Cine va fi viitorul președinte al SUA: Donald Trump sau Joe Biden? Care sunt statele care vor tranșa bătălia. Se anunță o prezență record. RĂMÂI PE PODUL.RO PENTRU CELE MAI RELEVANTE INFORMAȚII


Cine va fi viitorul președinte al SUA: Donald Trump sau Joe Biden? Care sunt statele care vor tranșa bătălia. Se anunță o prezență record. RĂMÂI PE PODUL.RO PENTRU CELE MAI RELEVANTE INFORMAȚII

Americanii se prezintă marţi, 3 noiembrie, la urne pentru a-şi alege preşedintele, un scrutin în care actualul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, încearcă să depăşească avansul pe care rivalul său, democrat Joe Biden, îl are în sondaje, şi să câştige un nou mandat de patru ani, scrie Reuters.

Campania electorală, acerbă şi divizantă, a fost dominată de pandemia COVID-19, care a ucis peste 231.000 de persoane în Statele Unite şi a aruncat în şomaj milioane, şi zguduite de proteste la nivel naţional faţă de injustiţia rasială împotriva afro-americanilor.

Joe Biden, care a prezentat scrutinul drept un referendum în ce priveşte modul în care Trump a gestionat pandemia, a promis eforturi substanţiale pentru combatarea crizei de sănătate, repararea economiei şi reducerea divizării politice în America. El a păstrat un avans relativ stabil în sondajele la nivel naţional.

Totuşi, Trump se află la mică distanţă în suficient de multe state-cheie pentru a avea posibilitatea să strângă cele 270 de voturi din Colegiul Electoral necesare pentru a câştiga preşedinţia.

În 2016, el a învins-o pe democrata Hillary Clinton chiar dacă a pierdut votul popular la o diferenţă de circa 3 milioane de sufragii.

Mai mult de 98 milioane de voturi au fost deja exprimate, fie prin corespondenţă, fie în persoană până luni seara, potrivit Universităţii din Florida, un ritm record alimentat de interesul intens în aceste alegeri cu miză mare şi de îngrijorările legate de votul în persoană în ziua scrutinului în contextul pandemiei.

Acest număr reprezintă circa 71,4% din totalul prezenţei la vot în 2016 şi în jur de 40% din întregul electorat american.

Acuzații de fraudă

Trump a pus la îndoială de mai multe luni integritatea rezultatelor alegerilor, făcând acuzaţii nebazate pe dovezi că votul prin corespondenţă este pasibil de a fi fraudat şi refuzând să se angajeze că va asigura un transfer paşnic de putere dacă va pierde, notează Reuters.

Trump a mai spus că voturile ar trebui să fie numărate nu mai târziu de noaptea alegerilor, chiar dacă în multe state numărarea durează adesea zile sau săptămâni.

Incertitudinea şi perspectiva unor bătălii juridice prelungite au alimentat o anxietate fără precedent cu privire la rezultatul scrutinului şi la ceea ce va urma. Mai multe oraşe îşi baricadează clădiri anticipând posibile proteste, inclusiv în jurul Casei Albe şi în New York. În plus, magazile de arme au fost golite.

Tot marţi, americanii vor mai decide ce partid va controla Congresul în următorii doi ani, democraţii încercând să-şi asigure o majoritate în Senat şi fiind de aşteptat să păstreze controlul în Camera Reprezentanţilor.

Primele secţii de votare s-au deschis în câteva state din est la ora locală 06:00 (11:00 GMT).

Candidații

Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, vrea să câştige încă patru ani la Casa Albă după un prim mandat tumultuos, marcat de criza coronavirusului, o economie lovită de închiderile din cauza pandemiei, de impeachment, de anchetele legate de amestecul electoral al Rusiei,de tensiuni rasiale şi politici de imigraţie controversate.

Joe Biden, 77 de ani, încearcă să câştige preşedinţia după o carieră politică întinsă pe cinci decenii, dintre care opt ca vicepreşedinte al predecesorului democrat al lui Trump, Barack Obama. Biden a mai avut două tentative eşuate de a deveni candidatul democraţilor la Casa Albă în 1988 şi 2008.

Deficitul lui Trump în sondaje a fost cauzat în parte de dezaprobarea opiniei publice faţă de modul în care preşedintele a gestionat pandemia.

El a minimalizat în mod repetat ameninţarea pandemiei, promiţând că această criză se va termina curând şi îndemnând la deschiderea rapidă a şcolilor şi magazinelor, ceea ce l-a determinat pe Biden să-l acuze că „se predă” virusului.

EVOLUȚIA ÎN SONDAJE A CANDIDAȚILOR

=CLICK PE FOTO=

Sondaje
Sursa:BBC

 

Statele-cheie

Cei doi candidaţi s-au concentrat pe un număr de circa 12 state cele mai disputate, aproape toate câştigate de Trump în 2016. Dintre acestea: Florida (29 electori), Georgia (16),  Iowa (6), Maine 2nd District (1), North Carolina (15), Ohio (18), Texas (38).

 

O mare parte din atenţie s-a îndreptat spre Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin, cele trei state tradiţional democrate în care Trump a câştigat la limită în 2016, propulsându-l spre victoria asupra lui Hillary Clinton.

Dacă Biden va putea să păstreze toate statele câştigate de Hillary Clinton în 2016 şi să-şi adauge Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania, i-ar fi suficient pentru a obţine preşedinţia.

Sondajele mai arată curse strânse în Florida, Carolina de Nord şi Arizona. Florida, cu 29 de voturi electorale, este cel mai mare trofeu pe care Trump este obligat să şi-l adjudece, pentru că o înfrângere în acest stat i-ar bloca cele mai multe căi viabile spre câştigarea Colegiului Electoral.

Rezultatele din Florida, unde voturile expediate prin poştă pot fi numărate înaintea Zilei Alegerilor, sunt aşteptate să sosească destul de rapid marţi noaptea.

Dar Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin nu vor începe numărarea valului de voturi prin corespondenţă înainte de ziua scrutinului, ceea ce ridică posibilitatea unui proces de numărare care s-ar putea întinde pe câteva zile. 

PE CÂȚI ELECTORI SE BAZEAZĂ TRUMP ȘI BIDEN ȘI ÎN CE STATE AU PRIMA ȘANSĂ

=CLICK PE FOTO=

 

DIFERENȚA ÎN SONDAJE, ÎN STATELE- CHEIE ALE COMPETIȚIEI PREZIDENȚIALE

=CLICK PE FOTO=

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.