Elevii și studenții, țintele regimului Dodon. Socialiștii se opun echivalării studiilor din R.Moldova cu cele din România


Elevii și studenții, țintele regimului Dodon. Socialiștii se opun echivalării studiilor din R.Moldova cu cele din România

Proiectul de echivalare a diplomelor studiilor dintre Republica Moldova și România a fost blocat în Comisia politică externă și integrare europeană de către deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Un anunț în acest sens a fost făcut de către autorul acestui proiect, ex-ministrul educației Igor Șarov (foto).

„Este un proiect la care personal țin foarte mult, echivalarea actelor de studii și acordul de bază în domeniul educației cu România. Pentru mine este cel puțin neînțeleasă tergiversarea acestui proiect. Zilele trecute vorbisem cu președintele Comisiei de politică externă, domnul Vremea, care m-a informat că la o primă ședință nu a fost cvorum, iar la cea de a doua ședință reprezentanții fracțiunii socialiste au cerut amânarea acestuia”, a declarat Igor Șarov în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Potrivit ex-ministrului, argumentele pe care le-au adus socialiștii sunt stranii.

„Au invocat că odată cu semnarea acestuia ar fi posibilități de plecare din Republica Moldova, ceea ce este o opinie cel puțin eronată. Beneficiile pentru cetățenii noștri din România sunt enorme, ca și viceversa. Cei care au absolvit 10 sau 11 clase li se echivalează studiile cu o diplomă de bacalaureat, cei care au absolvit cinci ani de studii în universități se echivalează cu diploma de master, în perioada de pre-Bologna. Se echivalează și diplomele cu grad științific. Mai sunt și sunt alte beneficii”, a adăugat Șarov.

El afirmă că a primit mai multe solicitări din partea Diasporei pentru a elabora un proiect în acest sens. 

Totodată, Igor Șarov susține că la Ministerul Educației se pregătesc și alte proiecte de echivalare a studiilor cu țări precum Italia, Portugalia, Belorusia, dar și alte state. „Acestea sunt vitale pentru că trebuie să oferim posibilități. Nu mai vorbim despre faptul că se echivalează specialitățile de medicină, inginerie. Acestea sunt în beneficiul cetățenilor noștri care se află astăzi în România și eu sunt sigur că bunul simț va domina și efortul deputaților care susțin acest proiect va face ca să fie unul de succes”, a concluzionat Șarov.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.