EXCLUSIV Ciolacu debitează minciuni despre banii oferiți de UE. Siegfried Mureșan: "România a primit întotdeauna mult mai multe fonduri europene decât a plătit la Bugetul Uniunii Europene!"


EXCLUSIV Ciolacu debitează minciuni despre banii oferiți de UE. Siegfried Mureșan: "România a primit întotdeauna mult mai multe fonduri europene decât a plătit la Bugetul Uniunii Europene!"

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat luni la TVR că România va da înapoi către UE 40 de miliarde de euro din ajutorul de 80 de miliarde de euro pe care oficialii europeni l-au pus la dispoziție. În plus față de suma menționată de 40 de miliarde de euro, Ciolacu a adăugat că România va plăti și o contribuție de 12 miliarde de euro. 

"Cele 80 de miliarde durează, dintre care 40 de miliarde sunt împrumutate (banii pe care urmează să-i primească România de la UE, n.red.). Și mai trebuie să plătim și noi contribuția de 12 miliarde. Tot în astea 80. Pe o parte dai, pe o parte ți se ia", a zis Ciolacu. 

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura marți cu europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan pentru a clarifica datele privitoare la fondurile europene care îi sunt puse la dispoziție României de către UE. În acest sens, liberalul a atras atenția că Ciolacu a dezinformat, întrucât "din cele 80 de miliarde de euro, circa 46,4 miliarde sunt fonduri din bugetul Uniunii Europene, toți bani gratis, nerambursabili, pe care nu trebuie să-i mai dăm înapoi niciodată". Mai mult decât atât, eurodeputatul PPE a precizat că România va beneficia și de un sprijin financiar de 33,5 miliarde de euro, 16,8 fiind fonduri nerambursabile. 

CITIȚI ȘI: Socialiștii de la Bruxelles au încercat să dea o lovitură României, dar nu au reușit. Siegfried Mureșan anunță o victorie majoră: "Putem spune cu certitudine că țării noastre îi vor reveni 79,9 miliarde euro!"

"Marcel Ciolacu vorbește ca Liviu Dragnea Marcel Ciolacu ne demonstrează că, indiferent cine este președintele PSD, știe la fel de puțin despre cum funcționează Uniunea Europeană. Urmașul lui Liviu Dragnea și al Viorică Dăncilă dezinformează oamenii spunând că 40 de miliarde de euro din cele 80 de miliarde pe care România le va primi în următorii ani de la Uniunea Europeană sunt împrumuturi. Total fals!

Din cele 80 de miliarde de euro, circa 46,4 miliarde sunt fonduri din bugetul Uniunii Europene, toți bani gratis, nerambursabili, pe care nu trebuie să-i mai dăm înapoi niciodată. În plus, România va fi unul dintre principalii beneficiari ai noului Plan European de Relansare Economică de 750 de miliarde de euro din care noi primim aproximativ 33,5 miliarde de euro. Din aceștia, 16,8 miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile și 16,7 sunt credite în condiții foarte avantajoase", a declarat europarlamentarul. 

De asemenea, europarlamentarul a spus despre Ciolacu că prin declarația "pe o parte dai, pe o parte ți se ia" arată că nu știe matematică, realitatea fiind complet diferită, România primind din 2007 până în prezent 60,2 miliarde de euro fonduri nerambursabile, în timp ce a contribuit cu doar 20,5 miliarde de euro fonduri nerambursabile. 

"Marcel Ciolacu ne mai arată că se pricepe și la matematică la fel cum se pricepe la fonduri europene. <<Mai trebuie să plătim și noi contribuția de 12 miliarde tot în cele 80 de miliarde. Adică pe o parte dai, pe alta ți se ia>>.

Greșit! Nu <<pe o parte dai, pe alta ți se ia>>, domnule Ciolacu. România a primit întotdeauna mult mai multe fonduri europene decât a plătit la Bugetul Uniunii Europene.

De când am aderat la Uniunea Europeană și până acum, România a primit 60,2 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile și a contribuit cu doar 20,5 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile.

Contribuția României la Bugetul Uniunii Europene este de 3 ori mai mică decât alocarea pentru România din Bugetul UE. Asta fără să luăm în considerare cele 33 de miliarde de euro din Planul de Redresare.

Iar în următorii ani, România va primi mai multe fonduri europene decât am primit oricând de când am aderat la Uniunea Europeană", a completat europarlamentarul liberal. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.