Cum și-a bătut joc fostul primar Dan Tudorache de banii Sectorului 1. Edilul a avut pe mână venituri/cap de locuitor comparabile cu ale Madridului și Londrei și mai mari decât ale Budapestei


Cum și-a bătut joc fostul primar Dan Tudorache de banii Sectorului 1. Edilul a avut pe mână venituri/cap de locuitor comparabile cu ale Madridului și Londrei și mai mari decât ale Budapestei

Primăria Sectorului 1 a avut la dispoziție, în ultimii ani, venituri comparabile cu ale Madridului și Londrei, substanțial mai mare decât ale Budapestei.  În 2018, de pildă, în Sectorul 1 s-a înregistrat cel mai mare venit pe cap de locuitor din România: 1.450 euro/an. O valoare apropiată de media europeană.  Cu toate acestea, dezvoltarea acestui ”oraș” de dimensiune medie a fost blocată de disfuncționalități sistemice necorectate, de managementul defectuos și de corupție.

Acestă informație surprinzătoare a fost dezvăluită de Clotilde Armand, actualul primar al Sectorului 1, într- analiză pe care a coordonat-o, pe vremea când Dan Tudorache gestiona banii contribuabililor, inclusiv în interes propriu.  

Sectorul 1 al Bucureștiului este supranumit Capitala Capitalei. Un oraș în sine, de talie mijlocie. O unitate administrativă care dispune de venituri generoase, care se risipesc însă din cauza disfuncționalităților sistemice, pe care primarii din ultimii 29 de ani nu și-au propus să le corecteze.  

De la bun început trebuie să precizăm că analiza coordonată de Clotilde Armand a luat în considerare un număr ”rotund” de 210.000 locuitori pentru Sectorul 1 (70.000 de familii cu câte 3 membri -2 părinţi şi 1 copil). O cifră foarte apropiată de realitate, având în vedere că, potrivit datelor Recensământului populației din 2011, în Sectorul 1 trăiesc 225.453 persoane.  

În 2018, pentru fiecare locuitor al sectorului 1 s-au putut cheltui 2.129 euro. Veniturile Bugetului general centralizat al Sectorului 1 au fost de 1.453.775.140 de lei. Asta înseamnă circa 310.000.000 de euro, la un curs mediu de 4,65 de lei/euro. La această sumă s-au adaugat credite și împrumuturi interne și externe, pentru a acoperi deficitul bugetar, deoarece cheltuielile au fost mai mari decât veniturile.

Spre comparație, media orașelor din Franța este de 1562 euro/locuitor. Sectorul 1 se află înaintea Barcelonei (1.703 euro), Madridului (1.667 euro) sau Londrei (1.570 euro), dar după Paris (3.417 euro) și Edinburgh (2.208 euro).

E drept că bugetele Madridului sau al Londrei sunt mult mai mari. Anul acesta, capitala Spaniei a avut un buget total de 5,2 miliarde de euro, la o populație de 3.165.000 locuitori. Bugetul capitalei Marii Britanii a fost de 13,61 miliarde, la 8.674.000 locuitori.

Pe de altă parte, Sectorul 1 a avut la dispoziție o sumă aproape triplă decât Municipalitatea din Bruxelles, unde venitul pe cap de locuitor a fost, acum doi ani, de 705 euro.  De asemenea, el devansează Clujul (797 euro), Timișoara (573 euro) și Iașiul (544 euro).

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.