Joe Biden a câștigat probabil Casa Albă, dar stânga americană tocmai a fost înfrântă. Bătrânul democrat va fi un președinte ineficient. Analiștii explică de ce


Joe Biden a câștigat probabil Casa Albă, dar stânga americană tocmai a fost înfrântă. Bătrânul democrat va fi un președinte ineficient. Analiștii explică de ce

O altă bătălie electorală importantă dar mai puțin vizibilă mediatic, pentru că atenția este acaparată de lupta pentru Casa Albă, este cea pentru Senat și Camera Reprezentanților, cele două camere ale Congresului SUA unde se decide, de fapt, dacă președintele își poate pune în aplicare sau nu programul de guvernare.  

The Week scrie că probabil învingătorul alegerilor pentru președinția SUA este Joe Biden, dar victoria acestuia nu este prilej de sărbătoare pentru democrați care au eșuat în a obține controlul asupra Senatului, reușind totuși să-și păstreze majoritatea în Camera Reprezentaților, camera inferioară a Congresului.  

Ceea ce înseamnă că Biden este pe cale să devină un președinte „slab, ineficient” , guvernând la mila mașinațiunilor machiavelice ale lui Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat și un mare aliat al lui Donald Trump, mai arată The Week. Bun strateg, Mitch McConnell, reales marți în statul său Kentucky, a obținut sub mandatul lui Donald Trump confirmarea de către Senat a peste 200 de judecători conservatori, inclusiv trei judecători ai Curții Supreme. Așadar, oricare ar fi rezultatul alegerilor prezidențiale de marți, acest record va fi de durată, deoarece aceste funcții sunt „pe viață” și Donald Trump a ales judecători care sunt în general tineri.

O mare lovitură deci pentru fantezia democrată de a guverna neobstrucționați. Aceștia nu și-au dorit doar să câștige și să guverneze în numele unei națiuni puternic fracturate, au visat să poată pună în practică o revoluție morală, să transforme țara, nu doar să aplice o listă interminabilă de politici noi, ci să facă o serie de schimbări instituționale care să le consolideze puterea pe viitor. Să pună mâna pe Curtea Supremă. Să scape de Colegiul Electoral (sistemul de vot american unic în lume - președintele nu este ales prin votul direct al cetățenilor, ci de un grup de oficiali care formează colegiul electoral). Să desființeze poliția. Să rescrie istoria națiunii. Să asigure „echitatea”, nu doar oportunitatea, în ce privește veniturile. Și de ce nu, mai scrie ironic The Week, să înființeze o Comisie a Adevărului și Reconcilierii care să le arate celor care au votat pentru cel de-al 45-lea președinte american cât de răi sunt de fapt.  

Nu e de mirare că republicanii au ieșit la vot în număr atât de mare. Democrații au făcut cea mai bună campanie în acest sens, determinându-i pe mulți să voteze în favoarea GOP (partidul republican din SUA). Aroganța discursului de stânga, propagat de progresiști de top, activiști, jurnaliști premiați, și amenințările cu blocarea republicanilor în numele „democrației” au avut efectul de a mobiliza și determina opoziția să se unească împotriva democraților, astfel că succesul politic care părea oarecum firesc după patru ani de Trump și mai ales după nebunia COVID-19, prost gestionată de Casa Albă, nu este nici pe departe cel așteptat.  

Profesorul de științe politice Alin Fumurescu de la Universitatea din Houston a explicat pentru Hotnews de ce Biden nu a obținut acea „victorie zdrobitoare” pe care o vehiculau „experții”. 

„După cum am avertizat în ultimele săptămâni, scorul este mult mai strâns decât au prezis experții, marea majoritate a mass media, social media, și sondajele de opinie. Acest fapt, în sine, e suficient pentru a pune pe gânduri orice om cu picioarele pe pământ.

Dacă acum patru ani, se mai putea găsi scuza unei “lebede negre”, vorba lui Taleb – un eveniment ieșit din comun, greu de prezis - acum această scuză nu mai are … nicio scuză (sic). E limpede că există o uriașă discrepanța între lumea “virtuală” și cea “reală”. Iar lumea reală câștigă întotdeauna – asta ar fi prima lecție.

M-am nimerit să fiu în Miami în ziua în care Trump a fost și el (ziua programată pentru dezbaterea anulată cu Biden). Am văzut sute de ambarcațiuni, de toate dimensiunile, fluturând steagul Americii, Make America Great Again, și steagul Israelului.

Faptul că Trump umplea stadioanele, spre deosebire de Biden (sau Clinton, acum patru ani), s-ar fi cuvenit să toarne puțină apă rece pe creștetele înfierbântate de anunțată “victorie zdrobitoare” a lui Biden, la peste 10% diferența.

Cauze? Pandemia, economia, și revoltele de stradă orchestrate, mai mult sau mai puțîn sub flamura BLM. Când vine vorba despre economie, Trump a fost văzut, până la izbucnirea pandemiei, în termini pozitivi. Dar și acum, când susține deschiderea economiei, în ciuda COVID 19. Și cu asta ajungem la pandemie.

Democrații au mizat mult prea mult pe iresponsabilitatea președintelui în gestionarea crizei sanitare uitând două lucruri esențiale: (1) oricât te-ai înfricoșa de Covid, probabilitatea de a muri e mai mică decât cea de a rămâne pe drumuri dacă economia rămâne închisă. Aici, “infectarea și recuperarea rapidă” a președintelui i-au servit de minune;

(2) mulți americani simt că toate aceste restricții le atacă direct libertățile individuale. America nu e nici China, nici Coreea de Nord sau de Sud. Oamenii refuză instinctiv restricțiile impuse “de sus”, chiar dacă sunt în beneficiul lor. Faimoasa replică a patriotului Patrick Henry, “Give me liberty or give me death!” (Dați-mi libertatea sau omorâți-mă!) se învață la școală.

BLM și protestele de stradă degenerate în violență, spargere de magazine, jaf, incendieri, etc au înfuriat mulți americani, majoritatile tăcute, în primul rând pentru “binecuvântările” fățișe sau tacite primite din partea democraților. Când îmi spargi magazinul sau îmi incendiezi mășînă și-apoi ești mângâiat cu blândețe pe creștet, că victima, te poți enerva – iar asta n-are nimic de-a face cu discriminarea rasială. Are de-a face cu proprietatea privată – o altă “obsesie” a americanilor.” (opinia lui Fumurescu poate fi citită integral AICI)

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.