Moldovenii din Diaspora au venit la vot de la prima oră ca să scape R. Moldova de Igor Dodon. Cozi la secțiile de votare din București și Iași (România), Hamburg (Germania), Paris (Franța) și Tel Aviv (Israel). Turism electoral masiv în Transnistria


Moldovenii din Diaspora au venit la vot de la prima oră ca să scape R. Moldova de Igor Dodon. Cozi la secțiile de votare din București și Iași (România), Hamburg (Germania), Paris (Franța) și Tel Aviv (Israel). Turism electoral masiv în Transnistria

La o secție de votare din Hamburg (Germania) s-au format deja cozi încă de la primele ore ale dimineții. Circa 700 de cetățeni moldoveni așteaptă să voteze în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Cozi la urne se înregistrează și în România, la București și Iași, scrie Deschide.md.

Astăzi, în R.Moldova se desfășoară turul II al alegerilor prezidențiale. Lupta se dă între Maia Sandu și Igor Dodon. Alegătorii din țară, dar și din străinătate sunt așteptați la cele 2143 de secții de votare. Din numărul total de secții, 139 sunt deschise în străinătate, iar altele 42, deschise pe teritoriul R.Moldova, sunt destinate alegătorilor din regiunea transnistreană.

Până la ora 09:30, la secțiile de votare din R. Moldova s-au prezentat 7,29% din numărul total de alegători, cu peste 2% mai mult decât în primul tur, când prezența a fost 5,26%. Astfel, 204.192 cetățeni moldoveni votaseră deja până la ora menționată. Potrivit datelor CEC, numărul de alegători veniți la vot depășise 8%, aici fiind incluși și votanții din Diaspora.  

PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL



Pe muzica interpretei Zinaida Julea, moldovenii stabiliți în Gemania i-au făcut „prohod kuliokului”, în timp așteaptă rândul în fața secțiilor de votare, scrie Jurnal.md. Imaginile au devenit virale. 


Cetățenii moldoveni stau la coadă și la secția de votare de la Ambasada R. Moldova din București, după cum se vede din live-ul jurnalistului Lucian Mândruță de pe pagina sa de Facebook.  


La Paris și Tel Aviv, alegătorii au venit la secțiile de votare înainte de deschiderea acestora. În capitala Israelului (foto) au fost probleme cu electricitatea în secția de votare.

Cozi imense au fost și la Paris, acolo unde, cu 10 minute înainte de a fi deschisă secția de vot, sute de cetățeni ai R. Moldova așteptau să își exercite dreptul la vot.

Italia dă tonul

Diaspora din Italia s-a mobilizat exemplar și de această dată, și votează masiv. De la prima oră, la secțiie de votare din mai multe orașe, moldovenii au format cozi și așteaptă pentru a-și pune ștampila în buletinul de vot.

Cozi s-au format la secțiile din Padova, Venezia Mestre, Modena, Brescia. Unii alegători au publicat fotografii pe rețelele de socializare și îndeamnă și Diaspora din alte țări să iasă masiv la vot.

În primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în Italia s-a înregistrat ce mai mare rată de participare la vot din toată diaspora. Numărul moldovenilor care au votat a ajuns la 46.442.

Cozi și pentru Dodon

Cozi mari s-au format și la cele patru secții de votare din Varnița (raionul Anenii Noi), acolo unde votează cetățenii din stânga Nistrului. Potrivit imaginilor suprinse de Deschide.md, în afara secțiilor de vot sunt câteva zeci de persoane care așteaptă să intre. 

Deputații PAS anunță că vor depune o contestație în legătura cu transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană. Potrivit parlamentarului PAS Lilian Carp, cei care stau în spatele transportării organizate a alegătorilor transnistreni ar fi recurs la o „șmecherie”, și anume la utilizarea autobuzelor de rută.

„Am ajuns la concluzia că baieții nu vin cum veneau data trecută, cu mașinile personale, dar vin cu autobuzele de rută, care circulă odată la 10-15 minute. Vom vedea câți vor participa la vot. Ne gândim să depunem o contestare cu privire la încercarea de a aduce alegătorii cu transportul de rută”, a declarat el.

Misiunea de observare a alegerilor Promo-LEX a anunțat că, până la ora 9:00, a înregistrat  de la observatorii săi 105 incidente în secțiile de votare. În turul întâi, până la această oră, Promo-LEX raportase 64 de incidente.

Voturi cumpărate și turism electoral la Rezina

La Rezina, dis-de-dimineață, cetățenii din stânga Nistrului au luat cu asalt secțiile de votare. Unii oameni susțin că alegătorii sunt aduși organizat și sunt plătiți pentru a vota în favoarea lui Igor Dodon, scrie NordNews.md. „Din câte cunosc, se vorbește despre suma de 400-900 de lei pentru un vot în favoarea candidatului independent.”, a declarat un veteran.  

O altă sursă a declarat reporterului Nordnews.md, prezent la fața locului, că, în doar o oră, aproximativ 250 de unități de transport cu numere de înmatriculate în Transnistria au trecut Nistrul. S-au înregistrat și trei cazuri de traversare dublă. Asta în timp ce, în alte zile, traversarea podului este interzisă din cauza restricțiilor COVID-19.

Potrivit martorilor, șoferii autoturismelor încearcă să camufleze surplusul pasagerilor, dacă mașina are mai mult de cinci locuri, draperiile geamurilor sunt trase, astfel încât să nu fie vizibil numărul de oameni transportați.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.