Ce ne facem cu noi? E greu să vorbim despre România Mare și Unire într-o Românie mică și dezbinată


Ce ne facem cu noi? E greu să vorbim despre România Mare și Unire într-o Românie mică și dezbinată

Calendarul îmi aduce aminte că ne bate în ușă 1 Decembrie – Ziua Națională a României. Marea Unire de la 1 Decembrie. Sincer vă spun: mi-e extrem de greu să vorbesc despre România Mare și Unire într-o Românie mică și dezbinată. 

Istoria generată de URSS a făcut ca noi să pierdem Basarabia și Nordul Bucovinei. E adevărat că nici noi nu facem mare lucru, în momentul de față, pentru românii rămași acolo. În special în nordul Bucovinei. 

Dacă soarta ne-a făcut să pierdem teritorii, clasa politică ne-a dezbinat. La asta a contribuit mult și mentalitatea noastră. Foarte cunoscută este opinia că dacă nu este român ortodox, nu îl votăm. Nu contează faptul că omul este specialist într-un domeniu. Nu este român ortodox, nu e bun. Această mentalitate retrogradă s-a văzut la recentele alegeri locale.  

Din păcate, România nu face nimic pentru românii din Ucraina (nordul Bucovinei, Transcarpatia, Nordul și Sudul Basarabiei), Ungaria, Serbia (Voivodina și Valea Timocului), Bulgaria.

Mi-e greu să vorbesc despre Unire și Ziua Națională a României, când frații români de lângă noi plâng și nimeni nu-i ascultă.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.