VIDEO Firea, spulberată de un jurnalist după ce a propagat informații false. Pesedista s-a eschivat precum "Ciordache": "Altă întrebare!"


VIDEO Firea, spulberată de un jurnalist după ce a propagat informații false. Pesedista s-a eschivat precum "Ciordache": "Altă întrebare!"

Gabriela Firea a susținut miercuri o conferință de presă pe care acum o regretă. Concret, Firea nu a fost lăsată, de jurnalistul Cezar Amariei de la publicația Puterea, să își spună repertoriul propagandistic plin de date false. În primă instanță, Firea a lansat o serie de atacuri la adresa Guvernului Orban, spunând că doar țara noastră și Letonia au ales să închidă școlile. În momentul în care a fost contrazisă cu exemple ce se regăsesc pe site-ul UNESCO, Firea a recurs la celebra eschivă a pesedistului Ciordache și anume "Altă întrebare!". 

Jurnalist: Ați spus în mai multe rânduri, inclusiv astăzi, că România și Letonia sunt sigurele țări din Europa în care nu se țin cursuri în școli. Care este sursa informației? Pentru că în conformitate cu datele prezentate la zi de site-ul UNESCO sunt mai multe țări, nu doar Letonia. Este și Macedonia și Slovacia, sunt regiuni din Italia, sunt mai multe zone.

Firea: Sursa mea este presa internațională și toate site-urile care prezintă informații credibile. (…) La noi cea mai la îndemână metodă este să închizi. Să închizi școli, să închizi piețele agroalimentare, să anunți companiile să se lucreze de acasă, numai că la unele nu se poate lucra de acasă. Acolo unde există producție cum să produci prin calculator, prin internet?

Jurnalist: Ați putea să-mi dați un exemplu concret?

Firea: V-am explicat, sunt mai multe. Mai multe ziare, site-uri, foarte multe.  

Jurnalist: Care?

Firea: Foarte multe, din Franța, din Germania, din Marea Britanie. Deci, mai multe! Dacă doriți neapărat să mă șicanați, puteți să o faceți. Citesc zeci de ziare, zeci de site-uri, citesc foarte multe într-o zi. Dacă aveți altă întrebare.

A venit și următoarea întrebare, de data aceasta privitoare la pensii. Întrebată în legătură cu motivele pentru care PSD nu a crescut niciodată pensiile cu mai mult de 10%, în condițiile în care tot pesediștii au cerut și cer Guvernului Orban, în plină criză, să le mărească cu 40%, Firea a oferit ca motiv faptul că guvernele pesediste au evitat dezechilibrele bugetare, folosindu-se astfel, culmea, de argumentele actuale ale liberalilor. 

Jurnalist: În legătură cu postarea dvs. de ieri, legată de pensii, e un subiect mai mult decât pertinent pentru că, într-adevăr, în România problema pensiilor este una reală și, din păcate, suntem pe locul care suntem. În România, în ultimii opt ani, am avut creștere economică. Anul ăsta previziunea e una negativă. De ce în ultimii opt ani, din care șase ani au fost guverne social - democrate, nu a crescut niciodată pensia cu mai mult de zece procente?

Firea: Este interpretarea dumneavoastră…

Jurnalist: Sunt datele INS.

Firea: Dacă m-ați întrebat, lăsați-mă să spun punctul de vedere și dumneavoastră îl luați sau nu în considerare. Dacă vreți dumneavoastră să spuneți trei fraze și un cuvânt să mă opriți nu știu dacă este bine și pentru informarea dumneavoastră și pentru, în general, ideea de dialog. Noi am solicitat întotdeauna, nu doar acum, ci și când am fost la guvernare și când am fost în opoziție, ca drepturile cetățenilor români să fie respectate și în momentul când am avut guvernarea împreună cu alți aliați am avut de fiecare dată grijă să creștem alocațiile, să creștem pensiile și am și arătat sursele de finanțare și au fost sustenabile și în toate perioadele de guvernare sub nicio forma nu am blocat bugetul național. Nu am tăiat investițiile majore, ca să facem aceste lucruri de bun simț și care, așa se procedează în întreaga lume civilizată. Numai în România alocațiile și pensiile sunt considerate de către o parte dintre cei care privesc și analizează piața publică ca fiind neimportante, ca fiind pomeni. Noi întotdeauna, când a fost la guvernare, am găsit soluții echitabile pentru întreaga societate. (vorbește în continuare de majorările salariale din perioada PSD și de faptul că actualul Guvern se împrumută, evitând însă răspunsul direct, n.r.).

Jurnalist: Întrebarea mea era de ce nu a crescut pensia cu mai mult de 10 procente anual.

Firea: Întotdeauna noi am crescut și tocmai pentru a dovedi faptul că nu vrem să punem în pericol bugetul, întotdeauna am avut etape sustenabile pentru creșterea pensiilor, astfel încât să nu se creeze dezechilibre în cadrul bugetului. Și totodată vârstnicii din România, părinții, bunicii noștri să simtă că sunt respectați după o viață de muncă. Nu e normal să avem grijă de ei? Văd și eu anumite comentarii că cumva ar vrea ca părinții și bunicii noștri să fie aruncați direct în sărăcie, umilință, fără medicamente, alimente de strictă necesitate…

Jurnalist: Conform INS, în 2016 pensia medie a fost în România de 948 RON, în 2019 pensia medie a fost de 1292 RON. În trei ani de zile o creștere cu 350 RON a pensiei.

Firea: Vă rog frumos, dacă mai aveți și alte întrebări…

Jurnalist: Păi, asta e întrebarea, vi se pare suficient?

Firea: Eu trebuie să ajung la un eveniment.

Vedeți video de la 13:50:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.