Andrei Caramitru, mai lucid decât toată clasa politică: „Cele mai rele partide sunt PER, AUR și Pro Ro. Sunt acoliții lui Dragnea, interlopi, penali si kaghebiști”


Andrei Caramitru, mai lucid decât toată clasa politică: „Cele mai rele partide sunt PER, AUR și Pro Ro. Sunt acoliții lui Dragnea, interlopi, penali si kaghebiști”

Fostul consilier al lui Dan Barna, Andrei Caramitru, una dintre cele mai sonore voci din zona rețelelor de socializare, a intrat recent în atenția fostului pușcăriaș Adrian Năstase, dar și a videochatistei cu sparanghel Oana Lovin, care l-au atacat pe aceeași teamă: ofensele aduse electoratului PSD într-o postare. Detalii AICI.

Dincolo de postarea respectivă pe care nu o comentăm pentru că am fi tentați să-i dăm dreptate, Caramitru are o serie de comentarii publice, care arată că este un lucid și profund observator al scenei politice, adesea mai versat, mai subtil și mai onest decât mulți politicieni sau analiști de prime time.  

Caramitru îl contrazice pe Klaus Iohannis cu privire la „PE-SE-DE - răul absolut”, atrăgând atenția că situația este mult mai nuanțată, cele mai rele partide, „alea horror”, fiind, de fapt, PER, AUR și ProRo.  

„Dl Președinte spune că răul absolut e PSD și singură soluție e PNL. Alții zic aici că PNL egal PSD. Și Iohannis și ceilalți gândesc și comunica prea simplist. Situația e MULT mai nuanțată. Sunt 2 teme: occident vs. Rusia lui Putin și reforma vs. corupție.  

Cele mai rele partide, alea horror, sunt PER, AUR și ProRo. Sunt acoliții lui Dragnea, interlopi, penali și kaghebiști. Noroc că sunt mici și sper să nu între în Parlament ci la Pușcăriuța. UDMR e la fel de toxic. Horror.  

PSD e la fel de rău, doar că a pus la vârf o poleială pro-occidentală acum (Ciolacu, Grindeanu, Dancu). Ca să supraviețuiască își dau seama că trebuie să își schimbe imaginea. Mai jos însă fix aceiași mizerie ca ăilalți.

PNL e clar pro-SUA și pro-UE. Aici nu e de dezbătut. În teritoriu sunt unii foarte buni (Bolojan, Boc, Ciucu, de exemplu) dar și unii care sunt la fel de penali că și Pesediștii. Net net nu vor să reformeze sistemul ci doar să îl gestioneze mai “normal”, să nu o dea în gard că PSD-ul. Sunt pro-business dar anti-independența justiției (Predoiu e doar un Tudorel2). E un mix complicat greu de înțeles. Dacă ar avea puterea totală, există riscul să facă aceleași porcării că și PSD sau să se transforme într-un fel de PIS că la Polonezi.  

PMP e doar o aberație, un fel de adunătura de clovni care iau voturi -puține - de la câțiva care îl țîn minte pe Băsescu. Singurul ok e Cristi Diaconescu care nu știu ce caută acolo printre EBA și Mike Corai. Nu au sens pe scenă politică - votanții lor ar trebui să voteze PNL. Să nu își irosească votul.  

USRPLUS sunt clar pro-reforma și pro-occident, dar încă nu sunt pregătiți să guverneze singuri. Nu au o înțelegere a sistemului pe care trebuie să îl reformeze. Și nu au destui oameni de fapt să acopere toate zonele și toată țara. Însă au energie, inteligență și reprezintă foarte bine oamenii din orașe, pe cei mai educați și diaspora.  

De asta eu spun : o combinație PNL și USRPLUS ar fi ideală. Chit că se mai ceartă. Altceva nu avem și nu putem speră acum. Orice altă schemă ar fi un eșec total. Am avea o direcție clar pro-occidentală și o reforma mult mai agresivă decât ar face PNL singur”, scrie Andrei Caramitru într-una din ultimele sale postări.

El comentează și gestul USR de a-și da demisia din Parlament pentru a nu beneficia de pensii speciale, apreciat de mai mult voci publice, majoritatea pro-PNL (chiar dacă nu pe față), drept o situație populistă, condamnabilă sau, în orice caz, discutabilă. Caramitru spune însă că nu e așa, că USR a arătat practic „degetul mijlociu”  „celorlalți din parlament care au refuzat să elimine pensiile astea”:

„Mulți prieteni de prin online, oameni respectabili, influenceri serioși, nu au înțeles nimic din gestul demisiilor din parlament. Au sărit de parcă cineva - nu știu - ar fi organizat o lovitură de stat sau ar fi furat 1 miliard. Urlă cu spume oameni altfel normali la cap pentru că cineva și-a dat o simplă demisie. Ridicol totuși.  

Argumentele lor - niște chichițe juridice care cică ar spune că de fapt chiar dacă îți dai demisia nu “scapi” de pensia specială. Oricum obscură treabă, îngrozitor de plictisitoare, neclară și nu m-a convins.  

Problema e așa. Și se vede de pe luna. Ăștia mici de la USR au arătat un deget mijlociu semeț și apăsat celorlalți din parlament care au refuzat să elimine pensiile astea. Este o m... dată sistemului. Evident - lumea e în extaz, tropăie și zice bravo băieți.

Toți ăștia care critică de fapt sunt speriați că treaba asta poate aruncă în aer calculele post-electorale. Există o mare teamă că PNL scade accelerat în sondaje. Dacă scad - scad din vină lor și asta e. E de înțeles că unii sunt speriați. Dar:

- ce să facă USR - să tacă din gură, să nu zică nimic, să nu protesteze, să nu își facă campanie? Păi de ce?  

- ce fel de răspuns e asta cu chichițe juridice? Îi atacați de ce? Că își dau demisia? Treaba lor nu? A votat Parlamentul asta legea lor cu pensiile speciale sau fără penali? Nu. Așa că au dreptul să își bage picioarele în toți ceilalți din aula aia  

- tema că USR va face guvern cu PSD este cea mai mare tâmpenie pe care nu o crede nimeni. Adică poți să minți dacă vrei - dar măcar să fie cât de cât credibil ce spui. Asta e totuși de beznă minții.  

Oricum îmi pare rău să le zic prietenilor mei. Aicea ați greșit și sunteți total defazați cu publicul vostru. Toată lumea vrea să arate un mare deget mijlociu în sus și semeț la tot sistemul asta și la tot rahatul din țara asta.  

Celelalte partide nu au înțeles asta? Atunci și-o iau grav. Usr e infricoșător? Nu e perfect? Da. Dar la ce mizerie e în țara asta e nevoie că cineva să lovească cu barosul rău de tot. Altfel nu se schimbă nimic. Ghinion.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.