Zamfir și Ciolacu i-au fraierit pe agricultori cu un amendament neconstituțional. Deschiderea piețelor, sabotată de PSD printr-o manevră populistă


Zamfir și Ciolacu i-au fraierit pe agricultori cu un amendament neconstituțional. Deschiderea piețelor, sabotată de PSD printr-o manevră populistă

PSD a reușit să adopte marți, 10 noiembrie, în plenul Camerei Deputaților (for decizional), un amendament potrivit căruia piețele care se află în spații închise pot să-și desfășoare activitatea pe durata stării de alertă. 

Concret, Camera Deputaţilor a adoptat cu 173 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 93 abţineri un proiect de lege pentru aprobarea OUG 78/2019, dată de Guvernul Orban, privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal - bugetare. 

Amendamentul la care am făcut referire a fost inițiat de Marcel Ciolacu și senatorul PSD Daniel Zamfir. "Pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile, aşa cum sunt definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările şi completările ulterioare, îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea restricţiilor referitoare la distanţarea socială şi a măsurilor de protecţie sanitară", prevede amendamentul inițiat de Marcel Ciolacu și Daniel Zamfir.

Ceea ce trebuie subliniat este faptul că Ciolacu și Zamfir, pentru a le reuși manevra electorală, au căpușat un proiect de lege care trecuse de Senat, dar era despre total altceva. Cei doi pesediști au introdus amendamentul cu piețele în legea de aprobare a unei OUG referitoare la pajiști. 

Activistul civic Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică, a subliniat într-o postare pe Facebook că manevra celor doi pesediști este totalmente neconstituțională. Mai mult decât atât, demersul celor doi pesediști reprezintă un nonsens epidemiologic, a atenționat Ovidiu Voicu. 

"Astăzi, PSD a ambuscat un proiect de lege în Parlament. După ce acesta trecuse de Senat și de comisiile Camerei, pesediștii l-au prins în plen și i-au adăugat un amendament aiuritor* fără legătură cu subiectul.

Manevra este neconstituțională, nedemocratică și irațională, dar PSD speră să îi aducă beneficii electorale. Aceasta este esența populismului și este cel mai mare pericol la adresa stabilității democrației astăzi.

*) Amendamentul este că piețele rămân deschise pe durata stării de alertă. Să presupunem că ar trece așa. Ar însemna că și dacă vom ajunge la 100.000 de cazuri zilnic, piețele rămân deschise. Dacă se închide țara toată în stare de alertă, piețele rămân deschise. N-are nicio noimă", a scris Ovidiu Voicu pe Facebook. 

În cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților, deputatul USR Cătălin Drulă a susținut că închiderea piețelor a fost "pripită și nejustificată", dar ceea ce au făcut Ciolacu și Zamfir este neconstituțional. 

"USR PLUS nu e de acord cu închiderea piețelor agroalimentare. Dincolo de asta, rămâne acest proiect care e aberant. În primul rând este neconstituțional, iar tehnic și juridic este un dezastru. Acest amendament zice că târgurile și bâlciurile nu vor fi închise niciodată în stare de urgență", a adăugat Drulă.

De altfel, deputata PNL Adriana Săftoiu a anunţat că marți a votat pentru proiectul de lege amendat de PSD care prevede ca pieţele în spaţii închise să rămână deschise. "Am votat pentru deschiderea pieţelor. Aveam ceva îndoieli privind închiderea, dar era nevoie si de punctul de vedere al colegilor care sunt în comisiile de specialitate. M-au convins prin mesajele de pe grupul de WhatsApp si prin votul lor favorabil din comisiile de specialitate. Că in plen au votat precum degetul ridicat, adică abţinere (oribilă optiune, sunt ţări unde nu există acest tip de vot) e altă problemă si nu e a mea, pe mine m-au convins atunci când au gândit si am votat "pentru" legea pe care au confirmat-o în comisii", a scris liberala pe Facebook. 

Totodată, prim-vicepreședinte PNL Rareș Bogdan, a declarat, luni seară, la Antena 3, că măsura suspendării activității piețelor din spații închise trebuie regândită."Și eu încerc să înțeleg cum au recomandat specialiștii să închidem complet piețele închise, dar să păstrăm Mega Image, Metro sau Carrefour, mi-e greu să înțeleg, recunosc, acest lucru. Trebuie reanalizată situația. Trebuie să găsim o formulă ca acești oameni, producători români, să își vândă produsele. Nu mai bine facem reguli pentru oamenii care intră în piață să respecte regulile, să poarte mască?", a declarat Rareș Bogdan.

Pe de altă parte, eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a reliefat marți, într-o postare pe Facebook, lipsa de credibilitate pe care o au pesediștii atunci când iau apărarea agricultorilor români. 

CITIȚI ȘI: PSD mimează îngrijorarea pentru agricultorii români. Rareș Bogdan tună și fulgeră: "Socialiștii lui Ciolacu mint! Exact așa făcea și Dragnea!"

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.