APELUL lui Iurie Reniță: Epoca rusofilului Dodon s-a terminat. Basarabia are nevoie de un guvern proeuropean NOU și de o politică externă pe măsură


APELUL lui Iurie Reniță: Epoca rusofilului Dodon s-a terminat. Basarabia are nevoie de un guvern proeuropean NOU și de o politică externă pe măsură

Republica Moldova are nevoie ca de aer de un nou guvern proeuropean care să scoată țara din izolarea internațională cauzată de mandatul rusofilului Igor Dodon, avertizează deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București), pe Facebook. 

”Epoca conservei rusești Dodon și a guvernului său de buzunar a trecut!”, punctează Iurie Reniță, ale cărui comentarii le prezentăm în cele ce urmează: 

”O politică externă nouă – cu un guvern proeuropean nou!

Nu o singură dată am atras atenția Parlamentului, dar și opiniei publice, că Igor Dodon a ignorat intenționat prevederile constituționale vis-à-vis de atribuțiile sale în domeniul politicii externe, pe care a subordonat-o intereselor exclusive ale Federației Ruse. Așa-numita “politică externă echilibrată” a lui Dodon și a Kremlinului a conservat situația curentă, când forțele ruse de ocupație de pe teritoriul nostru au devenit “factor de stabilitate”, iar integrarea noastră europeană a fost compromisă și profanată cu scopul evident de a obține un nou mandat prezidențial. Povestea rușinoasă “și cu Estul și cu Vestul”, care durează aproape de 30 de ani, ne menține în aceeași situație deplorabilă, izolați totalmente pe plan extern și cu cea mai pauperizată populație din Europa. Dincolo de incapacitatea cronică managerială și dependența directă de Rusia a conducerilor Republicii Moldova de la ’91 încoace, situația curentă se datorează în mare parte și acestei abordări detrimentare intereselor noastre naționale – “și cu Estul și cu Vestul”.

Republica Moldova are nevoie de o politică externă activă, consecvență, coerentă, previzibilă, bazată pe promovarea intereselor și dezideratelor noastre naționale (exact cum au procedat Țările Baltice!). Perpetuarea acestei abordări antinationale - "și cu Estul și cu Vestul" sau de genul "politică externă echilibrată" – ne va menține iarăși în sfera exclusivă de interese a Federației Ruse.

O politică externă consecvență, coerentă, previzibilă și credibilă poate fi promovată doar în cazul în care toate instituțiile statului, abilitate cu responsabilități în domeniul politicii externe, vor respecta cu strictețe prevederile constituționale cu referire la acest domeniu, altfel ne vom vom bălăci mereu în mocirla incertitudinii, dar și a situației deplorabile curente. 

O politică externă a intereselor noastre naționale poate fi promovată doar de un Guvern, de un Parlament și de un Președinte național și proeuropean. Epoca conservei rusești Dodon și a guvernului sau de buzunar a trecut. Avem nevoie urgent de un guvern proeuropean pentru eliminarea izolării noastre internaționale și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Tentativa de a menține acest guvern catastrofal și antinațional, cu care am organiza alegeri parlamentare anticipate, va compromite speranța noastră sinceră de schimbare și de diminuare a dezastrului generat de Dodon și guvernarea lui iresponsabilă. La vremuri noi, o politică externă pe potrivă și cu un nou guvern proeuropean, în care toate instituțiile statului vor respecta întocmai prevederile constituționale în domeniul politicii externe”.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.