor dintre Franța și mai multe țări musulmane unde s-au organizat chiar proteste împotriva liderului francez care a anunțat măsuri ferme împotriva fanatismului religios, președintele Emmanuel Macron a acordat un interviu pentru Al-Jazeera precizând că înțelege că sentimentele musulmanilor "şocaţi" de caricaturile cu profetul Mohamed, dar că ele nu justifică violenţa.

"Înţeleg că cineva poate fi şocat de caricaturi, dar nu voi accepta niciodată că se poate justifica violenţa. Libertăţile noastre, drepturile noastre, consider că este vocaţia noastră să le protejăm'', declară şeful statului francez în interviu, potrivit agerpres.ro.

Macron a spus că poziţia sa a fost interpretată greşit: el nu a susţinut niciodată publicarea de caricaturi considerate jignitoare de către musulmani, ci a apărat dreptul la libertatea de exprimare.

Preşedintele francez subliniază în special, potrivit lui Al-Jazeera, că acele caricaturi nu au fost publicate de guvern, ci de ziare libere şi independente.

„Cred că aceste reacții vin ca urmare a minciunilor și răstălmăcirii cuvintelor mele, pentru că oamenii au tras concluzia că eu am susținut aceste caricaturi. Ele nu sunt un proiect guvernamental și vin din partea unor publicații libere și independente, care nu au nicio legătură cu guvernul”, a mai spus Emmanuel Macron.

Pe 22 octombrie, în timpul omagiului naţional adus lui Samuel Paty, decapitat la 16 octombrie de un islamist radical după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unui curs despre libertatea de expresie, Emmanuel Macron a declarat: "vom apăra libertatea (...) şi vom propaga laicitatea, nu vom renunţa la caricaturi, la desene, chiar dacă alţii bat în retragere''.

Acest angajament a stârnit o avalanşă de critici în multe ţări cu majoritate musulmană, unde au fost lansate apeluri la boicotarea produselor franceze şi la proteste.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian le-a cerut cetăţenilor francezi care locuiesc în străinătate să fie prudenţi, estimând că ameninţarea la adresa intereselor franceze este "peste tot".

După atacul asupra profesorului Samuel Paty, un bărbat care striga "Allah Akbar!” /Allah este mare a decapitat o femeie şi a ucis alte două persoane în bazilica Notre-Dame-de-l'Assomption din Nisa, în urmă cu trei zile, în ziua în care musulmanii sărbătoreau naşterea profetului Mohamed. Iar sâmbătă, în cel mai recent incident de acest fel, un preot ortodox de naţionalitate greacă a fost împuşcat de două ori în timp ce îşi închidea biserica, la Lyon.

Interviul acordat de Macron corespondentului la Paris al postului tv din Qatar - Al Jazeera, cea mai urmărită televiziune în lumea musulmană -  durează 55 de minute.

Însă audienţa şi ecoul Al Jazeera nu sunt singurii factori care l-ar fi determinat pe liderul francez să acorde interviul care va fi difuzat în arabă. Un apropiat al său spune că este vorba despre o restabilire a adevărului privind discursul pe care Emmanuel Macron l-a susţinut la Mureaux, în regiunea pariziană, despre ”separatismul musulman” la 2 octombrie, deformat de către acest post, dar şi cu privire la anumite pasaje din elogiul rostit la funeraliile profesorului Samuel Paty.

 

Pe de altă parte, procurorii turci au deschis un dosar de punere sub acuzare a revistei franțuzești Charlie Hebdo, pentru publicarea „caricaturii jignitoare” cu președintele Erdogan înfățișat în lenjerie intimă și ridicând chador-ul unei femei musulmane (foto sus).

Turcia a anunțat că va lua toate măsurile legale și diplomatice necesare pentru a răspunde la publicarea caricaturii cu Erdogan de către revista satirică Charlie Hebdo, anunță Reuters, care citează Secretariatul pentru Comunicare al guvernului Turciei. 

„Lupta noastră cu aceste acțiuni rău intenționate, grosiere și jignitoare va continua cu hotărâre până la final”, au arătat oficialii guveramentali turci. 

Charlie Hebdo a publicat, zilele trecute,  pe pagina sa de Facebook coperta revistei, cu comentariul „Acasă la el, Erdogan e amuzant”/Bau, uite Profetul”.

Wikipedia: Charlie Hebdo este o revistă satirică franceză, cu apariție săptămânală, care publică în mare parte ilustrații (caricaturi și desene), dar și reportaje, articole controversate și glume. Având puternice vederi de stânga și anti-religioase, revista este caracterizată de poziția ei critică față de islamism, catolicism, iudaism și extremismul de dreapta.

Revista a fost fondată în 1969, apărând până în 1981. După o întrerupere de peste zece ani, publicarea a fost reluată în 1992. Conducătorii ei au fost François Cavanna (1969–1981), Philippe Val (1992–2009) și Stéphane Charbonnier (2009-2014).

Amenințată în mod repetat de fundamentaliștii islamiști, revista a răspuns la provocări menținându-și tonul satiric și punându-l pe Allah în ipostaze de nedescris.Sediul vechi a fost incendiat la 2 noiembrie 2011. La 7 ianuarie 2015, în timpul unei ședințe de redacție, a fost atacat și noul sediu din Paris al săptămânalului satiric. Atentatul împotriva revistei Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morți și 11 răniți, atacatorii fiind uciși după două zile de către forțele speciale ale poliției.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.