Socialiștii lui Dodon se pregătesc să iasă cu scandal de la guvernare. Ei propun două legi controversate: una care proslăvește limba rusă, alta care lovește în limba română


Socialiștii lui Dodon se pregătesc să iasă cu scandal de la guvernare. Ei propun două legi controversate: una care proslăvește limba rusă, alta care lovește în limba română

Deputații PSRM Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea și Bodgan Țîrdea, au propus zilele trecute, la secretariatul Parlamentului, două legi extrem de controversate. Prima oferă un statut special limbii ruse pe teritoriul R.Moldova, iar a doua reduce orele de transmitere a programelor audiovizuale locale în limba română, scrie Deschide.md.

Strategia socialiștilor este să se poziționeze de partea electoratului rusofil și antiromânesc din R. Moldova și să pretindă că cele două legi sunt motivul alungării lor de la guvernare, o ipoteză validă în condițiile în care Maia Sandu a câștigat funcția de președinte. 

Astfel,  limba rusă ar urma să devină obligatorie pentru funcționarii de stat, care vor fi obligați să răspundă la cererile cetățenilor în limba în care a fost făcută adresarea.

„În relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul R.Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului (...) Organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea”, se menționează în proiectul de lege.

Oferirea unui statut special pentru limba rusă a fost discutată de Igor Dodon cu colegii din PSRM, după înfrângerea de la prezidențiale.  

Al doilea proiect prevede anularea Legii antipropagandă, dar și reducerea orelor de transmitere a programelor audiovizuale locale în limba română. Parlamentarii PSRM propun reducerea duratei zilnice a emisiunilor locale, transmise în cadrul serviciilor de televiziune:

- de la 8 ore, la 6 ore pentru furnizorii publici regionali de servicii media;

- de la 4 ore, la 3 ore pentru furnizorii privaţi regionali de servicii media;

- de la 2 ore, la 1 oră pentru furnizorii privaţi locali de servicii media.

Totodată, se propune micșorarea și a mediei zilnice pentru programele audiovizuale locale, transmise în cadrul serviciilor de radiodifuziune sonoră.

În ce privește obligativitatea de a transmite programe audiovizuale locale în proporţie „de cel puţin 80%” în limba română, PSRM vrea substituirea acesteea cu „de cel puțin 60%”.

La fel, socialiștii au propus excluderea din Cod a prevederilor ce se referă la proveniența programelor audiovizuale achiziţionate de peste hotare.  

Mai exact, deputații PSRM propun excluderea normei care obliga ca serviciile de televiziune, programele audiovizuale achiziţionate de peste hotare să provină în proporţie de cel puţin 50% din statele membre ale Uniunii Europene şi/sau din statele terţe participante la Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.