Scandalul AVANSĂRILOR ILEGALE făcute de Gabriel Oprea revine. Povestea celor 50 de livrete militare înseriate cu care generalul „Izmană” și-a câștigat influență în Statul român


Scandalul AVANSĂRILOR ILEGALE făcute de Gabriel Oprea revine. Povestea celor 50 de livrete militare înseriate cu care generalul „Izmană” și-a câștigat influență în Statul român

Anca Alexandrescu, fosta consilieră a lui Liviu Dragnea, a  prezentat, la Realitatea TV, un livret militar cu numele ei, cu grad de locotenent-colonel, despre care spune că l-a primit „cadou” de ziua ei, în 2010, chiar de la generalul Gabriel Oprea, ministru al Apărării la acea vreme (detalii AICI). Despre povestea livretelor militare pe care Oprea le-a distribuit ilegal celor cărora voia să le câștige bunăvoința a scris jurnalistul Silviu Sergiu, într-un articol din 2017 publicat în „România liberă”.

Vă prezentăm dezvăluirile jurnalistului:  „Unul dintre cele mai bine păzite secrete se referă la dispariţia a aproximativ 50 de livrete militare, documente cu caracter special, din eviden­ţa Centrului Militar (CM) al sectorului 5. Un episod din celebrul scandal al avansărilor ilegale.  

Surse confidenţiale din MApN au declarat că, din ordinul lui Gabriel Oprea, din evidenţa Centrului Militar al Sectorului 5 au fost luate aproximativ 50 de livrete militare. O parte din ele au fost înmânate personal de Gabriel Oprea unor personalităţi de pe celebra listă cu avansări ilegale în grad a unor personalităţi publice.  

Despre această opera­ţiune a ştiut şi generalul Marian Hăpău, controversatul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), mâna dreaptă a lui Gabriel Oprea.  Potrivit acestor surse, impli­cat ar fi fost şi gen. Gabriel Gabor (actualmente în rezervă), care la acea vreme era şeful Direcţiei J1 de Personal şi Mobilizare din cadrul Statului Major General. Din dispoziţia lui Oprea şi Hăpău, Gabor le-ar fi dat dispoziţie responsabililor din cadrul Centrului Militar al Sectorului 5 pentru a furniza livretele militare. Drept răsplată, unii dintre comandanţii CM Sector 5 au primit posibilitatea legală de a fi avansaţi la gradul de colonel, deşi, la acea vreme, gradul maxim pe care-l puteau obţine era de locotenent-colonel.  

Contactat de telefonic, gen. Gabriel Gabor a negat că ar avea informaţii despre acest caz. <<Nu pot să răspund... Sectorul 5? Ăăăăă... Nu. Astea erau la Centrul Municipal. Erau centralizate... Nu am legătură. Nu am cunoştinţă despre acest caz. Nu puteam controla ce face fiecare comandant de centru militar. Cu gen. Marian Hăpău nu am discutat niciodată aceas­tă chestiune>>, a sus­ţinut gen. Gabor.  Oprea şi  Hăpău au refuzat să comenteze pe marginea acestui caz (...)

Cazul Turcescu poate ajuta la dovedirea ilegalităţilor

În momentul de faţă este aproape imposibil ca Centrul Militar al Sectorului 5, Centrul Militar al Municipiului Bucureşti şi Direcţia J1 din cadrul SMG (aşa cum arată piramida ierarhică) să găsească formula legală pentru a acoperi sustragerea livretelor militare. De pildă, Corpul de Control şi Inspecţie al MApN poate lesne stabili dacă ele provin de la Centrul Militar al Sectorului 5. Tot ce trebuie să facă este să verifice seriile acestor documente cu caracter special, să stabilească dacă nu cumva ele erau în evidenţa CM Sector 5.

Cu atât mai mult cu cât, un astfel de livret militar este public. Este vorba de cel al fostului jurnalist Robert Turcescu, actual parlamentar PMP, care s-a aflat pe lista celor avansaţi. Livretul a fost dat publicităţii de însuşi Robert Turcescu, în momentul controversatei „autodeconspirări” drept ofiţer acoperit al DGIA. Acest livret (foto) poartă seria M şi nr. 025365.  

Autoritățile nu au verificat nici până în prezent dacă dacă livretul lui Robert Turcescu era în evidenţa Centrului Militar al Sectorului 5.    

Procurorii militari au clasat speţa. Rolul telefonului dat de Kövesi lui Dobriţoiu

Prin avansările în grad ilegale, Gabriel Oprea a urmărit să-şi extindă influenţa în statul român şi să consolideze propria formaţiune politică, Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR). Pe lista beneficiarilor s-au numărat în special politicieni, dar şi oameni de afaceri, sportivi sau chiar jurnalişti. Nume sonore, din domenii diverse, precum Mugur Isărescu, Laura Codruţa Kövesi, Mihai Răzvan Ungureanu, Gheorghe Hagi, sau, după cum spuneam, Robert Turcescu. În 2012, ministrul Apărării de la acea vreme, liberalul Corneliu Dobriţoiu, a ordonat constituirea unei comisii pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă din cadrul MApN.

Controlul a stabilit că s-a încălcat legea şi a fost dispusă revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă, emise în anii 2011 şi 2012.  

Concret, Comisia a constatat că, în anul 2011, s-au făcut 1.257 de avansări sau acordări de grade militare. Dintre avansările în grad, aproape 44% (316 din 723) nu au fost legale, iar dintre acordările de grade militare, aproape 80% (426 din 534) nu au fost legale. În 2012, s-au făcut 205 avansări sau acordări de grade militare. Dintre avansări, peste 41% (77 din 186) nu au respectat legea, iar dintre acordările de grade, peste 84% (16 din 19) nu au fost legale.

Mai mult, Corneliu Dobriţoiu a depus şi o plângere în Justiţie, pe motiv că ar fi fost ameninţat de Laura Codruţa Kövesi. Procurorii din cadrul Secţiei Militare a Parchetului General au dispus însă clasarea plângerii lui Dobriţoiu. „Doamna Kövesi a fost avansată. A primit gradul de locotenent colonel în rezervă. Când a apărut public că a beneficiat, m-a sunat pe telefonul operativ şi mi-a spus că nu a ştiut acest lucru şi că să se rezolve cât mai repede.

A folosit termeni imperativi că mă trimite în judecată. I-am recomandat că, dacă e supărată, să îl dea în judecată pe cel care a ridicat-o în grad. Dumneaei a acceptat să fie gradată ilegal pentru că nu l-a dat în judecată pe acel om care a ridicat-o în grad. Am luat în serios ameninţarea doamnei Kövesi. Am făcut plângere penală împotriva lui Gabriel Oprea, cel care a ridicat-o în grad, dar a fost clasată”, a afirmat atunci Dobriţoiu.   

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.