UPDATE. PSD a sabotat inițiativa Fără Penali. Tertipul găsit de Cazanciuc pentru a bloca referendumul


UPDATE. PSD a sabotat inițiativa Fără Penali. Tertipul găsit de Cazanciuc pentru a bloca referendumul

UPDATE 

Președintele USR Dan Barna a revenit cu declarații și a lansat o solicitare către liderul PNL Ludovic Orban și către șeful PSD Marcel Ciolacu de a lua decizia ca săptămâna aceasta să se dea curs procedurilor parlamentare pentru a fi votată în Senat inițiativa Fără Penali, prin vot electronic, astfel încât referendumul să mai poată fi organizat pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare. 

"Cerem și domnului Ciolacu și domnului Orban să susțină organizarea unui Birou Permanent, să se decidă apoi de către Comitetul Liderilor un vot distinct pentru Fără Penali, astfel încât lupta parlamentară pe biroul blocat, neblocat, secretari să-și urmeze cursul, dar această inițiativă trebuie să fie votată în această săptămână pentru a avea referendumul pe 6 decembrie", a precizat Barna. 

UPDATE 

Președintele Senatului, pesedistul Robert Cazanciuc, a anunțat că sunt prezenți în plen doar 58 de senatori. Tot Cazanciuc este cel care a tras sforile, împreună cu colegii săi, pentru ca votul să nu se poată organiza electronic ca până acum, ci fizic. Ulterior, Cazanciuc a precizat în plen că nu s-a întrunit cvorumul necesar desfășurării ședinței și a suspendat-o. În acest context, senatorul USR Mihai Goțiu a spus la Realitatea PLUS că astăzi era ultima zi în care se putea vota inițiativa Fără Penali pentru ca referendumul să se organizeze odată cu alegerile parlamentare pe 6 decembrie. 

De subliniat este faptul că PSD i-a anunțat pe senatori abia în această dimineață, în jurul orei 09:30, că votul nu va mai fi electronic, ci fizic, motiv pentru care parlamentarii nu au putut participa la ședință, o parte dintre ei fiind plecați în teritoriu. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele USR Dan Barna a declarat marți că senatorii USR vor boicota ședința de plen în cazul în care votul privind inițiativa Fără Penali nu se va putea acorda și telefonic. Pentru ca inițiativa Fără Penali să treacă, sunt necesare 90 de voturi. 

"Le cer celor doi lideri, Orban și Ciolacu, să renunțe la orice fel de combinatoristică Parlamentară, iar prin Comitetul Liderilor să se aprobe votul prin telefon, colegii mei urmând să intre bineînțeles în sală", a subliniat Barna. 

În acest context, președintele USR a atras atenția că pe perioada ultimelor săptămâni inițiativele legislative s-au votat în Parlamentul României prin telefon pe fondul epidemiei COVID-19. 

"În acest moment colegii mei din USR sunt prezenți la muncă, suntem aici pentru ca Fără Penali să devină realitate, însă vreau să transmit un mesaj explicit și foarte clar. Dacă nu se va lua votul prin telefon, așa cum se întâmplă de 2 luni de zile în Senatul României, fiind prima dată în această dimineață în care s-a prevăzut varianta votului fizic, nu vom participa la această mascaradă, pentru că nu există nicio șansă să se adune cele 90 de voturi necesare pentru ca inițiativa Fără Penali să devină astăzi realitate. E foarte clar că în acest Parlament de câte ori PSD și PNL și-au dorit ca o inițiativă să treacă lucrul acesta s-a întâmplat. Le cer celor doi lideri, Orban și Ciolacu, să renunțe la orice fel de combinatoristică Parlamentară, iar prin Comitetul Liderilor să se aprobe votul prin telefon, colegii mei urmând să intre bineînțeles în sală. Este o inițiativă mare cât o legislatură, atât de importantă încât e fundamental necesar ca fiecare senator să-și exprime punctul de vedere, or lucrul acesta din considerente de pandemie nu se poate decât telefonic. De aceea solicităm o întrunire a Comitetului Liderilor înainte de ședința de plen, adoptarea acestei inițiative să fie făcută prin telefon, așa cum s-a întâmplat de câteva săptămâni încoace cu celelalte proiecte. În situația în care nu se va adopta votul prin telefon, atunci nu vom participa la ceea ce se întâmplă astăzi în Senat pentru că nu are nicio legătură cu Fără Penali și cu șansa ca această inițiativă să treacă", a declarat Barna.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.